„Eldöntöttem, hogy világbajnok leszek” – interjú Szűcs Tibor szkanderossal

Már több, mint 40 bajnoki címet tudhat magáénak, hatszor világkupát is nyert Szűcs Tibor, nagykőrösi származású szkanderes, akinek az álma, hogy világbajnok lehessen. Most szponzorokat, támogatókat keres, akik segítik őt a versenyzésben. A vele készült interjúnkat az alábbiakban olvashatják, ismerjék meg a szkander világát és Szűcs Tibort.

Kérem mutatkozzon be az olvasóknak? Mit lehet önről tudni?

Szűcs Tibor vagyok, férj, 3 gyönyörű gyermek apukája és szkander versenyző. Mivel születésem óta mozgássérült vagyok, így nem volt könnyű találni egy olyan sportot, amit így is tudok űzni versenyszerűen, anélkül, hogy komolyabb hátrányba kerülnék emiatt. Szerencsére még mikor Kossuthos voltam találkoztam a szkanderral és teljesen magával ragadott. Akkoriban még persze nem űztem versenyszerűen a sportot, de már szilárd elképzelésem volt, arról, hogy mit akarok elérni a szkanderban. Eldöntöttem, hogy világbajnok leszek.

Ön szkanderozik. Beszéljen erről a sportról, röviden ismertesse a szerepét.

A szkander egy ősi erősport, amely egészen kr.e. 2000-ig visszadatálható. Habár mondhatni igen öreg sportnak számít, és a régi időkben igen nagy népszerűségnek örvendett, a mai “modern”, általam is ismert és űzött szkander csupán alig több mint 50 éves, és javarészt Amerikának köszönhető. Maga a szkander erősport ugyan, viszont mint annyi más sportágban, itt is óriási szerepe van a megfelelő szkander technika elsajátításának, továbbá nagyon fontos, hogy az ízületeink is megfelelően edzettek legyenek. A szkander úgy gondolom, hogy egy nagyszerű sport lehet bárki számára, hiszen nincs szükség nagy anyagi befektetésre, nagyon modern konditeremre, profi étkezésre, csupán elszántság és kitartás kell.

Mióta űzi ezt a sportot? Hol sportol jelenleg?

Nos én elég “öregnek” számítok a hazai sportban, mivel már több, mint 11 éve csinálom. Voltak persze kisebb szünetek ezidő alatt, hiszen a versenysporttal együttjárnak sajnos a sérülések, de szerencsére idáig mindig megúsztam apróbb húzódásokkal, részleges izomszakadással. Egyelőre a szolnoki szkander egyesülethez vagyok igazolva, hiszen jelenleg nincs Nagykőrösön elegendő szkanderozni vágyó, viszont amint azt tapasztalom, hogy itt is felkapottabb lesz a sport, és megnő az érdeklődés iránta, felveszem a kapcsolatot a Szkander Szövetség elnökével és alapítok egy szkander klubot Nagykőrösön, ezzel is bővítve a nagykőrösi sportok palettája.

Milyen egyéni eredményeket ért el eddig és milyen célokat tűzött ki a 2023-as esztendőre?

Az eddigi 11 évem alatt sikerült néhány számomra nagyon értékes eredményt elérni, viszont maga a világbajnoki cím még várat magára. Jelenleg kb. 40-45 magyar bajnoki címem van, 6-szor sikerült világkupát nyernem, van már Európa bajnoki 2. és 3. helyezésem is. Tavalyi évtől elkezdtem eggyel nagyobb súlycsoportban versenyezni, hiszen ott nagyobb a kihívás, ott mindezidáig még csak a 2. helyezést sikerült elérnem, de remélem, hogy a 2023-as évben végre megtörténik az áttörés, és sikerül a 85 kg-os kategóriát is megnyernem. Az idei évre a legnagyobb célom a hazai 85 kg-os mezőny dominálása, továbbá az év második felében megrendezésre kerülő Judgement Day Világkupa megnyerése mindkét kézzel 75 kg-os kategóriában.

Kizárólag egyéni versenyek vannak, vagy csapatban is indulnak? Magyarországon mennyire elterjedt ez a sportág, hány sportoló van?

Alapvetően a szkander egy egyéni sport, így joggal gondolhatnánk, hogy nincs is benne több, viszont mióta Magyarországon is egyre népszerűbb sport a szkander, egyre több versenyző és ezáltal egyre több egyesület is van, így néhány éve már a klubok között is zajlik a verseny. A kluboknál természetesen az adott klub versenyzői által szerzett pontok adódnak össze, és ezek alapján dől el, hogy melyik klub nyeri az adott versenyt. Pillanatnyilag Magyarországon megközelítőleg 300 aktív szkander sportoló van, ami tekintve, hogy amikor kezdtem a sportot alig érte el a 150-et, mutatja hogy növekszik a szkander népszerűsége kis hazánkban is, amiben óriási szerepe van a Magyar Szkander Szövetség elnökének, Csabai Attilának az áldozatos munkájának, továbbá a klubom vezetőjének Kőváriné Ivánfi Brigittának, aki többszörös világbajnok.

Megtudtuk, hogy ön most szponzort, támogatót keres. Kérem ezt fejtse ki röviden, hogy milyen költségek miatt vált ez most szükségszerűvé?

Általánosságban a versenyzéssel kapcsolatosan kétféle költség jelentkezik, az egyik maga a felkészülés, a másik a versenyre való kijutás és a kintlét. Jelenleg, amiben segítségre szorulok az főként a versenyre való felkészülés, hiszen kevesen tudják, de ahhoz, hogy egy sportoló a lehető legjobb formáját tudja nyújtani egy adott versenyen, a rengeteg munkán és edzésen felül óriási jelentősége van a táplálékkiegészítőknek és a helyes étkezésnek. Idáig próbáltam magamnak előteremteni minden szükséges anyagi forrást a profi sporthoz, viszont 3 gyermekes apukaként nem szívesen veszek el a családom és a gyerkőcök elől pénzt, azért, hogy én sportolhassak.

Amennyiben valaki szeretné önt segíteni, hogyan tudják felvenni a kapcsolatot önnel?

Talán a legegyszerűbb módja, ha Facebook-on írnak rám, de ha valakinek ez mégsem lenne szimpatikus, akkor tudunk egyeztetni telefonon is, a telefonszámom: 0620/408-2909.

Végül szeretném megkérdezni, mivel ön nagykőrösi, hogyan tetszik városunk fejlődése, mit tapasztalt? Például a cifrakerti futókört, kondiparkot, megújult kültéri kosárpályát, mint sportoló mennyire tartja jónak?

Úgy vélem, hogy Nagykőrös remek irányba halad. Örülök neki, hogy egyre több lehetőséget biztosít gyönyörű városunk minden korosztály számára a sportolásra. Remélem, hogy a jövőben is folytatódni fog az ilyesféle beruházások finanszírozása, hiszen a sport, a mozgás közös érdekünk.

Az interjút készítette: Horváth Tibor