Tanévzárás után – Interjú Kisné Rózsa Ibolya igazgatóval

Véget ért a tanév. A nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóját, Kisné Rózsa Ibolyát kérdeztük az idei tanévről, a koronavírus által okozott változtatásokról, intézkedésekről, az iskolai eseményekről és természetesen a tanévzáró vizsgákról.

Milyen változásokkal indult az idei tanév?

Ezt a tanévet a Toldiban már a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum intézményeként, a Szakképzési Törvény hatályba lépő szabályozásai, intézkedése szerint, azaz nagyon sok változást megélve, végrehajtva kezdtük el szeptemberben. A közalkalmazotti jogviszony megszűnésével megtörtént egy általános bérfejlesztés, s megváltoztak az oktatók kötelező óraszámai, de valójában nem változtak meg az ellátandó feladatok. Az iskolának továbbra is az a feladata, hogy az élelmiszeripar, a mezőgazdaság területén a munkaerő-piac igényeinek megfelelő, jól felkészült, dolgozni tudó és akaró szakembereket képezzünk, melyhez a közismereti, a szakmai elméleti és a gyakorlati képzést is iskolánk falai között biztosítjuk a diákoknak.

A koronavírus sajnos az iskolák életében is sok mindent felülírt, milyen hatással volt ez az idei tanévre nézve, és hogyan folytak az érettségi vizsgák?

A tanév elején még nagyon reménykedtünk, hogy személyes jelenlét mellett fogjuk tudni a tanévet folytatni, de sajnos novembertől erre már nem volt lehetőség. A mi diákjaink nagyon nagy hátrányban vannak a digitális munkarend elrendelésekor, mert sajnos a legtöbbjüknek nem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek a nyugodt, hatékony tanuláshoz. Általában többgyermekes családokról van szó, ahol jó, ha egy laptop van és az működik és van megfelelő internet elérés, de azt az egy eszközt így csak felváltva, megosztva tudják használni. Egy okostelefonról, korlátozott internet kapcsolattal lehetetlen az online órákba úgy bekapcsolódni, hogy a közös munkában, a közös gondolkodásban, a feladatok közös megoldásában is részt tudjanak venni, akkor pedig különösen elképzelhetetlen, ha a tanítási időben munkát kell vállalniuk, vagy a kisebb testvérek felügyeletét kell ellátniuk. A Google Classroom-ban elhelyezett tananyagok önállón feldolgozása, értelmezése, az erre épülő tesztek következetes és időben történő megoldása, visszaküldése is szinte irreális elvárás. Sokan „elvesztek”, vagy egyszerűen feladták. Különösen azok, akik otthonról nem kaptak támogatást, sőt, inkább elvárásokat támasztottak velük szemben az otthoni feladatok elvégzésében – akár a tanulási időben is, a tanulás rovására.

A tanulás mellett az iskolai életet különböző megemlékezések, rendezvények szokták színesíteni. Ezek megszervezése nagyon nehézzé, néhány esetben kivitelezhetetlenné vált. A rendszerint december első hétvégéjén megrendezendő szalagtűző ünnepségünket sem tudtuk a hagyományos formában megvalósítani, mégis megpróbáltuk a lehető legünnepélyesebben, a végzőseink számára emlékezetes zárt körű ünnepség keretében feltűzni nekik a szalagot. Sajnos a szülők nem láthatták a felnőtté váló gyermekeik táncát, s az idei végzősök életéből is kimaradt ez a felemelő része az ünnepnek. A mikulás, a karácsonyi ünneplés sem a szokásos módon zajlott, a digitálisan megvalósuló diák-rendezvények, a témahetek, az ünnepségek közel sem tudnak annyi élményt, pozitív érzést közvetíteni, mint a személyes jelenlét alatt. A március 15-i városi ünnepséget is már második alkalommal vártuk felkészülten, de sajnos sem tavaly, sem ebben az évben nem lehetett megvalósítani. Idén sem lehetett a megszokott időben ballagást szervezni, ezért azt „élő adás” formájában igyekeztünk emlékezetessé tenni a diákok és a szülők számára. A tanév végére a pályaorientációs napot, s az év végén szokásos főzőnapot, sportnapot nagyon jó hangulatban, a karanténban töltött időt feledtetve már személyes jelenlét mellett tudtuk megvalósítani, ami nagyon fontos volt a közösségek és az azokat alkotó diákok, oktatók számára is.

Június 30-án a Toldiban tartották az idén megalakuló Agrárszakképzési Centrumok tanév végi értékelő értekezletét a főigazgatók, kancellárok, gazdasági vezetők, valamint az Agrárminisztérium szakképzésért felelős vezetőinek, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakembereinek a részvételével. A tanácskozáshoz a vendéglátást intézményünk diákjainak, konyhájának termékeiből, a résztvevők maximális megelégedésével tudtuk biztosítani.

Különösen nehéz feladatot a nehezített körülmények között a vizsgára felkészítés jelentette. Szerencsésre az idei szabályozás lehetővé tette, hogy a gyakorlati foglalkozásokra személyesen bejárjanak a diákok, ezért készítettünk a járványügyi előírások maximális betartását biztosító beosztást, mellyel oktatóin a technikusokat is, a szakképző iskolásokat is sikeresen fel tudták készíteni a gyakorlati vizsgákra.

