Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Bordás József, a DobMánia tábor művészeti vezetője

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor előterjesztésére nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Magyarország köztársasági elnöke, Áder János, kiemelkedő előadóművészi és zenepedagógusi munkája, valamint széles körű kulturális szervezőtevékenysége elismeréseként Bordás József zeneszerző, dobművész, zenepedagógus, a Rajkó-Talentum Szakgimnázium dobtanszakának vezetője részére Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést adományozott.

A Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál.

Mit érzett, amikor megtudta, hogy Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést adományoztak Önnek?

Hatalmas megtiszteltetés ezt a magas rangú kitüntetést megkapni. Az elmúlt 20 év alkotási, oktatási és egyéb zeneművészeti szerepvállalásaimra – határon innen és túl – a döntéshozók felfigyeltek és ennek jutalma ez az állami kitüntetés. Nagyon szépen köszönöm Dr. Czira Szabolcs polgármester úrnak a díjra való ajánlásomat, delegálásomat és Novák Csaba Zoltánnak, Marosvásárhely szenátorának a határon túli magyar szerepvállalásaim bemutatását a döntéshozók felé.

Ön a nagykőrösi DobMánia Tábor művészeti vezetője. Az idei évben hogyan készülnek?

Mint minden évben, hazatérünk Nagykőrösre és 12. alkalommal rendezzük meg a Nemzetközi Dobos és Ütőhangszeres Szakmai Továbbképző Tábort. Nagy érdeklődés van a tábor iránt, így már csak 15 jelentkezési lapot tudunk fogadni.

Ebben az évben is szeretnénk, ha a határon túli magyarlakta településekről érkeznének dobos fiatalok, és lehetőséget biztosíthatnánk nekik az anyaországban élő zenészekkel való integrálódásra.

A rendezvényhez kapcsolódik a VII. Kőrösi Zenés Esték ingyenes koncertsorozatunk, amire, a törvényi szabályozásokhoz illeszkedve, 2021-ben megújulva várjuk a kőrösi és a környéken élő zenekedvelő polgárokat. A fellépő művészekkel tárgyalások folynak, és azt elárulhatom, hogy legendás előadókkal fognak együtt muzsikálni a táborlakók. A koncertre látogatók ebben az évben is a megszokott, magas minőséget fogják kapni a könnyűzene széles spektrumában.

Nagykőrös hírét, a DobMánia Tábor mellett, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából megjelent Arany-200 Nagyzenekari mű és hangoskönyv országhatárokon túlra is elérő turnéjával is vitte. Országosan pedig számos értékteremtő kezdeményezés kötődik a nevéhez. Mire érdemes figyelni, mi lesz a következő kezdeményezése, ami nagyot szól majd?

Tíz éve indítottam útjára a Házhoz megy a Zenede, zenetörténeti előadássorozatomat, aminek célja a könnyűzene fejlődésének bemutatása a 8-18 év közötti gyermekek részére, és ablakot nyitni a zene sokszínűségére.

Kőrösön is több ízben telt házas előadásokat adtunk, de most a határon túli magyarlakta településekre is szeretnék ellátogatni a programmal. Már 2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával összeállt a nemzetközi turné, ami sajnos egy éve tolódik. A pandémia múlásával Erdélyben 20 helyszínen, 40 előadást fogunk tartani gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, és Felvidéken, Vajdaságban, és Kárpátalján helyszínenként öt, összesen további 15 településen, 30 előadást tervezünk. Magyarországon az elmaradt előadások, és az újabb felkérések összesen 15 településen, 30 előadást jelentenek. Elmondhatom, hogy 100 előadás vár rám csak a Házhoz megy a Zenede produkcióval.

A Finucci Bros Quartet jazz zenekarral az ötödik nagylemezünkön dolgozunk. Jelenleg a hangszerelések és a próbaidőszak zajlik. A 4. lemezünket az USA-ban adták ki és 2017-2019 között három alkalommal turnéztunk New York és Los Angeles között. Az új albummal is szeretnénk elmenni a tengeren túlra, és egy erdélyi turnét is tervezünk a veszélyhelyzet elmúlásával.

Zeneszerzőként mikor találkozhatunk újabb zeneművel?

2014-ben írtam meg a Visegrád Hangjai című 32 ütőhangszerre komponált művemet, ami 2015-ben jelent meg és mutattuk be. 2017-ben kaptam felkérést az Arany-200 nagyzenekari mű megírására, és a két album között 3 év telt el, tehát itt lenne az ideje egy újabb kihívásnak. Jelenleg az online térben igen sok időt vesz el a tanítás és az online koncertekre való felkészülés, de bízom benne, hogy szembe jön velem egy felkérés, egy lehetőség, ami erőt és ihletet ad a zeneszerzéshez.