Milyen és mekkora karácsonyfa legyen?

Eljött az idő a karácsonyfa megvásárlására, ám minden évben kérdés, hogy milyen fajta, és mekkora legyen. Sokan egy típusú és méretű fát kedvelnek, ám nagyon sokan szeretnek kísérletezni a kínálatból. Ennek kapcsán kérdeztünk megegy helyi termelőt és vállalkozót Détári Ferencnét, aki minden egyes városi rendezvényen részt vesz az árusok között és sokszor más városi eseményen is képviseli Nagykőröst. Az interjút az alábbiakban olvashatják:

Mióta kezdték a karácsonyfa árusítását Nagykőrösön? Hogyan indult?

A családi vállalkozásunk közel 31 éve működik, szinte minden városi rendezvényen jelen vagyunk, mint például a Nagykőrösi Arany napok vagy akár a Möggyfesztivál, többféle termékkel. Több rendezvényre viszünk légvárakat kicsinek és nagyoknak egyaránt, a 4 személyes trambulinunkat, illetve egyszer-egyszer a forgóhordónkat is. Emellett az állandó termékeink a vattacukor, popcorn, limonádé és természetesen a jégkása. A fenyőfa árusítását durván 20 éve kezdtük el, a saját családi házunk udvarában. Mindez úgy kezdődött, hogy egy nagyon kedves házaspárral megismerkedtünk Zalamegyében, akikkel a barátságunk a mai napig szorosan él. Bár nem a fenyőfa vétel kapcsán ismerkedtünk meg, hanem a szelíd gesztenye ami, össze hozott bennünket, ugyanis ma már sült gesztenyét is árulunk temetők előtt, hogy felelevenítsük a régi hagyományokat. Mivel ők is termelik a szebbnél szebb fenyőfákat így tőlük és a környékbeli gazdáktól is egyaránt vásárolunk. A fák egy részét mi magunk termeljük egy részét pedig rendeljük. Csak és kizárólag magyar fával foglalkozunk, az Ezüstfenyők nagyrészre, illetve a Szerbluc már a saját telepítésű fáink közül valóak. Nagyon fontos az, hogy mikor vágjuk ki a fát, és igyekszünk a legutolsó ideg kihúzni is azt, ezért is mi nyitunk a legutoljára.

Általában milyen típusú fákat lehet Önöknél megtalálni és melyik a leginkább kedvenc a vásárlók körében?

Kínálatunkban megtalálhatóak a Luc fenyő, aminek a nemesebbik fajtája a Szerbluc. Az Ezüstfenyő, és a Normand, amelyről a legtovább kell gondoskodni, hogy szép és nagy legyen. Lassan nővő fajta ezért nyilván sűrűbb és tartósabb is. Az eladható méret 1 métertől kezdődik. Az évek alapján szerencsére feltudtuk mérni, hogy melyek azok a méretek, amik a leginkább kelendőek. Az idősebbek számára a kisebb méretű fák a legideálisabbak, hiszen azokat könnyebb díszíteni, azokban a családokban viszont, ahol unokák vagy kis gyermekek vannak általában a nagyobb fákat részesítik előnyben, sőt imádják, ha szinte plafonig érő fa ékesíti karácsony estélyén a szobákat. Általában a 2 és 2 és fél méteres fák ideálisak a családi lakásokban, kivéve mikor kifejezetten kérik a 3 és félméteres fákat a magas belmagasság miatt, de általában abból nem sok fogy. Igyekszünk, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább tetsző fát.

Nagyon sokan az utolsó pillanatra hagyják a fenyőfa megvásárlását, erre is fel vannak készülve?

Egyre inkább tendencia, hiszen mindenki dolgozik gyakran még az utolsó pillanatokban is, ezért gyakran nincs idejük előre megvásárolni vagy az is előfordul, hogy megfeletkeznek róla. Sokszor megesik, hogy zárás után még becsönget, hiszen neki épp akkor jutott eszébe, vagy csak akkor van ideje. Természetesen mindenkit igyekszünk kellően kiszolgálni.

Ebben az évben hol tudnak Önöknél vásárolni?

A nagykőrösi piacon mindig jelen vagyunk, hiszen nagyon látogatott a piac és annak környéke, illetve a családi házunk udvarában a Kossuth Lajos 44. szám alatt, az Aldi és a Tibikerrel szemben lévő kis utcában.

Az interjút készítette: Pavolek Renáta