Önnek mi jut arról eszébe, hogy Pikantéria?

„A Pikantéria gondolata, egy szürke, hideg januári napon született meg. Mikor két szakács, akik szenvedélyesen szeretik a szakmájukat, hosszú hónapokig szabadságra kényszerülnek, akarva – akaratlanul is azon gondolkodnak, hogyan tudnának újra főzni, alkotni. A főzés iránti szerelem gondolata, szülte meg végül a Pikantériát, ami tulajdonképpen óda az ételekhez, és a közös étkezés öröméhez. A Pikantéria célja, – ahogy a neve is leírja – kirándulásra invitáljon az ízek birodalmába. Ketten együtt, majd 20 év hazai és nemzetközi gasztronómiai tapasztalattal rendelkezünk, ami garanciaként szolgál a mennyei ételekre és magas színvonalú szolgáltatásra, amit biztosítunk. Tarts velünk az úton! Ságodi Márk és Várkonyi Tibor – áll a Nagykőrösön született, majd külföldi tapasztalatszerzés után hazatérő Tibor és kollégája, barátja, Márk új vállalkozásának közösségi oldalán közzétett bemutatkozóban.

A vírushelyzet közepette, felelősen gondolkodva is nyilván sokan vágynak valami újra, egy kirándulásra. De miért ne tehetnénk meg ezt saját kertünkben? Irány Gasztronómia! Felszállás, a PIKANTÉRIA indul! A legénység tagjaival, Márkkal és Tiborral beszélgettünk arról, milyen látni és főként ízlelnivalók várnak az őket választókra. Ami már a beszélgetéskor szembetűnő, a két szakács mintha egy konyhában lenne, válaszaikkal kiegészítik egymást, mondhatni jól összedolgoznak, hogy az eredmény maximális legyen. Semmi tolongás, mindketten hozzáteszik, amit nekik kell.

Önkormányzati Hírek: Milyen útra invitál a Pikantéria nyújtotta szolgáltatása? –adódik a kérdés, melyre Tibor válaszol.

Várkonyi Tibor: A kecskeméti 48 Étteremben lettünk kollégák, ahol Varga Károly világbajnok cheftől szakmailag és emberileg is nagyon sok tudást, inspirációt kaptunk. Az elmúlt hónapokban, a pandémia alatt volt időnk gondolkodni, s úgy látjuk, hogy nemcsak Nagykőrösön és környékén, de az egész országban kevesen nyújtják ezt a fajta szolgáltatást. Úgy mondhatjuk: Legyen a kertje az étterme! Legyen az otthona az étterme! A két megfogalmazás abból adódik, hogy egy különleges grillparti vagy egy ötfogásos, fine dining jellegű vacsora szervírozása közül választhatnak az érdeklődők. A tavasz, a nyár közeledése sokakat kicsábít a szabadba, ezért is elsőként a grill került a fókuszba – viszi le a hangját Tibor, teret engedve kollégájának.

Ságodi Márk: Persze itt is alkalmazzuk mindazokat a tapasztalatokat, melyeket az éttermek szakácsaiként szereztünk. Ha igény van rá, szívesen bemutatjuk, milyen egy szuvidálás vagy egyéb az ételkészítés során használt, hétköznapi konyhákban nem feltétlenül jelen lévő technológia. Szeretném hangsúlyozni, hogy ha igény van rá. Hiszen nem mi szeretnénk a középpontban lenni, mi tesszük a dolgunkat, a megbeszélt időpontra frissen szervírozzuk az ételeket, hogy a házigazdáknak erre és az étkezés utáni asztalleszedésre ne legyen gondjuk, tudjanak egymással és a vendégekkel minőségi időt eltölteni, és egy igazi jó hangulatú délután, este legyen, szép gasztronómiai emlékekkel.

ÖH: Egy étteremben étlapról lehet választani. Miként kell elképzelni ezt a Pikantéria esetében?

– Márk: Gyakorlatilag nekünk is van egy étlapunk. A közösségi oldalunkon megtalálható a grillajánlónk: csirke, marha, sertéshúsok, hal- és sajtfogások, valamint köretek közül lehet választani. Az ajánlat mellett természetesen egyedi kéréseket is tudunk teljesíteni. És ami szerintünk nem hiányozhat kerti partiról, az a gyümölcs, mely szintén helyet kap az asztalon. – a hangsúlyos kijelentés után oldalra tekintés jelzi Tibornak, hogy övé a szó.

