„Testünk a csoda” kiállítás a múzeumban

2020. november 2-án az aktuális egészségügyi helyzetre való tekintettel minden előírást betartva, így a kötelező érintésmentes testhőmérséklet mérésével, a kézfertőtlenítő használatával, valamint a másfél méteres távolság betartásával hatalmas érdeklődés kísérte a megújult múzeum „Testünk a csoda” című ingyenes, új, interaktív kiállítását és játszóházát. Az ismeretterjesztő, játékos tudományos foglalkozás keretében nem csupán számtalan információval ismerkedhettek meg az óvodás és iskolás korú gyerekek, hanem interaktív, direkt a számukra készült játékokkal ki is próbálhatták az emberi test működésének néhány érdekes és látványos bemutatóját. Mivel a játszóház több korosztályt is várt, így az egyes korcsoportoknak megfelelő tematikus paravánkiállítással és életkorra szabott kísérletekkel vártuk a hozzánk érkezőket.

            Nem túlzás állítani, hogy a több mint félezer óvodás és iskolás gyermeknek sikerült felkeltenünk az érdeklődését nem csupán a biológia, hanem általánosságban a természettudományok, így a fizika vagy kémia iránt is, melynek egyik oka volt a talányos és szórakoztató, olykor logikát vagy éppen fizikai aktivitást is igénylő játékok sokasága. A gyermekek így ismerkedhettek meg a csontok, a belsőszervek, a bőr, az érzékszervek vagy éppen a vér és annak alkotóelemeivel, így közben a játékok során észrevétlenül is tanultak, mely ezen információkat biztosan kamatoztatni tudják majd a jövőben is nem csupán az iskolapadban, hanem azt követően is!

            Pollenek orrba jutásának önműködő makettje, plazmagömb, mosószódás vízzel előállított elektromosság, vérpumpa, szívdobogás bemutatása pingponglabdákkal, csontvázkirakó, a máj belső működésének makettje, az emésztést bemutató szerkezet és megannyi érdekesség várta a kicsiket és nagyokat egyaránt. A tartalmas és tanulságos kikapcsolódási forma nem csupán a gyerekeket kötötte le, hanem rendre családok is érkeztek, hogy megismerjék a nem mindennapi kiállítást. A múzeum így vált igazi közösségi színtérré, ahol a gyerekek az országosan is elismert kiállítást ezúttal itt, Nagykőrösön is megcsodálhatták!

            Remek hangulat, gyereknevetés, több száz érdekes információ, több tucat játék és megszámlálhatatlan élmény mellyel jellemezhetnénk a november 7-ig megtekinthető „Testünk a csoda” című kiállítást, mely sikere egyedülálló. Nem csupán a helyieket mozgatta meg ezen programunk, hiszen Ceglédről, Kecskemétről, sőt Budapestről is érkeztek hozzánk, mely jól mutatja a kezdeményezés sikerét! A programot színesítettük, így a helyi, előzetesen bejelentkezett iskolai csoportok belépése az  „…ide vágynám vissza.” című kiállításra ingyenes, mely lehetőséggel több iskolai csoport is élt, így Arany János korabeli ruhákba öltözött muzeológusok segítségével ismerhették meg a  gyerekek a múzeum kincseit. Bízunk benne, hogy a jövőben több hasonló programmal várhatjuk a hozzánk érkezőket a megújult múzeumban!

A kulturális központ munkatársai