Közösen védjük meg az értékeinket

Napokban kivételes felajánlással kereste fel a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatóját, Juhász Nándort Nagykőrös egyik híres festőjének, Kladács Alajosnak lánya. Bartháné Kladács Emőke a városvezetőség felé felajánlotta édesapja festményeit, ezzel tisztelegve az idén 48 éve elhunyt nagykőrösi festőművész emléke előtt. Emőke célja nem csak a megemlékezés, hanem hogy ezeket a festményeket megmentse és fenntartsa az utókor számára.

Kladács Alajos 1904-ben született és egészen 1936-ig Újpesten élt, majd Nagykőrösre költözött, ahol 2 év elteltével 1938-ban megnősült. Feleségével itt alapítottak családot és nagy szeretetben nevelték három leánygyermeküket. Az 1950-es években a cifrakerti Képzőművészeti Körben festészetet tanított, de igazán csak akkor érezte jól magát, ha festett. Élethű arcképeket készített, például Barabás Miklós képe alapján megfestette Arany János portréját is, de a szívéhez nagyon közel álltak az önarcképek, természetképek és a tájképek. Szenvedélyének eredményeként több önálló kiállítást tudhat maga mögött Nagykőrösön, Kecskeméten és Budapesten is. A festőművész életének 68. évében, 1972-ben hunyt el. Losonczi Miklós művészettörténész ilyennek látta Kladács festészetét: Megragadta Őt a diófák, fehér virágok, margaréták, vadvirágok, nárciszok látványa, megigézte az alkony színtüze, a kőrösi utcák intim bája, a hóolvadás, a fűzfás hajnal, s kifogástalan rajztudással idézte ,,Kalapos önarcképét” is. Kunyhót, halas csendéletet, fákat ábrázolt, főleg Nagykőröst, de olykor a Balatont is, mindent, ami színes magányában megihlette. Ő csöndre ítélte magát, nagy barátjával élte életét, a festészettel.”

A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központnak és Nagykőrös város vezetőségének szívügye, hogy a város művészeinek alkotásait megőrizzék és láthatóvá tegyék a következő generációk számára. Így megvalósítják Bartháné Kladács Emőke álmát és Kladács Alajos néhány csodálatos képe jövőre megtekinthető lesz a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ tagintézményeiben, ezzel fenntartva a nagykőrösi festő műalkotásait.