„Varázslatosan, meseszerűen alakult a Karácsony szellemében létrejött összefogás.”

Sólymok győzelem a pályán kívül…

Minden várakozáson felülire sikeredett a Nagykőrösi Sólymok Kosárlabda Egyesület jótékonysági kezdeményezése, melynek célja az volt, hogy olyan, nehéz sorsú nagykőrösi gyerekeknek is szebbé tegyék a karácsonyát, akiknek nincs lehetőségük Sólymok mezben kosarazni, vagy velük a meccseken találkozni. Választásuk a Dalmady Győző Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményre esett, elsősorban az ovisokra.

Az alábbiakban az egyesület beszámolóját olvashatják a jótékonysági akcióról:

Két Sólymok mezt írt alá az NBI/B felsőházában szereplő férfi felnőtt csapatunk minden tagja, amit árverésre bocsátottunk az egyesület Facebook oldalán. Akik követik oldalunkat, követhették a csodásan alakult árverést is, mely során a dedikált mezek (egy hazai pályás fehér, és egy idegenben használatos fekete) 30-30 ezer forintos kikiáltási árát két licit hamarjában 50-50 ezer forintra emelte, majd december 13-án, az árverés utolsó óráiban érkezett az igazi meglepetés. A fehér mezért a Norvégiában élő, nagykőrösi Király László és barátai 8175 norvég koronát – 270 000 forint – ajánlottak, majd utaltak is azonnal.  Ám ezzel még nem ért véget a csoda! Egyesületünk egyik legnagyobb támogatója, Blahut Ferenc cégtulajdonos, az SMTPlus Kft. részéről, a fekete mezre tett  250 000 forintos licitet. Nehéz szavakba önteni, hogy mit éreztünk a fantasztikus „végjátékot” követően. Bíztunk a kezdeményezés sikerében, de a jótékonysági árverés minden várakozásunkat felülmúlta. Hálás szívvel köszönjük az önzetlen felajánlásokat, melyek révén elmondhatjuk, hogy hozzánk már december 13-án beköszöntött a Karácsony, december 18-án, pénteken délelőtt pedig megérkezett a Jézuska is, a Dalmady óvodásaihoz.

Az 520 000 forintot ugyanis azonnal átadtuk a nagykőrösi Kéz a Kézben Alapítványnak, akik nem csak a szakszerű felhasználásról gondoskodnak, hanem arról is, hogy már péntekre is megteljen a karácsonyfa alja.

December 18-án, délelőtt egyesületünk egyik vezetője, Mester Szabolcs és néhány játékosunk érkezett az intézményhez, és a kapu előtt történt a meghatározó élményt jelentő találkozás a többszörösen nehéz sorsú gyerekekkel. A pandémiás helyzet nem tette lehetővé, hogy bemenjünk, de mégis egy olyan világba nyertünk bepillantást, amely nekünk is, de alapvetően nagyon sokak számára is ismeretlen. Ahol a győzelmet nem a pontok és kosarak jelentik, hanem egy négysoros vers, vagy egy rövid mondóka megtanítása és megtanulása. Ahol a küzdelem nem test-test elleni, mint a kosárlabda-pályán, de nagyon is testközeli, mert az óvodapedagógusok az ölükbe ültetett, magukhoz ölelt gyerekekkel közösen nagyot küzdenek minden újabb megtanult mondatért, minden apró fejlődésért, hiszen köztudomású, hogy az intézmény a sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok gyógypedagógiai nevelését – oktatását biztosítja.

Izgatottság, meglepettség, sírás, nevetés, számunkra kissé szokatlan érzelmi megnyilvánulások kíséretében ajándékoztuk meg egymást, elsősorban megható és boldog pillanatokkal. De a kezek sem voltak üresek, a gyerekek saját készítésű mézeskaláccsal és karácsonyfadíszekkel, valamint egy kabalának szánt labdával kedveskedtek, amire rárajzolták minden ovis jelét.

Mi gyümölcsöt és több pár kisméretű kosaras cipőt vittünk, amivel majd elsősorban már az iskolásokat próbáljuk a kosárlabda pályára csalogatni.

De a nagyobb meglepetés odabent várta a gyerekeket, hiszen az ajándékokat tartalmazó dobozok már a karácsonyfa alatt rejtőzködtek. Sajnos az ajándékok felfedésekor, a csomagok izgatott bontogatásakor nem lehettünk jelen személyesen, de egy fényképező igen, így az óvodapedagógusok által készített szívszorító fotókon keresztül részesülhettünk az öröm pillanataiból.

És kaptunk egy cd-t is, mely az elmúlt évek karácsonyi műsoraiból készült összeállítást és az idei készülődés pillanatait tartalmazza, ha már az idei előadást személyesen nem tekinthettük meg.

Kecskés Ilona Ildikó, az intézmény vezetője pedig elmondta, hogy végtelenül hálásak, hiszen eddig példanélküli, hogy egy civil szervezet révén ekkora összegű támogatáshoz jussanak. Meghatódva állnak a kezdeményezés előtt és hálájukat szeretnék kifejezni az önzetlen támogatóknak is.

A karácsonyfa alá került játékok, mesekönyvek, fejlesztő eszközök pedig csak egy kis része a hatalmas örömüknek, mert a pénz nagyobb részéből olyan speciális fejlesztő eszközöket rendelnek, amiket a kicsiken kívül a nagyobbak is tudnak használni. Ám, hogy már most se maradjanak ki az örömből a nagyobbak sem, minden osztály kapott egy-egy játékot.

Az adomány összege lehetővé teszi, hogy néhány kisbútort és szőnyeget is lecseréljenek, így a terv, hogy két új öltözőszekrény, két asztal és tíz szék mellett a csoportszobába és a fektetős helységbe is új szőnyeg kerüljön.

Ildikótól búcsúzóul még egy meghívást is kaptunk, amit örömmel fogadtunk. Március környékén, amikor már remélhetőleg a járványhelyzet is megszűnik, ismét szeretettel várnak bennünket egy sportnap keretében, a Sólymok valamennyi játékosát kicsiktől a nagyokig.

Varázslatosan, meseszerűen alakult a Karácsony szellemében létrejött összefogás. Ez a Sólymok győzelem a „pályán kívül” született, de nagyon felemelő érzés, hogy ilyen önzetlen, segítőkész szurkolói, támogatói vannak egyesületünknek.

Szeretnénk ennek a kezdeményezésnek mentén hagyományt teremteni és nem csak Karácsony alkalmával megmutatni, hogy az összefogás a pályán kívül is eredményezhet sikereket.”

(Kapu előtt készült fotók: Utasi Gabriella)