„Megtisztelő, hogy ilyen emberekből álló köztestületet vezethetek, hogy együtt szolgáljuk Nagykőröst.”

Mozgalmas évet zárt tavaly a nagykőrösi tűzoltóság, melyet a koronavírus járvány is nehezített. Dr. Körtvélyesi Attilát, az Önkormányzati Tűzoltóság Nagykőrös elnökét az elmúlt esztendőről és az idei évkezdésről is kérdeztük.

ÖH: Elnök úr milyennek értékeli a nagykőrösi tűzoltóság 2020-as esztendőben végzett munkáját?

Dr. Körtvélyesi Attila: A 2020-as esztendőben is maradéktalanul ellátták feladatukat, mind a tűzoltás, mind a műszaki mentések terén. Büszke vagyok arra, hogy a nagykőrösi tűzoltókra minden körülmények között számíthatnak a nagykőrösi lakosok, segítenek a bajban. Az elmúlt, 2020-as évben is így tettek és 2021-ben is így fognak. Évről-évre haladunk előre, hiszen folyamatosan megújul a laktanya, a gépjárműpark és az eszközállomány.

ÖH: Tavaly egy nagy karácsonyi ajándék  került a tűzoltóság karácsonyfája alá. Mit jelent az új tűzoltóautó a városnak, az itt élőknek?

Dr. Körtvélyesi Attila: Sikerült Ausztriából vásárolnunk egy Mercedes tűzoltófecskendő, az elmúlt évek takarékos gazdálkodásának köszönhetően összegyűlt összegből. Kiemelném Ézsiás László tűzoltóparancsnok munkáját, aki hónapokon át kereste, míg egyszer csak szólt, hogy megtalálta a megfelelőt, kezdjünk el alkudozni és vásároljuk meg, ha van rá lehetőség. Még 2018 novemberében megkaptuk az államtól a Csepel METZ típusú fecskendőt. Így már két újabb fecskendővel rendelkezünk, növelve ezzel a feladatellátás színvonalát és biztonságát, valamint erősítve a nagykőrösiek tűzvédelmét. A Renault vízszállítóval kiegészülve egy hatékony gépjárműparkunk van, megfelelő felszereléssel és szivattyúkkal. A korábbi, testvérvárostól kapott Mercedes fecskendőt szeretnénk kivonni a „munkavégzés” alól, hiszen életkora alapján már nem mindig a legmegfelelőbb.

ÖH: Örülhettünk az év során más fontos fejlesztésnek, új LUKAS típusú feszítő-vágó berendezéssel gazdagodott a felszerelés.

Dr. Körtvélyesi Attila: Igen, melyet pályázattal nyertünk el és a műszaki mentés során gyorsabbá és könnyebbé teszi a gépjárművek vágását, valamint sokkal mobilisabb, mint a korábbi eszköz. Egyéb, kisebb eszközökkel is gazdagodtunk, valamint a minden évben szükséges felülvizsgálatokat, ellenőrzéseket elvégeztettük.

ÖH: A koronavírus világjárvány meghatározta a 2020-as évet. Az önkormányzat 50 pamut szájmaszkkal segítette a tűzoltók munkáját. Az állomány hogyan élte meg a pandémiát?

Dr. Körtvélyesi Attila: A laktanya teljes területe zárlat alá került, vagyis az állományon kívül senki nem léphet be az állomány védelme érdekében. Nagyon vigyáztak és odafigyeltek, hiszen ha több tűzoltó kiesik a munkavégzésből, azzal a város védelme kerül veszélybe. Ezt a munkát nem lehet home officeból azaz otthonról elvégezni, és nem lehet a tűzoltókat azonnal pótolni sem. Nagyon vigyáznunk kellett és kell a jövőben is. A pandémia ellenére ugyanúgy történnek a gyakorlatok, tudásellenőrzések, hiszen a rutinból nem lehet kijönni.

ÖH: Végül, fontos kiemelni a megerősödött csapatszellemet, tavaly nyáron, összefogva felújították a tűzoltólaktanya garázsait. Ön mit gondol erről?

Dr. Körtvélyesi Attila: Nagyon büszke vagyok az állományra, hogy állandóan keresik, mivel lehetne a laktanyát még jobbá, otthonosabbá tenni. Az állomány tagjai közül többen is szakipari végzettséggel rendelkeznek, így a szakipari munkák elvégzése könnyebb, kevésbé kell külső vállalkozót igénybe vennünk. Összetartó csapat alakult ki a Tűzoltóságon, akik segítik egymást, mindenben. A nagykőrösi tűzoltóság biztos alapokon áll, bátor tűzoltókkal, akikre minden nap számíthatunk a legnehezebb pillanatokban. Megtisztelő, hogy ilyen emberekből álló köztestületet vezethetek, hogy együtt szolgáljuk Nagykőröst.

Az interjút készítette: Horváth Tibor