Közlekedési Park létesülhet a Cifrakertben

Támogatta a képviselő-testület Dr. Czira Szabolcs polgármester sürgősségi indítványát, melyet a Cifrakertben létesítendő új közlekedési park kapcsán nyújtott be a november 24-én.

A döntést megelőzően a Szent Vitus Alapítvány részéről a programot, elképzelést Lukács Tamás és Hujber Richárd ismertette.

Lukács Tamás többek között elmondta: “Először is szeretném köszönetemet kifejezni a Szent Vitus Alapítvány nevében, hogy itt elmondhatjuk a programtervünket, bemutathatjuk a tevékenységünket. Külön szeretném megköszönni Dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester úr segítségét, aki már az első találkozásunk óta aktívan segít minket abban, hogy ez a projekt bemutatásra kerülhessen. Mi inkább a magasan funkcionáló autista gyerekekre fókuszálnánk, ők könnyebben integrálhatók, illeszthetők vissza a társadalomba és ez a közlekedési program pont azt a célt szolgálja, mert nekik a képi memóriájuk kifejezetten nagyon jól működik.Az oktatás egy valósághű környezetben történne. Ezért szeretnénk létrehozni Nagykőrösön, a Cifrakertben egy közlekedési parkot. Tehát az oktatás során valódi, életszerű környezetben sajátítanák el a közlekedés szabályait.

Magát a parkot is úgy terveztük meg, hogy mindenfajta közlekedési helyzetet bemutasson. Tehát van benne körforgalom, zebra, vasúti átkelő, alagút. Hogy miért pont Nagykőrösre esett a választásunk? Nem titok, hogy én a Toldiba jártam, öt évig itt, Nagykőrösön tanultam. Richárd pedig nagykőrösi születésű, ezért kicsit jobban figyelünk a városnak a történéseire. Én személyesen nagyon felkaptam a fejemet, amikor olvastam az interneten, hogy Safari Park költözik a városba és nagyon megörültem annak. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a közlekedés oktatás mellett valami élményt nyújtsunk a gyerekeknek, akik ide jönnek és egy ilyen oktatás ha élménnyel párosul, jelen esetben egy Safari Park látogatással, akkor az még jobban megmarad a gyerekekben, tudják társítani egy nagyon komoly, nagyon jó élménnyel ezt a közlekedési oktatást, így még jobban rögzül az agyukban és még jobban tudják használni az adott közlekedési helyzetekben, amikor egyedül maradnak az utcán.” – mondta el Lukács Tamás.

Hujber Richárd a tervezéssel kapcsolatban kiemelte: “Abból indultunk ki, ami most ott megvan, figyelembe véve azokat a célokat, amiket szeretne az alapítvány elérni ezzel. Alapvetően látható a kivetítőn a tervezett nyomvonal, a pirossal jelzett útvonalak. A halvány szürkével látszók a meglévő beton csíkok, a kör alakúak azok a meglévő fák. Minden tervet úgy alakítottunk ki, hogy egy fát se kelljen kivágni. Azoknak a felnyírását kell megtenni, hogy a pálya átlátható legyen, biztonságos, a szülők lássák a gyerekeket. Azon kívül megszüntetnénk a nem használt, meglévő betont, és helyette, ahol kell, például a körforgalomnál itt az alsó szekcióban, új nyomvonalat alakítanánk ki, így tényleg nagyságrendileg a zöldfelület nemhogy nem változik, hanem picikét növekedni fog a mostanihoz képest. Ami igazán fontos, az az, hogy csináljunk egy olyan nyomvonalat, amiben nem csak az autista gyerekek abban a programszervezésben, amit az alapítvány csinál, hanem Nagykőrös város óvodái, iskolái és egyébként a magánszemélyek is – amikor nem szervezett program van – gyakorolhassák azt, hogy kell közlekedni. Szeretnénk biztosítani azt is a szürkés-barnás színnel jelölt részen, hogy gyalogosan ne a sárba, a fűbe kelljen közlekedni a területen. Tehát a Vitéz utca felőli megnyitott bejáratra szeretnénk létesíteni egy kis kaput, ami oktatási időszakban bezárható. Igazából közlekedési jelzőtáblákat szeretnénk elhelyezni, aszfalt, vagy beton, ez majd technológiafüggő lesz, hogy kit tudunk kivitelezőnek ide hozni a projektre, de felfestésre kerülnének a közlekedési jelek az aszfaltra, ugyanúgy, mint a valós forgalomban. Igazából ez a cél, körülbelül ez az elképzelésünk.” – fogalmazott Hujber Richárd.

https://www.facebook.com/onkormanyzati.hireknagykoros/videos/1096476651017026

További információk a témában hamarosan!

HT