– Tibor: A mi ajánlatunk mindig a szezonalitást veszi figyelembe. Friss, minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Termelőkkel, kézműves termékek előállítóival építjük a kapcsolatainkat. Hazánk ízeit helyezzük előtérbe. Ehhez kiváló és friss alapanyagok állnak rendelkezésre. Egyedi kérésre, más nemzetek ételsoraiból is össze tudunk menüt állítani, de a fő irányunk a hazai ízek, alapanyagok, fűszerezések.

ÖH: Ha jól értem, a Pikantéria a kerten és az asztalon, székeken kívül mindent beszerez, és visz a grillpartihoz?

 – Tibor: Mi visszük a gasztronómiai fűszerezését az ünnepi alkalomnak. Hiszen, ha együtt lehetünk szeretteinkkel, az mindig ünnep. Ami a mi feladatunk, hogy együtt tudjanak lenni az emberek. Teljesen. Ne kelljen valakinek a grill mellett állni, ne kelljen azon izgulni, hogy legyen mindenből elég az asztalon. Ne legyen gombóc senki gyomrában, hogy ha hazaérünk, mondjuk egy keresztelőről, ballagásról, akkor mit kell melegíteni, mit kell feltenni sülni, főni, hogy friss legyen.

 – Márk: Ez így van. Valami különlegeset szeretnénk adni, mert az alkalom, amire meghívnak minket, bizonyára nagyon fontos a családnak, baráti társaságnak. Ehhez alakítottuk ki eszközparkunkat is, hogy harmónikus ételeket, kifinomult ízeket tudjunk felszolgálni az adott kertben. Az otthon olyan hely, ahol sokan oldottabbá tudnak válni, mint például egy étteremben. Ehhez társul velünk, hogy éttermi, magas minőségű ételek kerülnek az asztalra, úgy, hogy nem a házigazdáknak kell beletenni mindazt a törődést és időt, amik ezen ételekhez nélkülözhetetlenek.Természetesen egy kerti parti hangulatához hozzátartoznak a speciális tálaló- és evőeszközök, melyeknél számunkra az egyediség mellett a legfontosabb az volt, hogy környezetbarát megoldásokat keressünk.

ÖH: Bizonyára sok Olvasónkban ezen a ponton adódik a kérdés, hol lehet elérni a Pikantériát?

 – Fő felületünk jelenleg a https://www.facebook.com/pikanteriacatering oldal. Itt mindent megtalálnak rólunk, fel lehet velünk venni a kapcsolatot. Hamarosan a weboldalunk is elérhető lesz, de itt sem tudtunk kompromisszumot kötni a minőséget illetően, így ezen még dolgozunk a szakmai partnerünkkel.

UPDATE: Időközben elkészült a weboldal: https://www.pikanteriacatering.com/

Várkonyi Tibor: A nagykőrösi Toldi iskolában végzett pék-cukrász szakon, majd Cegléden az Unghváry László középiskolában szakácsképesítést kapott. Gyakorlati idejét a lajosmizsei Tanyacsárdában töltötte, ahol a szakma megszerzése után is dolgozott. Öt év elteltével külföldi tapasztalatszerzésre indult. Londonban két helyen dolgozott, egy gastropubban, majd egy fine dining étteremben. Hazatérve a kecskeméti 48 Étterem konyháján kapott lehetőséget. Ma is büszke, hogy a Grillázsmajálison ezüstérmet ért el, és elnyerte Erdős Hanna olimpiai- és világbajnok mestercukrász különdíját – nem tévedés – kókusz-mák grillázs díszmunkájával.

Ságodi Márk: A Kecskeméti Csárdában volt tanuló. Ma is hálás az üzletvezetőnek, mint mondja, az ő példáján keresztül alakult ki benne a vendéglátás ilyen fokú szeretete. Innen került a 48 Étterembe, ahol Varga Károly mentorálásával váltak élete részévé a gasztronómiai versenyek. Nagyon büszke rá, hogy a 2020-as Szakácsolimpián bronzérmet szerzett, és gasztronómiai érdemérmet is átvehetett. 2021-ben indul a Magyarország étele versenyen.