Tisztelt Vendéglátó Üzlet Üzemeltetők!

bar, pub, cafe

Tájékoztatom a Tisztelt Vendéglátó Üzletek Üzemeltetőit, hogy 2021. 08. 19. napján hatályba lépett az egyes kormányrendeleteknek a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról szóló 501/2021. (VIII.18.) Korm.rendelet.

I. 1. A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének (vendéglátó üzlet bérlőjének vagy tulajdonosának)                                                                                                                                                                                                                                               a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (a továbbiakban: NTAK) elektronikus úton regisztrálnia kell, a tevékenység megkezdésétől számított 5 napon belül, illetve a vendéglátó tevékenységet már 2021. november 1. napján ellátók 2021. november 1. napjával kötelesek megkezdeni a regisztrációt.

A regisztrációt alátámasztó dokumentumot legyenek szívesek a Nagykőrösi Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Irodájára eljuttatni Schmidt Éva ügyintéző részére.

A regisztrálandó vendéglátóhely üzlettípusok az alábbiak:        

– étterem,

– büfé,

– kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely,

– italüzlet, bár,

– zenés-táncos szórakozóhely,

– munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely,

– gyorsétterem,

– rendezvényi étkeztetés,

– alkalmi vendéglátóhely,

– mozgó vendéglátóhely.

I.   2. A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének vendéglátó szoftvert kell alkalmaznia, mellyel az NTAK felé adatot szolgáltatnak 2022. július 1. napjától. Az alkalmazható vendéglátó szoftverekről további információ az NTAK oldalon fog megjelenni: https://info.ntak.hu

Ezen adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm.rendeletet (a továbbiakban: Rendelet) módosítása alapján a jegyző fogja vizsgálni évente legalább egyszer. A jegyző és az NTAK adatokat adnak arról, hogy mely vendéglátó üzleteknek kell alkalmaznia a vendéglátó szoftvert.

II. A jegyző a vendéglátó üzlettípus bejelentést 2021. október 31-ig köteles hatósági ellenőrzés keretében ellenőrizni. Ha az ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy a kereskedő nem tett eleget az üzlettípus bejelentési kötelezettségének, a jegyző a vendéglátó üzletet azonnali hatállyal, a kötelezettség teljesítéséig bezáratja.

Az előzőekben leírtakra figyelemmel, amennyiben nem tett eleget bejelentési kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget.

A tájékoztatást követően felmerült kérdések esetén a Nagykőrösi Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Irodája nyújt segítséget.

(Személyes megjelenés esetén ügyfélfogadási időben I. em. 29. helyiségében:

                                   Hétfő    15.00 – 18.00

                                   Szerda    7.30 – 15.00

                                   Péntek    8.00 – 12.00

Telefonon: 06/53-550-338

Schmidt Éva ügyintéző)

                                                                                              Dr. Nagy Lajos

                                                                                                    jegyző

(A fotó illusztráció)