Dr. Czira Szabolcs polgármester a Rákóczi iskola kapcsán: „tessék akkor az új épületszárnyat felépíteni”

A Téma ezúttal ismét Nagykőrös volt a Gong Rádióban, Dr. Czira Szabolcs polgármestert november 30-át kérdezték többek között a képviselő-testületi ülés kapcsán is.

Dr. Czira Szabolcs, városunk polgármestere a november 24-ei képviselő-testületi ülés kapcsán elmondta: „A november 24-re meghirdetett képviselő-testületi ülés közmeghallgatással kezdődött. Közmeghallgatás kapcsán, amit lényegesnek tartok, ami ott elhangzott, a Rákóczi iskolából a szülők a képviselő-testülethez fordultak újfent, hogy nem tartják megnyugtatónak a mostani helyzetet, amivel teljesen egyetértünk és azt gondolom, valamennyi képviselő elkötelezett a vonatkozásban, hogy valaminek történni kellene, tehát ez azért nem megoldás, hogy van egy iskola, amelyiknek a teteje beszakadt és akkor a fele diákot a város másik végére kell járatni. Valami koncepciót föl kellene állítani, illetve amit ígértek, hogy készítik a tervrajzokat az iskola újjáépítésére, új szárnyának az építésére, hogy az milyen stádiumban van. Sajnálatos módon azért érdekes dolgok kiderülnek, mert a képviselő-testület egyértelműen elutasította ezt a változatot, hogy máshova hordják a gyerekeket. Mindig az a szívfájdalmam, hogy akkor a szülői munkaközösségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem kíván, nem nyilvánított véleményt e vonatkozásban. Én kérdeztem is a szülőktől, hogy akkor kellett volna segíteni a mi álláspontunkat és akkor nem ez a helyzet állna elő. Ott az egyik szülő elmondta, hogy talán a véleményüket sem kérték ki. Tehát valószínűleg bennünket is rossz, hamis tájékoztatásban részesítettek. Én azt gondolom most a labda ott pattog a tankerület oldalán, megoldást kell találni. Tudtuk, amikor átadtuk, hogy az épület milyen állapotban van, tudtuk, hogy milyen korú az épület, e úgy, ahogy mi is küzdünk azokkal az óvodákkal, amelyek az önkormányzathoz tartoznak, s mindig hozzáteszünk valamit a fölújítására, javítására, komfortosabbá tételére, használhatóbbá tételére. Úgy gondolom, ezt a tankerületnek is meg kell tennie, tehát nyomás, hajrá, tessék akkor az új épületszárnyat felépíteni.

Azon kívül elindult egy bárgyú kezdeményezés az ellenzék részéről, hogy az Önkormányzati Hírek nem kiegyensúlyozott. Én a magam részéről mosolyogva figyeltem s én kérdeztem, az ülés levezetésképpen rögtön megadtam a szót, hogy egészítsék ki tényekkel, hogy mi az, ami nem kiegyensúlyozott. Tehát abszolút fölkészületlenül, csak össze-vissza néztek, makogtak, bevallották, hogy maguk nem is készültek, csak valaki kiadta nekik, ez olyan jól hangzó dolog ellenzéki szerepkörben, ezt el kellene játszani. Én mindig azt mondom, vannak olyan témák, aminél az ellenzéknek is ki kell fejteni a véleményét, sőt nem azért, mert ellenzéki, hanem mert másképpen gondolkozik, de ebben semmi baj nincs, mert akkor kristályosodnak ki a jó megoldások bármilyen területen. De az, hogy központilag, vagy egy gazdag ember utasítására, akinek saját újságja van, hogy jó lenne, hogyha ez az újság vissza lenne szorítva, amelyet várnak az emberek. Ide hétről hétre betelefonálnak emberek, hogy az ő utcájukba, vagy az ő házukba nem dobtak be ebből az újságból, ezt mi közöljük a terjesztők felé. Tehát várják, érdekli az embereket, nem beszélve a vállalkozókról, akik hirdetnek benne, látják, hogy hozadéka van az ebben az újságban történő hirdetésnek. Tehát a képviselő-testület lefolytatta a vitát, bebizonyosodott, hogy semmi értelme ennek a bizottságnak a fölállításának. Szerintem így, ahogy van kiválóan működik ez az újság, annak a feladatának megfelel, ami az Önkormányzati Törvényben van, hogy kötelességünk tájékoztatni a lakosságot.

A közmeghallgatáson felmerült és napirendre is vette a képviselő-testület azt a javaslatot, hogy egy alapítvány szeretne Nagykőrösön, a Cifrakertben, a korábbi KRESZ-park területére egy autisták számára is használható, fölújított, újjáépített KRESZ-parkot létesíteni és mivel Nagykőrös központi helyen van, mert Kecskeméten is vannak autistákkal foglalkozó intézmények, iskolák, illetve Cegléden és Szolnokon, ide tudnák a gyermekeket áthozni ebbe a KRESZ-parkba, hogy vizuálisan lássák, hogy milyen a forgalom és ne rögtön élesben találkozzanak ezzel a gyermekek. Nem titkolt szándékuk, hogy ezzel néhány órát ott eltöltetnének a Cifrakertben, amely KRESZ-parkhoz egy kis játszótér is csatlakozna és mellette pedig kilátogatnánk a Szafari Parkba, hiszen az is kiváló terápia ezeknek a gyermekeknek. Ezt a KRESZ-parkot nem csak az autisták használhatják, hanem azok a nagykőrösi gyermekek is, aki iskolába, óvodába járnak. Itt, a parkon belül találkozhatnak majd jelzőlámpával, alagúttal, gyalogátkelővel. Én azt gondolom, ez egy nagyon jó kezdeményezés, a képviselő-testület támogatta, reméljük a tavasz folyamán ez meg is fog épülni. – fogalmazott Dr. Czira Szabolcs polgármester.

A teljes beszélgetés meghallgatható a https://gong.hu/egyeb/hangtar/ oldalon.

Lejegyezte: HT