Májusi eső aranyat ér – nem állhat semmi a KÖVA útjába!

Májusban, a jó idő beálltával számos feladata akadt a KÖVA-KOM Nonprofit Zrt. dolgozóinak, azonban a nagy esőzés jelentősen megnehezítette a munkát.  

Folyamatos a közterületi szemétgyűjtők kézi ürítése, májusban 1560 kg volt az eddig begyűjtött mennyiség. Az illegálisan elhelyezett hulladék vonatkozásában pedig 3020 kg került begyűjtésre a hónapban.

A zöldfelület fenntartása kiemelt feladat tavasszal-nyáron, különösen nagy munkát ad a KÖVA dolgozóinak, hiszen az a különlegessége a gyomnak, a fűnek, hogy mindenhol egyszerre nő, egyszerre mindenhol nyíri pedig lehetetlen. Folyamatosan zajlik a zöldfelület rendezése, ütemezetten halad a fűnyírás is. Persze, lehetne úgy is, mint a liberális fővárosban, ahol a gazra egyszerűen kiírják, hogy „méhlegelő”, Nagykőrösön azonban nem a munka könnyebbik végét fogják meg, hanem lelkiismeretesen gondozzák a parkokat, közterületeket. Például a Hősök terén 10 ezer m2, az Október 23-a téren 69 ezer 500 m2, a Múzeumkertben 19 ezer 500 m2, a Cifrakertben 49 ezer 970 m2, a Sóki gödörnél 35 ezer m2, a Bárány utcai lakótelepen pedig közel 25 ezer m2 zöldfelület rendezése történik meg ütemezetten, mely fűnyírást és parkgondozást is jelent.

Utak gépi seprése nyáron a másik kiemelten fontos feladat, a KÖVA dolgozói lelkiismeretesen csinálják a GPS nyilvántartás szerint az alábbi utak gépi tisztítására került sor. (kiemelt képünkön)

Az útüzemeltetéssel összefüggő feladatok közül a kátyúzás folytatását érdemes megemlíteni, mely 2021. 05. 27-i kezdéssel újra elkezdődik. A kátyúzással évente sokszáz kátyút szüntetnek meg, figyelve a közlekedők biztonságát.

A környezetszépítés keretében pedig 15.000 egynyári virágpalánta kiültetése megtörtént. A kiültetett facsemeték gondozása folyamatos, az életfeltételek optimalizálása érdekében törzsvédő ráccsal látták el őket. A vasútállomásnál lévő egynyári virágágyás területét évelő lágyszárúval (Echinacea) ültették be a fenntarthatóság növelése érdekében. Két út melletti zöldsávon ’fenntartható ágyást’ alakítottak ki, melytől a költséghatékonyság mellett az esztétikai hatás növelését várják.

Az „egyéb” tárgykörű feladatok nem sziesztázást jelentenek a KÖVA-nál sem, májusban elkezdődött a Pálfájai Oktatóközpont, valamint a Balatonakali Diáktábor tervezett táborainak szervezése, illetve a Pálfájai Oktatóközpontban elkészítették a fűszer-és konyhakertet. Ki kell emelni még, hogy az Ifjúsági Sportpálya öltözőjének felújítása a rögbi klubbal közösen megtörtént. / Lapunkat Vozárné Ragó Ildikó tájékoztatta/

Horváth Tibor