Így ültessen fát!

Ültetés előtt a talajt készítsük elő. Az ültetőgödör talaját jó minőségű termőfölddel, érett szerves trágyával, esetenként megfelelő műtrágyával javítsuk fel. Az ültetőgödör szélessége legalább másfélszerese legyen a gyökérkorona vagy a földlabda átmérőjének, és 20-30 cm-rel legyen mélyebb annak magasságánál. Ha pl. 60 cm-es földlabdával rendelkező fát ültetünk, akkor az ültetőgödör 90-100 cm széles, mélysége 60-70 cm legyen!

 

A fa mozgatásánál, rakodásánál kényesen ügyeljünk arra, hogy a fa törzsét, kérgét ne nyomjuk meg, ne dörzsöljük le. A sérült fák a későbbiekben nehezebben regenerálódnak. A fa koronáját metsszük meg! Az egyszer vagy kétszer átültetett fákat erőteljesen metsszük,a háromszor átültetett fák koronájának kb. harmadát távolítsuk el, ügyelve arra, hogy a korona szépsége és jellegzetessége megmaradjon. A négyszer – ötször átültetett fák koronáját már csak esztétikai szempontból alakítjuk.A gyökereket ne kurtítsuk meg, csak a sérült vagy töredezett darabokat vágjuk le. Minél nagyobb a gyökértömeg annál hamarabb regenerálódik a fa.

 

A fát helyezzük be az ültetőgödörbe olyan mélyen, mint amilyen mélyen eredetileg volt. A mélységet feljavított, porhanyós termőföld gödörbe lapátolásával állítsuk be. Jutazsákba és drótkosárba csomagolt földlabdáról a csomagolóanyagot ne távolítsuk el, azzal együtt, azt nem megbontva ültessük el a fát! A juta és a drót a földben pár hónap alatt elbomlik, illetve elkorrodálódik. A fa gödörbe helyezését követően a támasztó karókat is helyezzük el. Ezt követően a gyökerek közé illetve a földlabda köré porhanyós földet tegyünk melyet folyamatos taposással tömörítsünk. Ügyeljünk a gyökerek és a földlabda épségére, és arra, hogy a fa egyenesen álljon. Az ültetést öntözőtányér kialakításával fejezzük be. A tányér legalább olyan széles legyen, mint a földlabda vagy a gyökérkorona.

 

A fa törzsét jutaszövettel védjük a kiszáradás és a sugárzó hő ellen! Végül rögzítsük a fát a támasztókarókhoz. Kisebb fákhoz egy, nagyobbakhoz 2-3 erősebb karó is szükséges. Figyeljünk rá, hogy a kötözőanyaggal ne dörzsöljük le a fa kérgét! Ezt követően igazítsuk meg a tányért, majd alaposan öntözzük meg a fát. A hatékonyabb öntözés végett perforált gégecsövet is helyezhetünk az ültetőgödörbe. Ezt a módszert elsősorban térburkolattal ellátott területek fásításánál alkalmazzuk.A fákat, az ültetést követő egy – két évben gyakran, meleg nyári napokon naponta bőségesen öntözzük meg. Nagyon fontos, hogy a fa az ültetésig és azt követően se száradjon ki.
A fa élő anyag, mely a lelkiismeretes gondozást gyorsabb fejlődéssel, pompás lombkoronával  meghálálja.
Mindezt a Műszaki Iroda ajánla szíves figyelmükbe, őket IDE kattintva érhetik el!

Hasznos tanácsok forrása IDE kattintva elérhető