Újabb pálinka sikerek a nagykőrösi Csapó Attilától!

Tavaly készítettünk interjút a nagykőrösi Csapó Attilával, akinek a pálinkái csodálatos eredményeket értek el versenyeken. Idén sikerült még a tavalyi győzelmen is fényesíteni, melynek kapcsán újfent beszélgetésre invitáltuk.

Milyen pálinka versenyeken vett részt idén és milyen eredményekkel, sikerekkel zárultak ezek?

Először is köszönöm Önnek Tisztelt Szerkesztő Úr, hogy érdeklődik az idei pálinka verseny eredményeiről.

Idén két Nemzetközi és Országos Pálinka Versenyen vettem részt. Az egyik a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly által, a másik a Magnus Spirituum Mohács által szervezett versenyeken. Mindkét versenyt Magyarország legrangosabb versenyei közé sorolják, ha jól tudom az országban az évi több száz pálinka verseny megrendezése között, ilyen rangos Nemzetközi és Országos verseny még 5 helyszínen van. Ez azt jelenti, hogy én, mint pálinka magánfőző ennél jelentősebb pálinka versenyre nem tudnék nevezni, mert nincs.

Visszatérve a versenyekre, a tavalyi Magnus Spirituum versenyen 2 mintával elért egy arany és egy bronz minősítéssel felbuzdulva, idén a Sólyi versenyre 10 mintával, a Mohácsi versenyre 6 mintával neveztem. Eredményeim, Sóly: 4 arany, 2 ezüst és 2 bronz, Mohács: 1 arany, 4 ezüst és 1 bronz, vagyis Sólyon 10 mintából 8 díjazott, Mohácson 6 mintából 6 díjazott. Számomra ezek szenzációs eredmények, még álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen eredményeim lesznek. Amire nagyon büszke vagyok, hogy a leadott pálinka minták közül 70 %-ban az általam megtermelt (Nagykőrös Bokros-dűlő), saját gyümölcseimből készültek el. 3 fajta szőlő (irsai olivér, pölöskei muskotály és hamburgi muskotály) a Mátrából, valamint a penyigei szilvát Szatmárból szerzem be. A saját gyümölcseimmel együtt összességében 14 féle pálinkát készítettem 2021. évben, az engedélyezett 80 liter pálinka előállításán belül. 2021-es év újdonsága volt az őszibarack szeder párosítása, valamint a cabernet sauvignoon törköly pálinkák. Mindkét tétel az arany minősítést megszerezte és mindkét tétel gyümölcsei a sajátom. A többi pálinkát most nem részletezném, mert nagyon hosszadalmas lenne. Amit még szeretnék megjegyezni, hogy számomra egy kicsit szomorú volt az, hogy a térségből, vagyis Dél-Pest megye és Bács Kis-kun megye északi részéről, Soltvadkertől-Dabasig, beleértve a két nagy várost is Kecskemétet és Ceglédet, azaz az ország közepéről csak én neveztem a közel 1.000 nevező mellett. Ez azért szomorú számomra, mert a kecskeméti barack hungarikumként jegyezve van. Ugyanakkor ez a tény, hogy nem csak Nagykőröst, hanem a térséget is képviselhettem, egy kis büszkeséggel tölt el.

Zárszóként még csak annyit szeretnék elmondani, hogy én is hirdetem, amit a Szent István Pálinka Lovagrend célként tűzött ki, hogy

  • a pálinka, mint hagyományos magyar ital, hungarikum, kulturált fogyasztásának népszerűsítése és a pálinka kultúra kialakítása,
  • a magyar gasztronómiában a pálinka méltó helyének megtalálása,
  • a pálinka kiváló étrendi hatásának propagálásával, egészségmegőrzés, az orvostudomány által bizonyított sokféle betegségmegelőzés elősegítése érdekében.

Köszönjük szépen, hogy elmondta és további sok sikert kívánunk, jövőre is szeretnénk beszámolni az újabb eredményekről!