„Nagykőrös egy élhető, virágzó város. Csendes, nyugodt település, jó közbiztonsággal, amelyet az itt szolgáló rendőrök garantálnak!”

Pest megye rendőrfőkapitánya 2020. október 1-jei hatállyal megbízta dr. Horváth Imre alezredest a Nagykőrösi Rendőrkapitányság kapitányságvezetői feladatainak ellátásával.

Egy személyes kérdéssel kezdeném. Hogyan kezdődött, hogyan jött a rendőri pálya? Kérem ismertesse röviden eddigi szakmai pályafutását.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőttem fel, Fehérgyarmat városában. A közgazdasági érettségi letétele után, 1990 augusztusában, a BM Határőrség sorállományú tagjaként bevonultam katonának. Ekkor vetődött fel bennem az a gondolat, hogy hivatásos rendőr legyek. A gondolatot elhatározás, majd tett követte, célomat 1991. február 1-jén valósítottam meg, ekkor kerültem a rendőrség hivatásos állományának tagjai közé. Az eltelt több, mint 31 év bizonyosság arra, hogy jól választottam és tükrözi a hűséget is, mivel mindvégig kitartottam a választott hivatásom mellett. Végigjártam a ranglétrát: utcai járőrként kezdtem, majd a későbbiekben, a Rendőrtiszti Főiskola elvégzése után közrendvédelmi tisztté avattak. Ezt követően egyre magasabb beosztások betöltésére kértek fel – alosztályvezető, osztályvezető, kapitányságvezető-helyettes, legutóbb pedig kapitányságvezető. Pályafutásom legmeghatározóbbnak, legjelentősebbnek számító helyei: Szombathely, Siófok, Soroksár, Ferencváros, Vác és most Nagykőrös.

Hogyan értékeli azt az időszakot, mióta a Nagykőrösi Rendőrkapitányság vezetését átvenne?

A Nagykőrösi Rendőrkapitányság vezetését – a Pest megyei rendőrfőkapitány felkérésére igent válaszolva – 2020. október 1-én vettem át. Az elmúlt másfél év alatt megtartottuk a kapitányság létszámát, megőriztük a stabilitást. Alapvetően folytattam nyugdíjba vonult elődöm munkáját, azonban apróbb változtatásokat eszközöltem. Büszkén és elégedetten jelenthetem, hogy állományom tagjai hosszú évekre-évtizedekre visszamenően jó munkát végeztek, hiszen a Nagykőrösi Rendőrkapitányság a Pest megyei rendőrkapitányságok között – eredményesség tekintetében – mindig az élmezőnyben teljesített. Tavaly az előkelő ezüstérmet értük el.

A Nagykőrösi Rendőrkapitányság illetékességi területén az ismertté vált bűncselekmények száma – az elmúlt évek tendenciához igazodva – tovább csökkent, emberölés nem történt. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma az elmúlt évhez képest szintén apadt, ahogy a közlekedési balesetek száma is. Az elsőre száraznak ható számok azért beszédesek: az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2020. évben 410 volt, ez 2021-re 366-ra csökkent. A 44 eseménnyel kevesebb 11,74 %-os csökkenésnek felel meg.

Legjellemzőbb bűncselekmények városunkban a lopás, a testi sértés, a lakásbetörés, a garázdaság, valamint a rongálás.

Ha csak egy esetet emelhetne ki ebből az időszakból, melyik lenne az és miért?

A tavalyi év egyik emlékezetes eseményének éltem meg egy sorozatbetörő utáni nyomozást és annak sikerét, a tettes elfogását. Hónapokon keresztül, közel húsz alkalommal követett el vagyon elleni bűncselekményeket, kollégáim mindent megtettek, hogy azonosítsák és elfogják. Kitartó, alapos, és magas színvonalú szakmai munkát végeztek, amelynek meglett az eredménye: az elkövető, azóta már a magyar büntetés-végrehajtás vendégszeretetét élvezi.

Melyek a legjellemzőbb bűnesetek Nagykőrösön, mire figyeljenek leginkább a polgárok?

Bár ritkán, de fel-felbukkannak térségünkben is trükkös, a köznyelvben „unokázós”-nak hívott csalók. Elsősorban az időseket, szépkorúakat célozzák meg telefonhívásokkal, elhitetik velük, hogy egy szerettük bajba került és azonnal pénzre van szükség, hogy megmeneküljön. Nagyon fontos, hogy ismeretlen, vagy ismeretlennek tűnő számjelzésű hívást lehetőleg ne vegyenek fel, és ne higgyenek ismeretleneknek, hanem BONTSA A VONALAT!

Ahhoz pedig, hogy az újabb sorozatbetörő ne tudjon városunkban garázdálkodni rendkívül fontosnak tartom a vagyonbiztonság növelését, melyre különösen alkalmasak a különféle riasztóberendezések, akár vonulószolgálathoz történő bekötéssel egybekötve. Hasznos a kamerarendszer, amelynek kiépítése kevés összegből is megoldható és elriaszthatja a rossz szándékú látogatókat. Ha azonban mégis megtörténik a baj, egy jó vagyonbiztosítás megléte sem elhanyagolható.

Milyennek találja Nagykőröst? Mennyire tartja élhető, szerethető településnek?

Túlzás nélkül állíthatom, az eltelt közel másfél év alatt megszerettem városukat, amelyet – köszönhetően elsősorban az itt élők fogadtatásának – immár kicsit a magaménak is érzek. Nagykőrös mindig is kiemelt helyen fog szerepelni az életemben, hiszen karrierem csúcsa ehhez a településhez kötődik – itt lettem kapitányságvezető. Köztudott, az ember sosem felejti az „első(ke)t”, mindig kiemelt szerep az övé(k). Nagykőrös egy élhető, virágzó város. Csendes, nyugodt település, jó közbiztonsággal, amelyet az itt szolgáló rendőrök garantálnak!

Beszélgetésünket, a kezdéshez hasonlóan egy személyes kérdéssel zárnám. Munkán kívül mivel szeret foglalkozni, szabadidejét mivel tölti szívesen?

Elcsépeltnek hangozhat, de arany igazság, minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Az én életemben ez a nő a feleségem, aki nélkül ma bizonyosan nem tartanék ott, ahol. A „jóban, rosszban” nehéz időszakai számunkra nem eltávolodást, hanem erősebb köteléket teremtettek. A 26, házasságban megélt közös évünk is jól példázza a hűséget, a kitartást, illetve az egymás iránti tiszteletet és megbecsülést. Két gyermekünk van, 22, illetve 16 évesek. Az ember leghűségesebb barátja is tagja a családunknak, immár 8 éve egy West highland white terrier. Szabadidőmben szeretek utazni, illetve a fehér sportágat (tenisz – szerk.) művelem, egy kicsit talán a hobbi szint felett.

Köszönjük az interjút és további szakmai sikereket kívánunk Önnek és a Nagykőrösi Rendőrkapitányság valamennyi munkatársának! Köszönjük, hogy számíthatunk Önökre!

Az interjút készítette: Horváth Tibor