Szafaripark és állatkert létesülhet Nagykőrösön – itt vannak a részletek!

Mint arról már beszámoltunk, Nagykőrös Város Önkormányzata rendkívüli testületi ülés keretében tárgyalta dr. Czira Szabolcs polgármester „Turisztikai fejlesztés, szafaripark és állatkert létesítése” tárgyú előterjesztését, 2021. szeptember 15-én, szerdán. Arról is írtunk, hogy a képviselők egyhangúan megszavazták a határozati javaslatot, a döntés értelmében az önkormányzat elviekben támogatja Nagykőrös településen állatkert működtetését, továbbá ezzel összefüggésben kiemelt fejlesztési területté nyilvánított több ingatlant is. Amennyiben az állatkert létesítését a természetvédelmi hatóság engedélyezi, az önkormányzati tulajdonú utat aszfaltburkolattal látják el e turisztikai fejlesztéshez kapcsolódóan.

A beruházásban érintett területek: 4601-es számú országos közútról nyíló, Nagykőrös 0852/13, 0852/35, 0852/36, 0852/60, 0852/61, 0852/62 és 0852/63 helyrajzi számú ingatlanok, melyek túlnyomórészt általános mezőgazdasági területek.

Az előterjesztés tárgyalásakor dr. Czira Szabolcs polgármester, előterjesztő elmondta: A Richter-család jelenleg rendelkezik egy szafariparkkal, ők ezt szeretnék áthelyezni Nagykőrösre, magántulajdonokban lévő területet szeretnének megvásárolni és itt arról van szó, azt szeretnék, hogy a képviselő-testület bizonyos dolgokat, ami a mi hatáskörünkben van, mielőtt kifizetnék a vételárat, azelőtt elindítanánk és elvi támogatásunkról biztosítanánk. A szafaripark területe 23,5 hektár, ez gyakorlatilag a Tőzeges-tó hátsó része, ami a Pesti útnál van és a Tőzeges-tótól a Szurdok dűlőig terjed ez a terület. Ami tőlünk függ és kérte a jelenlegi tulajdonos, hogy az övezeti besorolást módosítsuk, kiemelt fejlesztési területté nyilvánítsuk és rendezzük ennek a területnek az átsorolását annak érdekében, hogy minél hamarabb megkezdődhessen ott a munka. Véleményünk szerint ez a fejlesztés Nagykőrös szempontjából, turisztikai látványosságként olyan lehetőséget biztosít a városnak, hogy fölkerülünk a látogatható települések körébe és turisztikai hely lenne, ami azt jelenti, hogy érdemes elindulni Nagykőrösre akkor is, ha nem csak a várost akarják megnézni és ennek a későbbiekben gazdaságélénkítő hatása is lesz várhatóan. Nem elbeszélve arról, hogy az itt elhelyezett cirkuszi állatok növényevők lesznek, sok lucernát és füvet fogyasztanak, tehát azok a kis termelők, akiknek a zöldítéssel feladata van és nem tud mit kezdeni a lucernával, nem vásárolják fel esetleg tőle, ide is jelentkezhet, hogy el tudja adni ide, hiszen a tevék, a zsiráfok nagy mennyiségben fogyasztják. Tehát nem húsevő állatok, hanem főként kiöregedett növényevő állatok lesznek itt, melyeket nem levágni, elaltatni akarják, hanem humánus módon itt tudnak élni életük végéig. Támogatom a fejlesztést, mert nagyon fontos lenne a város szempontjából. – fogalmazott a polgármester.

Ifj. Richter József, Hortobágyi Károly-díjas magyar artistaművész, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója többek között úgy fogalmazott hozzászólásában: 27 éve üzemeltetjük az ország legnagyobb utazó cirkuszát. Nekem mindig is tervem volt, hogy egyszer egy szafari parkot szeretnék létrehozni. Szadán a cirkusz téli szállásával rendelkeztünk, egy sokkal kisebb terület volt és kialakítottunk egy ideiglenes szafariparkot, ami nagyobb sikert aratott annál, amit mi is vártunk. Tavaly 6-7 hónapot voltunk nyitva és több tízezer látogatót tudtunk fogadni. Szadán, ahol jelenleg területtel rendelkezünk, ez nem volt alkalmas egy komolyabb, hosszútávú szafaripark létrehozására, egyrészt kicsi volt a terület, másrészt nagyon közel volt a településhez. Úgy döntöttünk, új helyet keresünk és jó néhány hónap után Nagykőrösre hozott minket a sors. Nagykőröst ismerjük már, mert több, mint 20 évig volt nálunk a nagykőrösi születésű Kis István porondmester. Ismertük a várost is, többször jártunk már itt a vásárban is, lovat vásárolni. Most egy csodálatos környezetben szeretnénk elindítani a szafariparkot, ott van egy négy hektáros tó, van erdő és legelő rész is. Tehát teljesen alkalmas arra, amit mi szeretnénk. – fogalmazott ifj. Richter József, és azt is hozzátette: Én úgy gondolom, hogy ez hosszútávon vállalkozás szempontjából jól tud működni a mi részünkről, másfelől pedig jövőt tudunk biztosítani azoknak az állatoknak, akik a cirkuszból kiöregednek és hosszú távon az egzotikus állatokat, elefántokat, zsiráfokat, zebrákat, tevéket szeretnénk egy szafariparkban elhelyezni és más cirkuszoknak is egy befogadó otthonná tudna válni. Az a cél, hogy egy autós állatkertet hozzunk létre és ezt kibővítenénk egy élményparkkal, tehát egész napos szórakozást szeretnénk a látogatóknak biztosítani, ahol az egy-másfél órás szafari út után le tudnak parkolni, egy állatsimogatóba házi állatokat tudnak simogatni, majd tudnak egyet ebédelni is. Ez a tó is egy hatalmas adottság, melyet később lehet fejleszteni, akár vízi biciklizni is lehet majd benne, ezek a hosszútávú elképzelések. Ami most kell, hogy ezt meg tudjuk vásárolni és a tél folyamán kialakítsunk mindet, ami az állatoknak szükséges és ezt az állatkerti engedélyt meg tudjuk szerezni és jövő tavasszal szeretnénk nyitni. Vannak az országban állatkertek, cirkuszok, ez egy teljesen más, ez szafaripark, ebből egy van az országban. Jelenleg állatokban elefántok, zsiráfok, zebrák, tevék, lámák, ezekkel rendelkezünk, növényevő állatokról van szó, kezdetben 150 állat lenne és ezt szeretnénk bővíteni. – mondta el ifj. Richter József.

Amint lesznek friss információink, arról tájékoztatni fogjuk a lakosságot!

Horváth Tibor