NAGYKŐRÖS A ZÖLD VÁROS – Újra él a Kőrös-ér

Nagykőrös város azon városok egyike, melyen keresztülhúzódik egy, a Tisztába tartó vízfolyás, a Kőrös-ér.

Azok, akik szívéhez nem áll közel a természet, talán észre sem veszik, hiszen a városban mindenütt fedett szakasz alatt csordogál ez a csendes kis vízfolyás.

A néhány évvel ezelőtt még „büdös árokként” emlegetett erecske mára már látogatott hellyé, szabadtéri sporttérré, amatőr- és profi fotósok kedvenc fotóhelyszínévé és fotóalanyává, kutyasétáltatók, madárbarátok, természetimádók, kerékpározók, futók, lovas túrázók kedvenc túraútvonalává alakult át.

A szépségre, a rendezettségre nyitott társadalom felfedezte tehát magának ezt az régi/új helyszínt, mely a 2009. évi urbanizáció és a városi szennyvíztisztító megújulása után kezdett ismét vízi- és vízparti élőhellyé éledezni.

Amikor egy terület szép és rendezett, szívesen vagyunk ott, szívesen időzünk, fotózkodunk, ugyanakkor a színfalak mögé nem szokás tekinteni. Mitől és kitől olyan, amilyen? Vagy netán a természet alakítja önmagát az ember megelégedésére, tetszésére?

Jelen esetben van egy személy, Molnár Dezső, aki immáron 30 éve a KÖTI-VIZIG munkatársaként a városunkon is áthúzódó Kőrös-ér 24 kilométeres szakaszának felügyelője.

Kora tavasszal és kora ősszel hosszú heteken keresztül, nem kis odafigyelést, és precízséget igénylő munkájával kaszálja egyedi, speciális gépeivel a Kőrös-ér partjait és medrét vigyázva az ott élő, rejtőzködő négylábúak és madarak, vízi állatok épségére, búvó-, és költőhelyeik sértetlenségére.

Évekkel ezelőtti kezdeményezéssel élt, s a Kőrös-ér partján, annak több pontján nyárfákat telepíttetett, melyeket közfoglalkoztatott beosztottjaival szakszerű ápolásban részesített több éven át. Ma ezek már gyönyörű fasorokat alkotnak otthont teremtve a fákon, bokrokon, annak aljnövényzetében élő vadvilág számára, a kirándulók számára pedig hűs pihenőhelyet és az erdősödés szépségét nyújtják. Szintén az ő ötlete alapján és irányítása alatt készült el a Kőrös-éri szakaszon egy kis sziget híddal, melynek hivatalos átadója 2015-ben megtörtént.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kőrös-ér városunk olyan értéke, mely Molnár Dezső és családja elkötelezettségének köszönhetően mára látványosság, kirándulóhely, számos szép pillanatot szerezve a családoknak, a természet szerelmeseinek. A napokban is szorgos kezek ügyködtek, a szép őszi időben igazán érdemes tenni egy sétát!