Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

Jó ütemben halad Nagykőrösön a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt keretében az illegálisan létesült hulladéklerakók felszámolása.

Nagykőrös pályázatát 2021. december 9-én részesítették támogatásban. Egy hét alatt nemcsak hogy elindult a megvalósítás, de több mint 50 tonna (térfogatát nézve több mint 150 m3) hulladék már elszállításra is került. A munkálatok eredményeként több mint 5000 m2 terület vált hulladékmentessé. A munkát 3 szállító és 1 rakodó munkagéppel végzik és már a hulladékká vált betonelemek eltávolításához is a helyszínre érkezett egy nagyteljesítményű munkagép. A tervezet szerint december 30-áig a végeznek a teljes munkával.

Mint ismeretes:

Nagykőrös Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. ütem tárgyú pályázati kiírásra, amelynek célja a településeken illegálisan létesült hulladéklerakók felszámolása. A kiírók, az IFKA Nonprofit Kft. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a pályázatot a 2021. december 09-én támogatásban részesítette. Így Nagykőrös több, mint 39,9 millió forint támogatást nyert.

Az önkormányzat eddig is elkötelezett volt a rendezett és tiszta városkép fenntartásában, ezért már korábban, 2020. évben is pályázott a „Tisztítsuk meg az Országot!” programban a város területén kialakult illegális hulladéklerakók eltüntetésére, a területek megtisztítására. Az idei támogatási összeggel az önkormányzat szeretné folytatni a megkezdett tevékenységet.

A jelenlegi összegből négy külterületi helyszínen végeztetik el a hulladékszennyezés felszámolását. Ez mintegy 19 539 m2 megtisztítását jelenti.

A felmérések szerint 1200 m3 vegyes eredetű, illetve építési-bontási törmelék kerül az érintett területekről eltávolításra. Ebből 900 m3 építési 300 m3 pedig vegyes hulladék. A projekt hulladékmentesítési feladatait a KÖVA-KOM Nonprofit Zrt. végzi.