Sikeresen elkezdődött a tanév a Rákóczi iskolában

Rendben el tudott kezdődni a 2022-23-as tanév a Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, amelynek felső tagozata a Toldi iskolában kapott helyet. Az, hogy ez sikeresen meg tudott valósulni, az Tóthné Patonai Csilla intézményvezető érdeme, akit lapunk kérdezett erről.

ÖH: Milyenek a 2022-2023-as tanév első heti tapasztalatai a Rákóczi iskola életében?

Tóthné Patonai Csilla: A nyári szünet számunkra a költözéssel, átalakítással  telt, azért hogy szeptember elsején mindkét épületben a megfelelő körülmények között fogadhassuk tanulóinkat. Köszönetet szeretnék mondani az iskola technikai dolgozóinak a sokszor erőn felüli munkájukért, a szülőknek az önzetlen segítségért, és kollégáimnak, akik szabadságukat megszakítva csomagoltak.

Az idei tanévben nemcsak a kis elsősök indultak nagy izgalommal az iskolába, hanem minden tanulónk és a pedagógusok is.

Két helyszínen kezdődött meg az oktatás.  Az alsó tagozatosok birtokba vették a főépületet, itt kezdték meg a tanévet, nekik ezáltal sokkal komfortosabbá vált az életük.

A felső tagozok számára új élet kezdődött a Toldi iskolában, új szokásokat, házirendet kellett kialakítanunk. Egyelőre szokatlan számukra a környezet.

ÖH: Láthatóan sikeresen ment az átállás, értve ezalatt, hogy a Toldi iskolában kapott helyet a felső tagozat. Belülről nézve is minden rendben, zökkenőmentesen ment?

Tóthné Patonai Csilla: Nos, ha zökkenőmentesen nem is, de a felmerülő nehézségekre többnyire sikerült megnyugtató megoldást találni.  Mivel távolabb van az intézmény a gyerekek otthonától, segítségként felkínáltuk a buszos utazást. A családok 38%-a élt ezzel a lehetőséggel. A Volánbusz menetrendszerinti járataival közlekedünk, a tanulók kísérését megszerveztük. A bérleteket a tankerület finanszírozza az igénylők számára. Tanulóink többsége önállóan közlekedik.

Az étkezést és a napközit továbbra is a Kecskeméti út 39-41. számú épületben szerveztük meg minden csoport számára. A jövőben szeretnénk, ha az oktatás helyszínén vehetnék igénybe a kedvezményes étkezést a rákóczisok.

ÖH: Úgy tudjuk jól érzik magukat a gyermekek a Toldi iskolában. Milyen pozitív visszajelzéseket kapott, Igazgató Asszony?

Tóthné Patonai Csilla: A változásra június óta készültünk mindannyian. A szülőket többször összehívtam, folyamatosan tájékoztattam a fejleményekről. A Toldi iskolát is bejártuk, több alkalommal hívtam a szülőket és a gyerekeket is „túrára”, hogy lássák, maguk tapasztalják azt, hogy jó körülmények közé kerülünk.

A szülői értekezletek az első héten lezajlottak. Minden osztályba ellátogattam, beszélgettem a szülőkkel. Az ő véleményük pozitív, jól érzik magukat itt a gyerekek.

Csak a helyszín változott, a családias légkör, az elhívatott pedagógusok megmaradtak, az oktatás a tőlünk megszokott színvonalon zajlik.

A rendelkezésünkre bocsátott osztálytantermek tágasak, világosak, a szaktantermek megfelelnek a tantárgyak követelményeinek. okos, digitális eszközeinket hoztuk magukkal, nagy részük már működik, kisebb részük vár beszerelésre.

A Toldi iskola vezetőségével jó együttműködést alakítottunk ki.

ÖH: Ugyebár a Ceglédi Tankerületi Központ a fenntartója az iskolának. Tud-e valamilyen fejleményről az új iskolaszárny felépítésére vonatkozóan? Vannak biztató jelek a fenntartó irányából?

Tóthné Patonai Csilla: A tankerület által felkért tervező csapat járt iskolánkban, felmérték a lehetőségeket az új épületszárny tervezési munkálataihoz. Várhatóan 2-3 hónap múlva a látványtervek bemutatásra kerülnek.

Az interjút készítette: Horváth Tibor