A Téma: Nagykőrös

Folytatjuk azt a városépítő, városfejlesztő munkát, amit már hosszú évtizedek óta elkezdtünk!”

Nagykőrös város polgármestere, Dr. Czira Szabolcs volt a Gong Rádió Téma című műsorának vendége június 2-án, csütörtökön, akivel Holló Róbert, “Nagykőrös Hangja” beszélgetett.

Először a május 26-ai Képviselő-testületi ülés került szóba. Dr. Czira Szabolcs polgármester elmondta: Az egyik legfajsúlyosabb dolog volt a Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolának a kérdése, hiszen a Tankerület azzal keresett meg bennünket, hogy új telephelyet kíván kijelölni és a véleményét kérte a Képviselő-testületnek e vonatkozásban. Korábban már kikérték a tantestületnek és az ott dolgozóknak a véleményét. Ők 63%-ban támogatták, a szülők, illetve a diákönkormányzat, illetve az iskolaszék nem kívánt állást foglalni, legalábbis azt nyilatkozták, hogy ők nem foglalnak állást. Így a Képviselő-testületre marad az a döntés, hogy ezt véleményezze. A Képviselő-testület véleményét Dr. Körtvélyesi Attila révén először a Fidesz fejtette ki és a Fidesz képviselő-csoportja úgy döntött, hogy ezt nem támogatja, hanem szeretné, ha azon a telephelyen folytatódna tovább az oktatás, ahol jelenleg is van. Tehát, amikor annak idején a Majthényi-szárnyban megtörtént a műszaki probléma, hogy beszakadt két gerenda, én is részt vettem azon a szülői értekezleten, ahol az aggódó szülők ott voltak, aggódnak az iskolájukért, aggódnak a gyermekeikért. Akkor én ott kifejtettem, hogy mi azt szeretnénk, hogy a megrongálódott és 230-240 éves épületszárny helyébe egy új épületszárnyat építenének és tovább tudna ott folytatódni az oktatás. Sajnos a Tankerület nem vett részt a Képviselő-testületi ülésen, többszöri meghívás ellenére sem és így a meglévő információkból tudtunk mi véleményt formálni. A vélemény egyértelmű volt, a Képviselő-testület valamennyi tagja úgy döntött, hogy a telephely változást nem támogatja. Ez egy vélemény, ettől függetlenül a döntés a Tankerület kezében van. Én nagyon remélem, hogy megnyugtató döntés születik, mind a gyermekek, mind a szülők, mind a pedagógusok megnyugtatását fogja ez szolgálni. – fogalmazott városunk polgármester.

Maradva a testületi ülésen történteknél, Dr. Czira Szabolcs polgármester kifejtette: Nem csak a képviselőket, de a várost is foglalkoztatja mind a strand kérdése, mind a tanuszoda kérdése. E vonatkozásban tájékoztattuk a Képviselő-testületet és természetesen az ott lévő hallgatóságot is, hiszen közmeghallgatással kezdődött a Képviselő-testületi ülés. A tanuszodával kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy mi fönt voltunk a Sportközpontnál, ahol a tervezés bizonyos fázisában vannak, ott kikérték a véleményünket és erről tudtam a Képviselő-testületet tájékoztatni. Tehát a Ménesi utca- Balaton utca sarkára van kijelölve a tanuszoda, 7400 m2-es területet ölel ez magába szép környezetet alakítanak ki, a tájba illő épületet akarnak oda építeni és megfelelő medencék fognak készülni, mind a kezdő gyerekeknek, akik még nem tudnak úszni, hogy meg tudjanak tanulni és akik már megtanultak, nekik egy 25 méteres medence áll rendelkezésükre, amelyben a kezdő, junior korú vízilabdázók is meg tudnak tanulni és ha a későbbiekben folytatni fogják a felnőtt vízilabdázást, rendelkezésre áll akár Kecskeméten, akár Cegléden a felnőtt vízilabda folytatásának a lehetősége, vagy, ha továbbtanulnak, akkor ott, ahova mennek.A lehetőséget hála Istennek biztosítani tudjuk a nagykőrösi gyermekeknek mind az úszás vonatkozásában, mind a más, úszáshoz kapcsolódó sportágak vonatkozásában is.

Ugyanakkor beterjesztettem a strand kérdését is. A strandot ugyan megvásároltuk, de sajnálatos módon a bejárattal még problémák vannak, mert az más tulajdonában van, útként működik. A kisajátítás nem járt eredménnyel, ezért más jogi témába tereltük a dolgokat, több vonalon próbálkozunk ezt a bejáratot megszerezni. Mindenféleképpen próbálunk meg is egyezni a tulajdonossal, nem egyszerű a helyzet, de azon vagyunk, hogy ha ezt megszereztük, akkor minél hamarabb a strandot is olyanná próbáljuk átalakítani, ami szerethető lesz. – emelte ki a polgármester.

A fejlesztések voltak a harmadik téma a Témában, erre kérdezett rá Holló Róbert. Dr. Czira Szabolcs polgármester elmondta: Én annak örülök, hogy az, amit mi bevállaltunk, annak idején, a választások idején, hogy folytatjuk azt a városépítő, városfejlesztő munkát, amit már hosszú évtizedek óta elkezdtünk ezt nem tudják megakadályozni, még akkor se, hogy ha fölösleges politikai viták keverednek ki.Én örülök annak, hogy Nagykőrös fejlesztését a lakosság is szereti, elvárja és visszaigazolások vannak a vonatkozásban, hogy jól csináljuk. Június 10-ére, aki teheti és kedve van, nagy szeretettel várjuk a Cifrakertbe, ott gyülekezünk a kerékpárút átadására, a kerékpárút hivatalos átadása pedig Nyársapát közigazgatási területén lesz, hiszen Ceglédről is érkeznek kerékpározók, ahogy Nagykőrösről és Nyársapátról is. Június 10-én, aki szeretne velünk ünnepelni és közösen örülni, azok jöjjenek és így közösen induljunk ki Nyársapát irányába, vegyük birtokba hivatalosan is a Nagykőrös- Cegléd közötti kerékpárutat. Ezen kívül más fejlesztések is indulnak, folytatódik az útépítés, ami nagy jelentőségű Nagykőrösnek. Én mindig azt mondom, hogy szerintem ez fogja berepíteni igazából, logisztikai szempontból Nagykőröst. Folytatódik a 4601-es, azaz a Tiszakécske és Lajosmizse közötti útnak a fölújítása, most nevezetesen egyeztettünk a Szolnoki út nagykőrösi belterületi szakaszáról, tehát a körforgalomtól a Vásártérig teljes fölújításra fog kerülni, a vízelvezetéstől kezdve az útburkolat fölújítása fog megtörténni. Azon kívül, most, a napokban fogunk egyeztetni a Nagykőrös-Cegléd közötti 441-es út teljes rekonstrukciójáról, a tervek egyeztetésére kikérjük a város véleményét. Amint a tervek elkészültek, remélhetően besorolják az útnak a fölújítását és mihamarabb az is elkezdődhet. Úgy néz ki, hogy a városba bevezető utak döntő többségében fölújításra kerülnek, ez sokat fog jelenteni a város megközelítése szempontjából és a vállalkozások is így könnyebben tudnak betelepülni, nem elriasztódnak a rossz úthálózat miatt, hanem úgy látják, hogy ide érdemes lesz letelepülni. – számolt be városunk vezetője a fejlesztésekről a Gong Rádióban, aki kérdezett: Holló Róbert.

Lejegyzete: HT