RÖVID ÉS HOSSZÚ TÁVÚ HATÁSOK

Dr. Soós Annamária háziorvos beszélt nekünk a körzetét érintő változásokról és többek közt arról miért különösen veszélyes a Koronavírus. Ön hallott már például a Poszt-Covid tünetekről?

Önkormányzati Hírek: Kocséron háziorvosként megkapta a letelepedési támogatást. Miként hat ez a nagykőrösi körzet pácienseire?

Dr. Soós Annamária: Ez egy kétéves folyamat eredménye, melyből majd’ egy évet úgy dolgoztam, hogy Nagykőrösön a régi körzetet is helyettesítésben láttam el, és Kocséron is helyettesítési státuszban dolgoztam. Gyakorlatilag két körzetet vállaltam fel teljes állásban. Ez persze hosszútávon nem működhetett, ezért pályáztam meg a hosszú évek óta betöltetlen kocséri körzetet. A nagykőrösi betegeket nem szeretném szélnek ereszteni, a praxis nem szűnik meg. Ami változás lesz, hogy a helyettesítést félállásban látom el. Így a napi rendelési idő két óra hossza lesz, ami úgy gondolom elegendő a betegek vizsgálatára. Az adminisztrációs jellegű lehetőségeket változatlanul 8 órában igénybe lehet venni, mert a körzeti ápoló rendelkezésre áll. A kétórás rendelési időben az előzetes időpont-egyeztetés alapján olyan betegeket fogok fogadni, akik nem távgyógyításra szorulnak. Emiatt esetleg egy kicsit kitolódhat az előjegyzési idő, de akinek sürgős problémája van, és azt velem egyezteti, annak az aznapi rendelési időben fogok rendelkezésre bocsátani vizsgálati lehetőséget. Úgy gondolom, a járvány egyébként is arra tanított meg minket, hogy a háziorvosi alapellátás működésének egy kicsit meg kell reformálódnia. Nem jelentenek megoldást a zsúfolt várótermek, ahol olyan ember is megfertőződhet, aki csak azért jött be, mert fáj a lába. Az új rendelési idő 2021. június 1-től lép életbe. Ekkortól hétfőn reggel 8 és 10 óra között lesz rendelés, és keddtől péntekig 13-tól 15 óráig. Az előzetes időpont-egyeztetéshez elérhetőségeink adottak. Azt kérem, hogy a mobiltelefon számomon (06-20-344-9363) az keressen, akinek feltétlenül rám van szüksége. Előfordulhat, hogy nem tudom felvenni, ilyenkor lehetőség szerint, ha sms-ben adnak jelzést, az is megoldás lehet. E-mail címem (annamariasoos71@gmail.com), a rendelő telefonszáma (53/348-315) és a körzeti ápoló mobilszáma (0620-381-6776) is rendelkezésre állnak. Aki elfogadja ezeket a feltételeket, változatlan formában igénybe veheti a háziorvosi ellátásunkat. Mindaddig végzem így a tevékenységet, amíg valaki nem jön, és főállásban el nem látja a körzetet. Arra is szeretném felhívni a páciensek figyelmét, hogy a Kormányablakban sokan nem csináltattak még Ügyfélkaput, ami a jövőben, amikor egyre kevesebb leletet fogunk papír alapon kézhez kapni, nagy segítség lehet. Azt tanácsolom, hogy mindenki készíttessen magának Ügyfélkaput.

ÖH: Az oltással kapcsolatban milyen tanáccsal van a páciensek felé?

Dr. Soós Annamária: Mindenkit arra buzdítok, és ezt tapasztalatok alapján is teszem, hogy oltassa be magát. Az átvészelt betegség 3 hónapra ad védettséget, elképzelhető, hogy egyes szervezetekben ez 6-9 hónap is lehet, de ez nem garantálható. Persze léteznek ellenanyag tesztek, de az orvostudomány olyan, hogy nem mindig a számok beszélnek. Adott értéknél lehet, hogy nem kap védettséget valaki.  Hosszú távú és biztos védettséget, nem a fertőzés, hanem a súlyos megbetegedés ellen csak az oltások adják!

ÖH: Említette, hogy tapasztalatból buzdít az oltásra.

