„Örülök, hogy itt lehetek, és főleg annak, hogy a helyiek megkerestek, hogy ebben a fontos helyzetben látogassak ide” – Interjú Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

Exkluzív interjút adott az Önkormányzati Hírek Nagykőrös újságnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. június 23-án, csütörtökön. Többek között a munkahelyteremtésről, a globális minimumadóról kérdeztük a minisztert. Interjúnkat alább olvashatják.

Önkormányzati Hírek: Mi a véleménye Nagykőrösről? Járt-e már esetleg korábban városunkban?

Szijjártó Péter: Itt, Nagykőrösön még nem voltam, viszont Földi Laci választókerületében már jártam, több helyen is, sőt a polgármester urat is kiválóan ismerem, hiszen voltunk képviselőtársak a parlamentben. Egy beruházásátadás okán már korábban kapcsolatba kerültem a településsel, hiszen a SIIX nevű Japán elektronikai vállalat beruházását támogattuk itt, amely egy 6,5 milliárd forintos beruházást hozott a településre, melyhez a kormány 1,3 milliárd forint támogatást biztosított. Ez majdnem 300 új munkahelyet hozott létre a környéken. A COVID-nak köszönhetően ismét kapcsolatba kerültem a céggel, hiszen egy beruházásösztönzési programot írtunk ki, aminek keretében a SIIX újabb fél milliárd forintnyi beruházást vállalt, amihez mi, a kormány is hozzájárultunk újabb 280 millió forinttal. A támogatásért cserébe a cég vállalta, hogy megvédi az összes munkahelyet. Örülök, hogy itt lehetek, és főleg annak, hogy a helyiek megkerestek, hogy ebben a fontos helyzetben látogassak ide.

Önkormányzati Hírek: Miniszter úr említette a SIIX-et. Melyek voltak a keleti nyitás legnagyobb eredményei? Hogyan látja a munkahelyteremtés további lehetőségeit?

Szijjártó Péter: Ma már mindenki látja azt, hogy a nagy világgazdasági átalakulások passzátszelét keletről fújják. Eleve, a keleten rendelkezésre álló munkaerő mennyisége sokkal nagyobb, mint nyugaton. Korábban mi ezt a pénzügyi és technológiai fejlettségi előnnyel kompenzáltuk, mára azonban látszik, hogy a pénzügyi javak és lehetőségek tekintetében a kelet legalább annyira erős, mint a nyugat, és az is látható, hogy a technológiai fejlődésben is gyakorlatilag utolérték a nagy keleti vállalatok a nagy nyugatiakat. Lehet, hogy ezt nehéz beismerni, és ez nem fér össze a liberális mainstream felsőbbrendűség-tudatával, de ettől ez még így van. Látni kell, hogy a világ forradalmian megújuló iparágait, mint az autóipart, az elektronikát, melyek alapvetően meghatározzák a világgazdaság teljesítményét, ma már keletről irányítják, keletről diktálják a változások tempóját. Mi, magyarok éppen időben kezdtük el a keleti nyitás politikáját, mert így, amikor elérkeztünk a 2010-es évek végére, 2020-as évek elejére, akkor ezek a nagy keleti vállalatok már nagyon szívesen jöttek Magyarországra. 2019 óta minden évben már egy keleti országból jön a legtöbb beruházás, 2019-ben és 2021-ben Koreából, 2020-ban Kínából és az idei esztendőben is vagy az egyikből, vagy a másikból jön majd a legtöbb beruházás. Ezek a vállalatok mind az európai piacra akarnak belépni és európai országot keresnek gyártási központként, és hogy ha mi nem lennénk erősek ebben a versenyben, akkor ezek a beruházások Romániába, Szlovákiába, Csehországba, Lengyelországba, Németországba, Hollandiába mennének. Így azonban, hogy jó időben erős kártyákkal szálltunk be ebbe a versenybe, így ezek a beruházások Magyarországon teremtenek munkahelyeket, például itt, Nagykőrösön.

Önkormányzati Hírek: A globális minimumadóról is engedjen meg egy kérdést miniszter úr. Miért lenne ez a terv veszélyes a magyarokra? Mondjuk egy nagykőrösi vállalkozást ez hogyan érintene?

Szijjártó Péter: Az imént ismételten az amerikai miniszter kollégával beszéltem telefonon, természetesen a globális minimumadó volt a fő téma. Magyarországon 9%-os társasági adó van, ami a legalacsonyabb ma Európában vállalatok számára. A globális minimumadóval ezt egy átmeneti időszakot követően 15%-ra kellene emelni. Ez lényegében egy adóemelés, ami a mostani gazdasági környezetben szerintem drámai hatásokkal bírna. Most, amikor háborús infláció van, egekben vannak a kamatok, az energiaárak, akkor itt, Európában még egy adóemelést ráereszteni a termelő vállalati szektorra, az szerintem nagyon veszélyes. Ez munkahelyek elvesztésének veszélyét vonja maga után, ezért mi – tiszteletben tartva egyrészt a parlament döntését, másrészt a nemzeti érdeket és a realitásokat – úgy döntöttünk, hogy mi nem támogatjuk ezt, hiszen a globális minimumadó bevezetése Magyarországon is munkahelyek ezreit veszélyeztetné.