CEGLÉD-NYÁRSAPÁT-NAGYKŐRÖS ÖSSZEKÖTŐ KERÉKPÁRÚT ÉPÍTÉSE

Nagykőrös Város Önkormányzata a projekt során kerékpárosbarát fejlesztést kíván megvalósítani a Cegléd-Nagykőrös között húzódó, 441 sz. főút mentén. A fejlesztéssel érintett útszakaszon egy kerékpárút kerül kialakításra, amelynek hossza 11,053 km. A tervezett kerékpárútszakasz Cegléd és Nagykőrös között helyezkedik el, érintve Nyársapát települést is. A kialakítandó kerékpárút Cegléden a 441 sz. főút mellett a jobb oldalon csatlakozik a már meglévő kerékpárúthoz. A kerékpárút a másik végén Nagykőrösön, a 441 sz. főút mentén a baloldalon csatlakozik egy 2020- ban pályázati támogatással kiépült kerékpárúthoz. A tervezett kerékpáros nyomvonal 2×1 haladósávos kerékpárútból és – Cegléd belterületén – elválasztott gyalog- és kerékpárútból áll. A kerékpárút keresztezi a Cegléd-Szeged vasútvonalat, a Gógány-ér csatornát, a Gerje csatornát. A beruházás során a fejlesztés Nagykőrös felől eső végpontjánál megvalósul a Gál kastélyhoz vezető útcsatlakozás felújítása, továbbá a csatlakozástól vezető út burkolatának szélesítése, a biztonságos közlekedés érdekében, kerékpáros nyom kialakítással.

A projekt illeszkedik a Pest Megyei Területfejlesztési Program valamennyi programcsomagjához. Cegléd és Nagykőrös között nagyszámban ingáznak az emberek a munkahelyük vagy egyéb szolgáltatások miatt. A két települést jelenleg csak autóval, illetve tömegközlekedéssel lehet megközelíteni. A fejlesztések hatására az ingázók utazási lehetőségei kibővülnek, munkahelyüket akár biciklivel is megközelíthetik, amely az egészséges életmód fenntartásához is hozzájárul. A beruházás nyomvonala mentén, a három érintett településen több gazdasági üzem és vállalkozás található.

A megvalósulás eredményeképp növekedni fog a közlekedés biztonsága Nagykőrös és Cegléd között.

A kijelölt útszakasz jelenleg nem rendelkezik kerékpárúttal, a beruházás által összefüggő kerékpárút jön létre Kecskemét-Nagykőrös-Nyársapát – Cegléd között a 441-es főút mentén.

Az útvonal kiépítése mellett közlekedési táblák kihelyezése is megtörténik.

Kedvezményezett neve: Nagykőrös Város Önkormányzata

Szerződött támogatás összege: 1.152.799.513.- Ft

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.04.15.

Projekt azonosítószáma: VEKOP-5.3.2-15-2020-00059