Szociális Kerekasztal

Megtartotta hagyományos ülését a Szociális Kerekasztal, melyre október 14-én került sor a Nagykőrösi Polgármesteri Hivatalban. Az eseményről Nagy Balázs alpolgármester tájékoztatta lapunkat, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

„A szociális kerekasztal fontosságát abban látom, hogy olyan szakemberek találkoznak egymással, akik valamilyen formában, rászoruló vagy inkább segítségre szoruló emberekkel találkoznak.

Így lehetőség nyílik egymás megismerésére, segítésére, támogatására, véleménycserére.

Ez mind azért, hogy a bajbajutott, segítségre szorult ember minél, hamarabb, jobb és szakszerű segítséget kapjon.

Az ülésen az önkormányzati iroda részéről szó esett a helyi esélyegyenlőségi, programról, terveiről, célcsoportra bontva a jövőre nézve.

Tájékoztatás hangzott el a szociális támogatásokról, annak lehetőségeiről, kiemelve a temetési költségekre igénybevehető segítséget.

Ismertetve lett a hagyatéki eljárás, jogszabályi változási.

A megbeszélésen áttekintettük a járvány helyzetet. Mindenki egyetértett és kiemelte az oltás fontosságát.

A szakemberek szerint is az oltás életet menthet, mivel a covid 19 vírus újra támad és csak idő kérdése, hogy aki nincs oltva mikor kapja el. A betegség kimenetele meg nagyon bizonytalan. Sok ember az éltével fizet az oltatlanág miatt.

A Humánszolgáltató Központ és a Kőris Otthon vezetői tájékoztatást adtak, az intézményeik munkájáról, lehetőségeikről.

A védőnői munka fontossága is kiemelt hangsúlyt kapott a megbeszélésen, hiszen ők szoros kapcsolatba vannak a családokkal.

A mozgáskorlátozott egyesület ismertette tevékenységét, nagyon fontos az ő munkájuk is hiszen ők sérült emberekkel vannak kapcsolatba, akik, még hamarabb segítségre szorulhatnak, mint az egészséges embertársaik. Vezetőjük kiemelte és megköszönte és örömmel nyugtázta, hogy Nagykőrösön szinte mindent meglehet közelíteni mivel akadály mentesítve vannak a közlekedési útvonalak és intézmények.

Bemutatkozott a ceglédi munkaügyi központ vezetője is, aki nagyon érdekes beszámolót tartott az intézményük munkájáról, lehetőségeikről. Elhangzott a munkaerő helyzete alakulása térségünkben.

Milyen lehetősége van munkáltatónak és munkavállalónak a mai munkaerő piacon az egymásra találás érdekében.

A végén kiemeltem, hogy milyen fontosnak tartom a szociális munka világában a jelző rendszert. Hiszen az itt dolgozok találkoznak munkájuk során az emberekkel, családokkal, látják, ha valaki valamilyen szinten segítségre szorul. Pont ezért egymással tudnak konzultálni, vagy a megfelelő helyre irányítani a bajba jutott embertársainkat, hogy minél hamarabb segítséget kapjanak.

Nagy Balázs

alpolgármester”