Ha már húsvét, akkor a sok sütemény mellett az igazán jó füstölt, kötözött sonka sem maradhat le az asztalról. Ilyet például a Nagykőrösi Piaccsarnokban is vásárolhatnak. A hús termékek igazán gazdag választékát kínáló, Mészárszék húspiac képviselőjét Csurkó Lászlót kérdeztük. Az interjút az alábbiakban olvashatják.
Milyen fajta sonkákat lehet a Mészárszék húspiac választékában megtalálni?
Több fajta sonkánk van, például kötözött sonka, darabolt comb, szív sonka, gyönyörű szép parasztsonka, amelyek 10-12 kilogrammosok. Emellett, többek között megtalálható nálunk a füstölt lapocka is, melyek általában 6-7 kilogrammosok.
Húsvét idején átlagosan mennyivel nő a sonka megvásárlásának igénye?
A magyar embernek a húsvét időszaka körülbelül 85-95%-a füstölt árukról szól, tehát ilyenkor az egész éves mennyiségnek a 90%-át szoktuk eladni.
Ha már a sonka, kérem mondja el mi a jó sonka titka?
A kötözött sonkát csak és kizárólag combokból készítjük kézzel, rendes hagyományos módszereket alkalmazva. Sózzuk és füstöljük, tehát nálunk nem vízzel lőjük fel.
Az interjút készítette: Pavolek Renáta