Dr. Soós Annamária: Igen, számos esetet tudnék mesélni, olyan munkahelyen dolgoztak a pácienseim, ahol fokozott fertőzésveszélynek voltak kitéve, és valóban a három hónap leteltével újra elkapták a vírust. A második hullám tünetei lényegesen enyhébbek voltak, enyhe tünetekkel átvészelte a fertőzést, viszont a harmadik hullámban nagyon beteg lett. Nagyon veszélyesek a vírusok. Egyáltalán nem megnyugtató, ha valaki egyszer már enyhe tünetekkel átesett a víruson. Ugyanakkor van olyan példám, amikor valaki oltottként kapta el a fertőzést, és jelentéktelen tünetekkel esett át rajta. Fontos tudni, hogy a vírusok veszélyesek, mert a gyógyszerrel csak a szaporodásukat tudjuk gátolni, de nem tudjuk a vírust elpusztítani. Másrészt a koronavírus bebizonyította, hogy nagyon gyorsan olyan mutációt tud létrehozni, amely próbálja az emberi szervezetet átverni minden áron. Jelenlegi állás szerint, az oltások a mutációk ellen is védenek. Egy arrogánsabb mutáns nem fog tünetmentesen lezajlani az oltottnál sem, de lényeges különbség van aközött, hogy pár napos, influenzaszerű tünetekkel otthon átvészeljük, vagy tüdőgyulladással kórházba kerülünk, vagy akár lélegeztetőgépre. Amiért különösen veszélyes még a koronavírus, amit mi is most tanulunk továbbképzéseken, a poszt-Covid tünetegyüttes. Azt látjuk, hogy a viszonylag tünetmentes, enyhe tünetekkel megbetegedett embereknél is jelentkezhet, tehát nem kellett ehhez valakinek súlyos állapotba kerülni, azt hiszi, túl van a betegségen, és akkor jelentkeznek nála tünetek. A szervezet minden sejtjében okozhat károsodást. Lehetnek idegrendszeri tünetei, szív-és érrendszeri szövődményei, felboríthatja a hormonháztartást, cukorbetegség kialakulását indíthatja meg. Ezek akár életre szóló betegséget is hagyhatnak maguk után. Nem tudok tehát egyet érteni azokkal az emberekkel, akik legyintenek rá, hogy ez is csak egy vírus, ugyanolyan, mint az őszi-tavaszi megfázásos vírusok vagy az influenza. Sajnos nem! Az orvostudomány is a megismerése útján tart ennek a vírusnak, de ezalatt a másfél év alatt is látjuk, hogy ez sokkal veszélyesebb az emberi szervezetre.

Önkormányzati Hírek: Az immunrendszer a fertőzés és az oltás hatására is ellenanyagot termel vagy nem?

Dr. Soós Annamária: Ez így van. A különbséget abban látom, hogy a fertőzés esetén néha nincs meg a kontroll, hogy elég az ellenanyag, már meggyógyultál, hanem egy hatalmas vihart kelt az immunrendszerben, és a Covid szövődmények már nem a bennünk lévő vírustól lesznek, hanem az immunrendszeri viharnak a kontrolljának az elvesztésétől. Az oltás pedig megáll ott, hogy ott az ellenanyag, és nem kell félni, egy kontrollálatlan folyamat elindulásától az emberi szervezetben. Képletesen szólva szép állat az oroszlán, de nem mindegy, hogy a szavannán találom magam szemben vele, vagy egy állatkertben a rácsok mögött nézhetem. Az oltásellenesek között terjed, hogy emberkísérletek zajlanak, mert hirtelen kifejlesztett oltóanyagok kerültek a piacra. Ezzel kapcsolatban fontos, az oltóanyagokat nagyon régóta használjuk. Tehát az elve az oltóanyagoknak már készen állt az összes laboratóriumban és az összes gyárban. Amit változtatni kellett, az a vírus anyagát termelő rész, amiről lehet, úgy gondoljuk, hogy bonyolult, de az oltóanyag gyártásban mégsem annyira az. Képletesen szólva, ha egy autónak kijön egy új modellje, ott sem mindig kell újra és újra feltalálni a kereket. Gondoljunk csak bele, a technika mai fejlődésénél az emberek elhiszik, hogy az újdonságok jobbá teszik az életüket, itt pedig nem akarnak hinni a tudósoknak, a szakembereknek, nekünk kezelőorvosoknak. Én mindenkit oltásra szeretnék buzdítani.