LEHETÜNK-E ROHANVA EGÉSZSÉGESEK?

2022. december 1-jén kezdték meg a rendelést Nagykőrös XI. körzetének vadonatúj rendelőjében, a Biczó Géza u. 2. szám alatt található Szent György Patika épületében. Mint akkor írtuk „Dr. Wolkowski Bogdan Pawel (32 éves tapasztalat – háziorvostan szakorvosa, higiénikus, tisztiorvos, általános orvos), dr. Siserman Gyöngyi Veronika (45 éves tapasztalat – fül-orr-gégész, háziorvos, akupunktúrás, általános orvos) és Fekete Tiborné (Huszár Anikó, 25 éves tapasztalat, 3 diplomás szakápoló) szeretettel várják a pácienseket.” Dr. Siserman Gyöngyi Veronikával az elmúlt időszak tapasztalataitól egészen távolba mutató kérdésekig értünk, miközben az is kiderült, hogy az egészségünk több mint fele a családi asztalnál dől el.

ÖH: A Covid a háziorvosi rendelések rendjére is hatással volt. Adott esetekben átalakult az orvos-beteg találkozás lehetősége. Miként alakult ez mára az Önök rendelőjében?

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Az emberek szívesen jönnek. Örülnek, ha van az orvossal kontaktus. Nagyon fontos, hogy az orvos ott legyen! Ellenben az is tapasztalható, hogy megszokták a Covid ideje alatt, hogy telefonon, egyéb úton fogalmazzák meg kéréseiket. Ma is ezt szeretnék. De az egészségügy nem így működik. Az orvosnak kell megvizsgálnia a beteget, és eldöntenie, mire van szüksége. A Covid tehát rossz hatással volt arra, hogy egy kontakt, őszinte beszélgetés legyen a beteg és az orvos között.

ÖH: De ezek szerint ez Önöknél egy kiemelten fontos dolog?

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Én fontosnak tartom. Lehet, ez abból is adódik, hogy az én szakmám olyan, amit a Covid idő alatt sem lehetett közvetlen kontaktus nélkül gyakorolni. Fül-orr-gégész vagyok, amit nem lehet megnézni telefonon keresztül. Így nekem mindig is természetes volt, hogy az embereket megvizsgáljam. Ragaszkodom ahhoz, ha lehet, a beteg mondja el mi a panasza, és ne az ő általa felállított diagnózist közölje.

ÖH: Mi látható, mennyire maradtak vissza a Covid hatásai?

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Az a baj, hogy maradtak vissza betegek. Sajnos sokan maguk diagnosztizálják, hogy semmi bajuk vagy éppen nagyon betegek. A kollégák között is megfigyelhető, sokszor állapítják meg, hogy long covid vagy covid következményei, és ebbe belefér minden, amiről nem tudunk semmit. Ez nem jó! Jobban utána kell nézni, az embereket vissza kell szoktatni ahhoz, hogy nem önállóan diagnosztizálnak, és kérem ezt a gyógyszert, azt a gyógyszert, hanem az orvos állapítja meg a kezelést. Semmi sem jó hosszútávon, az orvosi felügyelet nélkül. Én egyébként sem vagyok a gyógyszerek számolatlan fogyasztásának a híve, inkább a természetes megoldásokat preferálom. Persze vannak emberek, akik nem szeretik, hogy valamit kell csináljanak, és nem elég nekik egyvalamit lenyelni, és a felelősséget másra adni. Szerintem az életmódváltozás a legfontosabb, és nem a gyógyszer. A betegség okát kell kezelni. Ha nem is tud az ember minden stresszhelyzeten változtatni – a legtöbb betegség oka a stressz -, de legalább legyen meg a nyitottság. A saját hozzáállásán mindig tud az ember változtatni, azon, hogy miként reagálunk egyes dolgokra. A megoldást ne a gyógyszertől várja, hanem attól, ő hogy reagál az adott helyzetre.

ÖH: De ez nem csak a baj előálltától igaz?

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Nem, ez egy hosszútávú dolog. Nagyon fontos az életmód. Ha pedig már beteg valaki, akkor fontos, hogy kíváncsi legyen arra, miért alakult ki, mit kell változtatnia.

