A Téma: Nagykőrös

Dr. Czira Szabolcs Nagykőrös Város polgármestere volt a Gong Rádió Téma című műsorának vendége 2022. szeptember 16-án, akivel Faragó Miklós beszélgetett Nagykőröst érintő aktuális kérdésekben.

Első témánk a két nagy állam beruházás, a 441-es út és az M44-es út, ha jól tudom nem rég meglátogatták a helyszíneket. – kezdte a műsorvezető.

Dr. Czira Szabolcs polgármester elmondta: Így van, a 441-es út körforgalom építésénél, ami Nagykőrös belterületén történik a Penny és a Lidl között, úgy látom, hogy szervezetten, ütemesen halad, nagyon profi módon végzi a Colas nevezetű cég ennek a beruházásnak az előkészítését, működtetését, illetve a forgalom elterelését. Tudom, hogy akik arra járnak és a 441-esen Kecskemét irányába vagy visszafelé közlekednek sokszor kellemetlenséget okoz, magam is kerültem be dugóba amikor többen jönnek egyirányból, de egy ilyen beruházás mindenhol így zajlik le. Ha belegondolunk egy defektnél az autópályán van, hogy egy órát is várni kell, mert olyan dugó alakul ki. Itt is van egy kis kellemetlenség, de óriási ütemben halad az út megújítása. Amint látjuk a körforgalom mellett már a város határában elkezdték a szervizutat aszfaltozni, a munka elkészülése után teljes zárt lesz a 441-es, és a szervizútra fogják átterelni a forgalmat. Ez nem gyorsítja meg a forgalmat, hanem lehetőséget ad a rendes útpálya elkészítésére, ennek a pályaszerkezetét pár helyen meghagyják alapnak, azon kívül szélesíteni is fogják ezáltal biztonságosabb is lesz. Ami nagyon lényeges, hogy a szervizútra fogják terelni a lassú járműveket. Jelenleg ez a munka folyik, szerintem precízen, szervezetten végzik a kivitelezést. Ezen kívül megtekintettük az M44-es út munkálatait, a 441-sel lesz egy 1 kilométeres közös szakasza, azt a Duna Aszfalt fogja építeni, az M44-es út megy a föld felszínén és a fölüljárón pedig felviszik a 441-est, tehát a 441-es út fog átmenni a M44-es út felett. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a kerékpárút, hogy fog átmenni rajta, számomra is érdekes, de gyakorlatilag a kisebb utak fognak átmenni a nagyobb út fölött. Egészen elmentünk az út előkészítések területén, a Csongrádi úton áthaladtunk és több helyen látszik hol lesz fölüljáró, a dűlőutaknak is az átjárását biztosítani fogják. A Baracsi útig tudtunk elmenni, ez a rész a 441-től a Baracsi útig óriási ütemben halad, látszik, hogy milyen földcserét kell végrehajtani, hogy szedik le a humuszt és számomra nagyon érdekes volt, hogy 50-100 méterenként változik, hogy milyen alapot kell csinálni, ahogy a mérnökök bemérték ezt a területet, nagyon szervezett és precíz munka folyik.

A következő téma a városon belüli fejlesztések voltak, mely kapcsán a polgármester kifejtette:

Hogy hány területen folyik munka, csak röviden felsorolnám, a Kalocsa Balázs óvoda tetőfelújítása, ami valamikor egy hatalmas kúria volt, a család óvodának hagyományozta és a tetőszerkezete jó régen épült, ennek a felújítása 64 millió forintba került, gyönyörűen megcsinálták. A homlokzaton is kellett javítani, az nem teljes egészében került felújításra, ami a beruházásba befért azt is elvégezték, azt gondolom, hogy nagyon szépen az óvodaprogramot, amit elkezdtünk néhány évvel ezelőtt azt folytatjuk. A Batthyány úti óvodánál az udvar és a járda felújítás is megvalósult, a Kossuth Lajos utcainál szintén megtörtént a homlokzat, az udvar és járdafelújítás. Ha már a járdáknál tartunk régi adósságunk volt a bíróság előtti járdaszakasz felújítása. Tudtuk amikor építettük a Ceglédi úton, hogy azt is meg kell csinálni, de más helyrajzi számon volt és azzal akkor abba a pályázatba nem pályáztunk. Ezt értse meg mindenki, mert a fogadatlan prókátorok megjelennek, hogy az miért nem lett megcsinálva, azért nem készült el akkor, mert nem szerepelt a helyrajzi száma a megpályázott összegben. Most hála Istennek elkészült, és azért a Tihany utcáig, mert a tanítóképző épülete is meg fog újulni és természetesen az előtte lévő járda és parkoló is. Nem akartuk, hogy a már felújított járdát majd fel kelljen szedniük a felújításnál. Ígéretet tettünk a Református Egyház, illetve a Feldmájer-család részére, hogy a Sziget utcában lévő járdaszakaszt is megújítjuk szemben az óvodával. Annak a munkálata is elindul és rövid időn belül be fog fejeződni.

Vízelvezetési és útjavítás problémája volt a Lőrinc pap utcánál az ott lévő lakótelepnek, ahol egy nagyobb esőzésnél a pince teleszaladt vízzel ezt úgy gondolom, hogy sikerült megoldani, kivezetjük az utcára a vizet és remélem, hogy a lakók is örülnek, hogy ez a probléma megoldódott. A külterületi utak, amire nyertünk pénzt, az Abonyi útnak, a Pöcöki útnak, a Vett útnak a megépítésére jelenleg folyik a közbeszerzés, remélem nemsokára eredményt tudunk majd hirdetni. Ha már az utaknál tartunk, a Taksony és a Tas utca elkészült, amit vállaltunk erre az időszakra esően. A 030-as út területének műszaki átadása megtörtént, ami a kerékpárútról csatlakozik a Gál kastélyhoz. Az útnak a kiszélesítése, illetve a 441-re történő biztonságos kikanyarodás biztosítása érdekében szélesebbre lesz az út megépítve, ezt Farsang János kérte még a tehenészetből, teljesen jogos kérése volt. Ezt megterveztettük és most eljutottunk oda, hogy rövidesen meg is fog valósulni. A Bíbor utcában is egy komoly útfelújítás, vízelvezetés történik majd ott is, amely nemsokára elindul és meg is fog épülni. Ami még építés lesz, a bölcsőde bővítésének a tervezése folyamatban van, remélem hamarosan tervvel rendelkezünk majd és akkor kitudjuk írni a közbeszerzést. Örömhír annak, aki a városközpontjában parkolót fog keresni, vagy a kulturális központba megy, a Tomori utcában megvásárolt öreg épületet lebontottuk, ott parkoló kialakítására kerül sor. – ismertette a folyamatban lévő és a hamarosan induló projekteket a polgármester.

Lejegyezte: SzD