Tájékoztatás a 441. számú főúttal és az M44 gyorsforgalmi úttal kapcsolatban!

Itt a tavasz, országszerte újraindulnak az építkezések, kivitelezések, így a Nagykőröst is érintő 441-es számú főút teljes újjáépítése Nagykőrös és Kecskemét között, valamint az M44-es gyorsforgalmi út beruházás, ami városunkat berepíti a 21. századba. Ezekről az infrastrukturális fejlesztésekről kérdeztük az Építési és Közlekedési Minisztérium projektvezetőjét.

– Jelenleg milyen munkálatok zajlanak a 441-es úton, Kecskemét és Nagykőrös között?

– Jelenleg Katonatelepen csapadékvíz csatorna építés, fakivágás, kerítés átépítések és földmunka zajlik.

– A külterületi szakaszon elektromos kiváltások vannak folyamatban.

– A következő hetekben előreláthatóan milyen munka fog a területen folytatódni, elindulni?

– A következő hetekben elsősorban gázvezeték kiváltások, elektromos kiváltások, csapadékvíz elvezető rendszer építés, valamint földmunkák és útépítési munkálatok fognak zajlani.

– Mikorra fejeződhet be az építése a Nagykőrös- Téglagyári útnál lévő körforgalomnak, ami jelenleg félig van készen?              

-A téli útüzem végeztével (03.15.) építhető ki újra az ideiglenes forgalomtechnika, ezután várhatóan 2 hónap alatt elkészül a körforgalom.

– Mikor kezdődhet Nagykőrösön, a Kálvin téren a körforgalom kivitelezése és előreláthatóan mikorra készülhet el?

– A kivitelezés várhatóan március végén kezdődik majd, a munkálatok várhatóan október végére készülnek el.

– A jelenleg érvényben lévő forgalmi rendben terveznek-e változtatást, illetve ha lesz, akkor milyen változás lesz és mikortól esedékes?

– A Téglagyári úti körforgalomban váltakozó irányú forgalom kerül kialakításra, illetve visszakerül a lámpa várhatóan 03.15-től.

– A Kálvin téren váltakozó irányú forgalom kerül kialakításra lámpás forgalomirányítással március végétől, több ütemben. Itt októberig folyamatos korlátozás lesz.

– Március végén a Nagykőrös-M44 csp. szakaszon a Nagykőrös-Kecskemét irány a meglévő terelőútra kerül át várhatóan 2 hétre, az aszfaltozási és befejező munkák végzésének idejére.

– Az M44 csp. – Bács-Kiskun vármegye határig terelőúton megy majd mindkét irányú forgalom várhatóan május végétől-szeptember közepéig a 441. sz. főút átépítése alatt.

– A 441-es út és az épülő M44-es gyorsforgalmi út csomópontjának építése mikorra várható, milyen szakaszokból fog állni?

Az M44 gyorsforgalmi út és a 441. sz. főút találkozásánál egy külön szintű csomópont épül. Emiatt a 441. sz. főút 1,1 km hosszban új nyomvonalon átépül, oly módon hogy a 441. sz. főút és a párhuzamos kerékpárút egy 50 m hosszú híddal kerül átvezetésre a 2×2 sávos M44 gyorsforgalmi út felett. A híd építése a Nagykőrös felőli támasz szárnyfal zsaluzatának összeállításával, betonacél szerelésével megkezdődött. A 441. sz. főúton 2024 közepéig két körforgalmú csomópont épül a gyorsforgalmi út le- és felhajtó ágainak csatlakozására. A csomópont áttekintő rajzát a fenti képen láthatják.

Horváth Tibor