Megtartotta tavaszi ülését az Idősügyi Tanács

Évente kétszer szokott összeülni az Idősügyi Tanács Nagykőrösön, hiszen fontos, hogy ezáltal is minél több időshöz, nyugdíjashoz eljussanak az őket érintő legfontosabb információk. A tanácsot összesen 8 nyugdíjas szervezet alkotja, állandó meghívott tagok továbbá a vakok- és gyengénlátók, valamint a mozgáskorlátozottak vezetői, továbbá a Kis István Népdalkör is képviselteti magát. A tavaszi ülésre 2022. április 28-án került sor a Nagykőrösi Polgármesteri Hivatalban.

Dr. Czira Szabolcs polgármester, az Idősügyi Tanács elnöke nyitotta meg az ülést, aki először is kérte, hogy egy perces néma felállással, főhajtással emlékezzünk meg az Idősügyi Tanács két állandó tagjáról – Karsay Istvánné Margit néniről, az Idősügyi Tanács titkáráról, valamint Szabóné Irházi Zsuzsanna települési képviselőről, akiket a legutóbbi ülés óta veszítettünk el. A megemlékezést követően Dr. Czira Szabolcs polgármester felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a Margit néni által hátrahagyott fa faragványok egy része a múzeumban kiállításra került, illetve két vitrint is berendeztek a faragó eszközeiből, tárgyaiból. „Mindig szívügye volt az Idősügyi Tanács, ő volt a referense, szerintem pótolhatatlan veszteség ért bennünket. Korához képest nagyon aktív, nagyon szorgalmas asszony volt.” – emlékezett a polgármester.

Dr. Czira Szabolcs bevezetőjében elmondta, hogy az élet a COVID járvány után kezd egy kicsit beindulni, még nem teljesen kerülnek megrendezésre rendezvények, például a bálok – nagyon helyesen – még nem voltak megrendezve. Az idősek döntően betartják az oltásra való fölszólítást. A tudomány jelenlegi állása szerint az oltás a legjobb védekezés. Együtt kell ezzel a vírussal élni. Ahogy hallom a Civilek Házában is kezd visszatérni az élet. (…) A városban étépítési, járdaépítési programokat folytatjuk. Én köszönöm a jelzéseket, amik érkeznek, hogy ami nincsen kész azon vagyunk, hogy ha lakossági igény van jelezzék. Próbáljuk a rossz járdaszakaszokat, sáros utakat kiszorítani, haladunk előre, kifelé. Ami a két ülés között valósult meg, megnyitott a Richter Safari Park, ami különösen jó a nyugdíjasoknak, autóval végig járható, nem kell sokat sétálni és a nagykőrösieknek 20% kedvezményt kap a felnőtt- és a gyermekjegy árából egyaránt. Jó kis kikapcsolódásnak javaslom, a családjával vegyen részt, aki teheti. – mondta el a polgármester.

A korábbi utazási támogatást idén is igénybe vehetik az Idősügyi Tanács állandó szervezetei, klubjai – ezt is bejelentette az ülésen a polgármester. A kiránduláshoz a város idén is az utazási költségek 50%-ával, de maximum bruttó 50 ezer forinttal járul hozzá.

Juhász Nándor, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója rövid programajánlót tartott. Immár harmadik éve lesz Szabadtéri Színház Nagykőrösön, melyre idén is szeretnének kedvezményt tudnak biztosítania nyugdíjas csoportoknak, ez ebben az évben is megtartásra kerül. Május utolsó hétvégéjén egy ingyenes program lesz, a Gyermekfesztivál, melyre unokákkal nagy örömmel szoktak kijönni az idősebbek is. Nagyon jó programok lesznek, itt kiemelte a Kicsi Gesztenye Klub Showt, Macikiállítást több, mint 1000 mackóval. A könyvtárban elindult a társasjáték klub és akik szeretnének egy új közösség részesei lenni és szeretik a társasjátékokat, akkor el lehet jönni – ez is ingyenes, hívta fel a tagok figyelmét az igazgató. Idén is megrendezésre kerül a Szenior Városi Sportnap és az Idősek Vacsorája is az év folyamán, mely programokat nagyon szeretnek a nyugdíjasok.

Azt is kiemelte Juhász Nándor, hogy: Különböző lapoktól, online és nyomtatott lapoktól voltak újságírók a városban és amikor elköszöntek akkor teljesen el voltak ájulva, hogy mennyire szép, rendezett. Ők járják a városikat és nagyon elvarázsolta őket Nagykőrös. Várjuk azokat az újságcikkeket, véleményeket, melyeket az újságírók megírnak majd. A belváros, a múzeum és a piac is nagyon tetszett nekik. Van egy megújult piacunk, de van értelme más szemszögből is megnézni, megismerni a városunkat.

Következő napirendi pontként két új szolgáltatást ismertetett Dr. Czira Szabolcs polgármester, melyek nagyban segíthetik az idős embereket, így a nagykőrösieket is. Az egyik a Gondosóra Program, mely egy olyan országos jelzőrendszer kiépítését jelenti, amely az idős honfitársaink részére a nap 24 órájában minden településen rendelkezésre áll. Feladata, hogy a saját otthonukban élő, idős emberek biztonságérzetét erősítse, és igény szerint a gondoskodást, vagy szükséges intézkedést biztosítsa.

A Magyarország Kormánya által biztosított megoldással a 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgárok biztonságát, a róluk való gondoskodást biztosítják.

A program részeként az aktív felhasználók rendelkezésére bocsátjuk a díjmentes jelzőeszközöket, mely mindig kéznél lehet. A korszerű segélyhívó eszköz egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatáshoz kapcsolódik. A szolgáltatás ingyenes, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

A programba alanyi jogon lehet jelentkezni minden otthonában élő, 65. évét betöltött idősnek. A jelentkezés regisztrációhoz kötött, mely a www.gondosora.hu weboldalon keresztül lehetséges. A regisztrációt elvégezheti maga a jogosult idős állampolgár, de regisztrálhat egy családtag, barát, vagy szociális gondozó is.

Dr. Czira Szabolcs polgármester ezután arról is beszélt, hogy országos ügyelet- és gyógyszertárkereső honlap is indult, mely a felnőtt betegek hatékony ellátását segítheti. Kisebb háztartási balesetek vagy otthoni rosszullét esetén is hasznos útbaigazítást adhat a napokban elindult ügyelet- és gyógyszertárkereső weboldal, a https://surgossegi.info/ – mondta el városunk polgármestere, mely láthatóan nagyon felkeltette az idősek figyelmét.

Az ülés végén a tagok beszámolói következtek, mindenki elmondhatta, hogy milyen események történtek a szervezet, klub életében, milyen rendezvényekkel erősítettek tovább amúgy is összetartó közösségeiket.

Lejegyzete: HT