A vizsgák lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott, egyetlen olyan diákunk volt, aki a megbetegedése miatt nem tudott az érettségi írásbeli vizsgán megjelenni, de a szóbeli vizsgán ő is tudott pótolni.

Milyen eredményeket értek el a diákok?

Az érettségi vizsgák mellett nálunk nagyon fontosak a szakmai vizsgák is, hisz szakképző iskolaként a szakember-képzés a legfontosabb feladatunk, s ez az érettségire épülő technikus képzésben, illetve a szakképző iskolai évfolyamokon teljesedik ki.

Összességében 79 fő érettségizett a tavaszi vizsgaidőszakban, s 112 tanuló tett szakmai vizsgát (technikusok az 5/13. évfolyam végén, szakképző iskolások pedig a 11. évfolyam végén).

A technikus vizsgák átlaga 3, 9 lett, a szakképző iskolásoké 3,7. Az érettségi eredmények átlaga hármashoz közeli, ami nem számít nagyon jónak, de a felkészülésben említett akadályok alapján már ennek is nagyon kell örülnünk. Személyes jelenlét mellett lényegesen jobb eredmények is születhettek volna.

Tanulóink ebben az évben is számos versenyen vettek részt, sajnos ezek egy részének nem minden fordulóját tudták megvalósítani a szervezők, de így is születtek szép eredmények:

Közismereti versenyek:

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny – Pallai Tímea megyei I. helyezés után az országos versenyen 8. helyezett lett.

Szakmai versenyek:

A Pék Szakma Kiváló Tanulója Versenyen Galovics Alexandra, Mihalyik Adrián és Roboz Ágoston is megszerezték az írásbeli vizsga-mentességhez szükséges pontokat, a döntőt sajnos nem rendezték meg.

Az ÁSZÉV versenyen a II. forduló alapján hirdettek eredményt, ahol Borzák Petra 2., Juhász Mónika 5., Szécsény Boglárka 8., Szabó Bence 10. helyezést, Katona Zsolt 1., Bálint Zoltán 2., Serfőző Nándor 3, Dobos László 4. és Varga Dániel 5. helyezést ért el.

Az OSZTV-n is elmaradt a döntő, az írásbeli vizsgamentességet Borsos Dávid, Patik Jonatán, Birinszki Anikó, Egyedi Melinda és Komáromi Alíz érték el.

A kertész SZKTV-n döntőbe jutott Sipos István és Szűcs Kitti, de a döntőt sajnos nem rendezték meg.

A „Hagyományok, Ízek, Régiók” jegyében kiírt TDK versenyen Birinszki Anikó dolgozat kategóriában, Komáromi Alíz előadás kategóriában, Egyedi Melinda pedig abszolút kategóriában érték el
a 2. helyezést.

A Csernyánszki Imre Országos Pneumatika Versenyen Czinege Levente és Márvány Tibor a döntőbe jutottak, a döntőt azonban sajnos ebben a versenyben sem tudták megszervezni.

Az iskola udvarán ebben az évben is megrendezésre kerülhetett a DobMánia Tábor, milyen események, rendezvények zajlottak le idén, az iskola falai között?

Az iskola nagyon sok olyan rendezvénynek, eseménynek biztosít helyszínt, melynek megvalósítói, megálmodói a város különböző intézményei, vagy városon kívüli szervezetek. Sajnos ezek közül a rendezvények közül nagyon sok a saját rendezvényeinkhez hasonlóan a járványhelyzet miatt elmaradt. Azonban örömmel adtunk helyet immár VII. alkalommal a DobMánia Tábornak, s szívesen fogadjuk a nálunk táborozó kosarasokat, edzőtáborosokat is. A Toldi nyáron sem üres, hisz a szakmai gyakorlatot töltő diákok mellett a kollégiumban folyamatosak a szállásfoglalások, szívesen kapcsolódunk be a városi rendezvények – pl. Möggy-fesztivál, Arany-napok – megvalósításába nemcsak helyszínként és szálláshelyként, hanem szakmai segítségnyújtással is.

A Nemzeti Agrárkamara finanszírozásával idén nálunk szervezik meg a „Szakmakóstoló het”-et, változatos szakmai és szabadidős programokkal várjuk a jelentkező általános iskolás diákokat, biztos vagyok benne, hogy egy percet sem fognak unatkozni, reméljük sokaknak megtetszenek majd az élelmiszeripari szakmáink.

Milyen változásokra és újdonságokra lehet számítani a következő tanévben?

Nagyon szeretnénk, ha a következő tanév már nem annyira az újítások és a változások jegyében telne, hisz épp elég változást hozott az életünkbe a Centrum és a Szakképzési Törvény, nagyon sok belső szabályzatot kell még ezekhez igazítanunk, s még nagyon sok olyan része van a jogszabálynak, melynek életbe lépése még ezután következik. Ezúton is szeretném megköszönni valamennyi kollégának, vezetőtársaimnak az idei évben nyújtott munkájukat, hisz ebben a nehéz időszakban különösen nagyon fontos volt, hogy összetartó, a diákokat mindenben segíteni akaró közösségként tudjunk működni. Nagyon várjuk az új – kilencedikes – diákokat, tanév-előkészítő programokkal és un. „beszoktató hét”-tel várjuk őket. Nagyon reménykedünk abban, hogy személyes jelenlét melletti megvalósuló tanévünk lesz a 2021/22-es tanév.

Az interjút készítette: Pavolek Renáta