„…ami még nagyon tetszik az az, hogy a várost körbe öleli egy nagy erdős terület.”

Wendl Viktóriával, a Virágos Magyarország zsűritagjával beszélgettünk, akit Nagykőrösről kérdeztünk. Interjúnkat az alábbiakban olvashatják.

Beszéljen egy kicsit magáról, mi az Ön szakterülete? Mióta van benne a verseny zsűrizésében?

A Főpolgármesteri Hivatalban dolgozom zöld infrastruktúra fejlesztéssel foglalkozom, tájépítészként. Nekem ez a második évem, tehát ez az első amikor rendes zsűritagként részt veszek a versenyen.

Járt-e már Nagykőrösön? Ha nem, akkor mi az, ami rögtön megragadta a figyelmét?

Elsőnek a figyelmemet egyrészt a belső nagyon szépen gondozott zöldfelületek ragadták meg, és ami még nagyon tetszik az az, hogy a várost körbe öleli egy nagy erdős terület.

Ön, már számos településen járt, mi az, ami Nagykőrösön kiemelkedő, mi az, ami Nagykőrösön rendkívül pozitív példának tart és más településeknek is követhető lenne?

A kiültetések, az egynyári kiültetések nagyon különlegesek, illetve a főtér nagyon szépen kialakított terület.

Az idei év rendkívül aszályos év, Ön, hogy látja mennyire nehezíti meg ez a versenyben a települések dolgát?

Az öntözés, már gyakorlatilag mindenhol szükség van rá, illetve nagyon látszik az öntözött és a nem öntözött területek között a különbség. Ez egy olyan irány, amivel foglalkozni kell a növényalkalmazásnál is, olyan növényeket kell telepíteniük a jövőben, amik alkalmazkodni tudnak a száraz időjáráshoz.

Amikor a város képviselte Magyarországot az Entente Florale Europe versenyen akkor a turisztika is nagy szerepet játszott, azóta már nem csak a megújult múzeum van a városban, hanem megnyitott a Safari Park is, és nagy eredmény, hogy idén egy nagykőrösi cukrászda nyerte meg a tortájával az „Ország Tortája” címet, mindezek hogyan érintik egymást?

A turizmusra ez mindenképp fejlesztőleg hat, akár 2-3 napos kirándulásnak most már helyszíne tud lenni a város.

Mik voltak a legfőbb pozitívumok?

Szerintem egyrészt a külső tanösvény, a Pálfája az egyedülálló gyakorlatilag az országban és az, hogy látszik, hogy a zöldfelületek szakszerűen vannak fenntartva.

Az interjút készítette: Szűcs Dóra