Sólymok: Évadzárás, kosártábor a júliusi program, és hamarosan kezdődik a felkészülés

Mindenki tudja, hogy az elmúlt másfél év miről szólt, de ennek ellenére mindenki próbált-, és sokat is tett azért, hogy az egyesületünk tovább működjön, a kosárlabdaélet ne álljon meg.

Itt vagyunk, megmaradtunk! Nem tudunk eléggé hálásak lenni azoknak, akik ebben segítettek!” – mondta Bányai Viktor a Nagykőrösi Sólymok Kosárlabda Egyesület vezetőségi tagja a kosarasok évadzáró összejövetelén, melyre július első vasárnapján került sor, az Utasi-tanyán. Az esemény – nagyszabású családi napként, sütés-főzéssel, szabadtéri programokkal, és kiváló hangulattal – immáron hagyomány az egyesület életében, bár tavaly a vírushelyzet ezt is felülírta, mint, ahogy sok minden mást is a Sólymok 2020-2021-es évadjában.

Az egyesület, a pandémia miatt rendkívül nehéz időszakot tudhat maga mögött, számtalan új problémával kellett szembenézniük, kezdve azzal, hogy az egész idényre el kellett költözniük Nagykőrösről, mivel az iskolai tornatermekben nem lehetett sporttevékenységet folytatni. A Sólymoknak ideiglenesen Kiskunfélegyháza és Tiszakécske jelentette a „hazai pályát”, mind edzések, mind mérkőzések tekintetében. Ráadásul, a zárt kapus rendezések miatt a Lakosa legénység a lelkes szurkolótábora támogatására sem számíthatott, és ha ez nem lenne elég, a csapatot elképesztő sérülés és betegséghullám is sújtotta. Mindezek ellenére a csapat a célt elérte, remek teljesítménnyel magabiztosan őrizte meg NB1/B-s felsőházi tagságát, és a különböző korosztályokban szereplő fiú és lány utánpótlás együttesek is kitettek magukért a kaotikus helyzetben. A vezetőség is jól végezte a dolgát, hiszen elő kellett teremteni az anyagi hátteret a felmerült extra költségekre is, ami szintén komoly kihívást jelentett.

A bajnokságok zöme májusban véget ért, a játékosok javában a „szabadságukat” töltik, de az élet nem állt meg nyárra sem az egyesületnél. Az évzáró „juliálist” egy szűkebb körű összejövetel előzte meg, ahol a vezetőség megköszönte az edzők, az egyesületi stáb egész éves munkáját. Emellett, pattogott a labda is, júliusban került megrendezésre a Sólymok kosárlabda tábor is. A napközis jellegű, egyhetes tábor két turnusban, összesen 75 fős létszámmal zajlott, a Toldi iskolában, ahová 5 évestől – 14 éves korig érkeztek a kosarazni szerető gyerekek, akik nem csak sportélményekkel gazdagodva köszönhettek el egymástól a kiváló hangulatú tábor zárásakor.

A csapatok felkészülése a 2021-2022-es idényre augusztusban kezdődik, az NB1/B-s alakulat aug. 2-án vonul a terembe, reményeik szerint immáron újra valóban hazai környezetben, a Kossuth iskolában. A játékos-keretben több változás várható, és az már biztos, hogy váltás történik a csapat vezetőedzői posztján. Lakosa Zsolt – 11 éves elkötelezett és odaadó munkássága után – úgy döntött, hogy átadja helyét. A mestert tanítványa váltja, utódja ugyanis az egyesület egyik alapító tagja, korábbi kiváló játékosa, Kovács Sándor, aki az elmúlt két idényben már másodedzőként tevékenykedett. Lakosa Zsolt sem távozik azonban, a mérkőzéseken továbbra is jelen lesz, számíthat a csapat a tanácsaira.

Az új vezetőedző, ahogy a vezetőség is nagyon bízik abban, hogy az idényt már ismét Nagykőrösön, a megszokott környezetben és újra tömött nézőtér előtt kezdhetik, hiszen a csapat „hatodik embere” a bajnoki mezőny legnépesebb és leghangosabb szurkolótábora.

Az „uborkaszezon” nem jelent szabadságot a vezetőségnek, sőt… A háttér megteremtése, a feltételek biztosítása óriási munkát jelent számukra, hiszen az elmúlt időszak sok cég és vállalkozás életében is váratlan nehézségeket okozott, így az eddigieknél is nehezebb szponzort, támogatót találni. Az egyesület vezetősége bizakodó, remélik, hogy a befektetett munka meghozza gyümölcsét, és a kosarasok évek óta mutatott erőn felüli teljesítményére is egyre többen felfigyelnek. A Sólymok elnöksége rengeteg energiát fektet a támogatói kör bővítésébe, stabilizálásába, szeretnének megnyerni a csapat mögé még több sportszerető nagykőrösi és környékbeli céget, vállalkozót is.

NSKE