Legyél te is a Nagykőrösi Lövész Sport Egyesület tagja!

Városunk nagyon büszke a különböző sportegyesületek tevékenységeire, eredményeire, legyen az foci, kosár vagy akár lövészet. Az utóbbiról az alábbi interjúnkban olvashatnak, ahol Deli Józseffel, a Nagykőrösi Lövész Sport Egyesület elnökével beszélgetünk.

Az 1963-ban megalakult Nagykőrösi Lövész Sport Egyesület jelenlegi elnöke, Deli József egy rövid beszélgetés erejéig elmondta, hogy 6 éve mikor átvette az egyesület elnökségi pozícióját, a tagok száma csupán a 12 főt érte el. Jelenleg 54 taggal büszkélkedhet a csapat, akik a minden héten megtartott edzések során, olyan tapasztalatokat és technikákat sajátítottak el, melyeknek köszönhetően több versenyen remek eredményeket értek el.

Kérem mondja el, pontosan hogyan néz ki az egyesület egy napja!

Minden évben tavasszal kezdődnek a találkozók és edzések, hiszen télen, a hidegben és fagyban nem igazán lehet jól lőni, bár vannak közöttünk olyan elszántak, akiket a hideg sem tántorít el kedvenc   sportjuktól. Az edzések minden hét szombatján kilenc órakor kezdődnek és legtöbb esetben még délután öt órakor is a lőtér területén vagyunk. Nyáron nem csak hétvégén, de hétköznap is van edzésünk.  A megérkezést követően a sporttársak átveszik a fegyvert, beállnak az úgynevezett lőállásba, és a lövészetvezetők irányításával elkezdődik a lövészet. Azok, akiknek van saját fegyverük azzal gyakorolnak, azok a tagok, akiknek   nincs, az egyesület fegyverkészletéből választhatnak pisztolyt vagy   puskát.  Az edzés nem csak kifejezetten a lövészetről szól, hanem egy nagyon jó lehetőség baráti kapcsolatok kialakítására. Bátran mondhatom itt sok barátság köttetett a tagok között, és sok esetben az edzések végeztével egy jó bogrács étel mellett beszélgetünk, szórakozunk tovább.

Milyen lövész kategóriákból lehet választani?

Lehetőség van nálunk a kis és nagy kaliberű pisztollyal, illetve puskával lőni, valamint légpuska és légpisztoly áll a kedves érdeklődő sporttársak rendelkezésére. Szeretettel várjuk a saját fegyverrel rendelkezőket ugyanúgy, mint az érdeklődőket. Van rá mód, hogy kipróbálják a lövészetet tagsági viszony nélkül is, nem szeretnénk, ha a lövészet „úri passzióként” élne a köztudatban. Ennek fényében az éves tagdíjunk 18 éves kortól 26.500.-Ft, 18 éves korig pedig 5000.-Ft. Gyermekeket 10 éves kortól várunk a légfegyveres lövészetre.

Nemrégiben kisebb beruházás történt az egyesület helyszínén…

Igen. A korábbi években is nyertünk el pályázatokat, ezen kívül a Nagykőrösi Önkormányzat, dr. Czira Szabolcs polgármester és dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester is támogat minket. A napokban jelentkeztünk egy újabb pályázatra is, mely az Országos Lövész Sportegyesület patronálása alatt folyik. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál volt elérhető ez a pályázat, amit a sportlövészek részéről Sinka László főtitkár úr és Kéli Attila versenyigazgató úr támogat. Összesen 57 millió forintot szeretnénk nyerni pályázat útján, amiből többek között a nyílászárók cseréit, a belső területek, irodák festését, hőszigetelését, és a lövészet részére elektromos találat kijelzők beépítését szeretnénk megvalósítani.

Mi a célja a jövőre nézve a Nagykőrösi Lövész Sport Egyesülettel kapcsolatban?

Szeretném, ha a fiatalabb nemzedéket is be tudnánk csábítani a lőtérre, hiszen vannak remek segítőink, akik komoly segítséget tudnának nyújtani az új tagok számára az eredményes lövészethez. Személy szerint én magam 30 éve vagyok lövész, és az évek alatt megtapasztaltam, hogy a hölgyeket is   nagyon érdekli a lövészet, csak nem mernek e téren lépni, pedig megfigyeltem, hogy   sok esetben    jobban lőnek, mint a férfiak. Az Országos Bajnokságon évek óta részt veszünk mind egyéniben, mind pedig csapatokkal. Szeretném, ha ez évben a férfi csapatok mellett egy női csapatot is tudnánk indítani – 3 tagból áll egy csapat – és úgy tűnik ez évben ez is sikerülni fog.

Milyen eredményekkel büszkélkedhet az egyesület?

Az országos versenyen tavaly két ezüstérmet hozhattunk el a kis és nagy kaliberű kategóriában egyaránt. Vannak versenyzőink, akik az élmezőnyben, vannak, akik a tisztes közép mezőnyben végeznek az Országos Bajnokságon. A minősítő versenyeinken környékbeli és távoli városok egyesületei mérik össze tudásukat a lövészeten, és itt is igen jó eredményeket érünk el.    Versenyeinken részt vesznek Kecskemét, Tiszakécske, Dabas, Üllő, Ajka, Pécs, Eger, Szolnok sportolói.   

Az érdeklődők hol és milyen módon jelentkezhetnek, és mi annak a feltétele, hogy valaki egyesületi tag lehessen?

Jelentkezni elsősorban nálam lehet akár telefonon a 06/30/637-6871-es telefonszámon, vagy akár személyesen szombatonként a lőtéren.  Az érdeklődő itt részletesen megtudhatja mi szükséges a tagsághoz.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Az interjút készítette: Pavolek Renáta