ÖH: A stressz mellett van más általános ok?

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: A mozgáshiány, a kapkodva evés, a túl sok internetes öndiagnosztika. Nézik emberek az internetet, és azt hiszik, hogy mindent tudnak. De az nem helyettesíti az orvost, hogy beírják a tüneteket, azokra találnak valamit, és akkor az a bajuk kell legyen.

ÖH: Tehát akkor elé kell menni a bajnak, a megelőzés nagyobb hangsúlyt kell kapjon.

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Nagyon fontos! A mozgás, a táplálkozás. Az emberek kapkodnak, nem elég nyugodtak. Az egy kellemes dolog, amikor valaki eszik, azt úgy is kell venni. Szánja rá azt a 20 percet, amikor nem csinál mást. Nem telefonál közben, nem a híreket lapozza.

ÖH: Szokták mondani, hogy az asztalnál beszélik meg a család dolgait…

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Az más, a családi dolgokat meg lehet beszélni, hiszen az nem ugyanaz, mintha valaki telefonál, hogy ő délután ezt és ezt akarja intézni. Az nagyon jó volna, ha a családi asztalnál az emberek tényleg egymással beszélgetnének, nem mindenki azt nézné mit írtak újra a közösségi oldalakon. Csak az emberek éppen a telefonok miatt szoktak le arról, hogy egymással beszélgessenek, pedig az nagyon sokat számít, mert a megoldást általában az adja, ha beszélünk valamiről. Ha beszélünk valamiről, az érzelmileg egy más helyzetbe kerül az agyunkban, és a megoldást nem az adja, akivel beszélsz, hanem te magad, mert mindenki csak saját magában csinálhat rendet. Ma azért tanácstalanok az emberek, mert ahelyett, hogy maguk jönnének rá a megoldásra, mástól várják azt. Tehát az egészségünk több mint fele a családi asztalnál dől el. Idevágó kérdés például a gyermekekre való odafigyelés, törődés, mert nem az a megoldás, hogy ők is folyton nyomkodják a telefont. Teljesen más, ha a szülővel vagy akár egymással is beszélgetnek.

ÖH: Ugyanakkor azt mondják, nem lehet elzárni a gyereket ezektől az eszközöktől, mert akkor hátrányba kerül az életében. Lemarad.

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Nyilván itt is az arany középutat kell megtalálni. De ez is mindenkinél máshol van. Én nem mondhatom meg másnak, hogy azon az úton menjél. Megmutathatom, hogy ott van egy út, de többet nem.

ÖH: Ez az orvos feladata is?

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Igen. Menni mindenki maga kell menjen. Az én felfogásom szerint nem az orvos gyógyít, az ember magától gyógyul. Az orvos csak segít. Meg kell találnunk az időt, amikor nem az állandó rohanásban őrlődünk. Az megnyugtat. A rohanásban nincs megoldás.

ÖH: Ugyanakkor az is látszik, hogy egyesek inkább tovább akarják dobni a problémájukat. Abban látják a megoldást, hogy a közösségi oldalon vagy máshol hergeli a többieket. Ezzel nem hiszem, hogy megnyugodna…

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Ő biztosan nem. Ha a negatívval foglalkozik, azt tartja fent. Ezek az emberek nem a megoldást keresik. Csak felületesen keresnek, igazából nem kíváncsiak az okra, mert esetleg nekik is változtatniuk kellene, de azt nem szívesen csinálják. Csak a másikat hibáztatják, másokra akarják nyomni a felelősséget. Az egészségéért például minden ember maga felelős. Az orvos csak segít, hogy egészéges maradjon, de maga felel azért, hogy így is legyen.

ÖH: Ebben az időszakban pedig légúti panaszok jelentik a legtöbbeknek a kihívást. Ön fül- orr-gégész szakorvos, ez nyilván előnyt jelen ilyen esetekben.

Dr. Siserman Gyöngyi Veronika: Igen. Szívesen látjuk azokat a nagykőrösieket  nagykőrösieket akiknek fül-orr-gégészeti problémájuk van, ha hozzánk tartoznak körzet szerint, ha nem. Szívesen fogadjuk azokat, a Biczó Géza patika épületében lévő rendelőnkben.

veronika.siserman@gmail.com