Kis-Prumik Attila: „első edzésre szerelem”

Mindig rajongott a sport iránt, a labdarúgás után az amerikai futballra váltott és már most szép eredményeket ért el, az „Év támadó játékosa”-nak választották és tagja lett a Magyar Nemzeti Válogatottnak. Kis-Prumik Attilával beszélgettünk az amerikai foci hazai helyzetéről és a jövőbeli tervekről is.

Kérlek mutatkozz be az olvasóknak, mit lehet rólad tudni?

Köszönöm a felkeresést, megtisztelő! Nagykőrösi vagyok, itt nőttem fel, ide jártam suliba, a Rákócziba végeztem a 8 osztályt, majd Toldiban érettségiztem és elvégeztem a gépész technikumot is. Jelenleg párommal ketten élünk, és dolgozunk Kecskeméten a Metro kiszállítás részén.

Mi indított el az amerikai foci útján, mikor kezdted el? Előtte sportoltál-e és ha igen, mit?

A sport gyerekkorom óta meghatározóan jelen van az életemben, főleg, mint rajongó, egyszerűen kicsi korom óta bálványoztam a sportolókat. Mindig óriási tiszteletem volt a befektetett munkájukba, ami később a versenyeken, kifizetődik. Főleg nagymamámmal voltunk oda a sportokért, egy olimpia vagy bármely világ esemény ami elérhető volt a tv-én, kötelező elfoglaltság volt. Nálam a labdarúgás volt kiemelkedő, barátokkal szinte csak fociztunk, majd később 15 évesen kipróbáltam egyesületi szinten, de sajnos nem voltam elég bátor, hogy kitartsak mellette. Imádom a csapatsportokat, és a foci után kerestem a sportokat, ahol egy csapat tagja lehetek. Tévében közvetítéseken és filmekben láttam az amerikai focit, és ami megtetszett, hogy rengeteg pozíció van, mindenki megtalálja a helyét benne és a csapat, mint fogalom fontossága. 2016-ban egy nagyon kedves barátom születésnapomra meglepett egy lasztival, dobálgattunk, és ott nyertem bátorságot kutatni és éppen Kecskeméten volt egy toborzó, elmentem, és első edzésre szerelem.

Mennyire van jelen Magyarországon ez a sportág? Hány csapatos bajnokságok vannak? Mennyi meccset játszotok?

Még mindig egy feltörekvő sport, ami egyre népszerűbb. A MAFSZ szervezésében 3 osztály van, osztályonként változó létszámmal. Tavaly összesen 26 csapat indult a 3 osztályban. Átlagosan 4-6 meccses alapszakasz majd 2-3 fordulós rájátszás következik. Illetve a válogatott mérkőzések, ami átlagosan évi 2-3 meccs. Válogatottunk egy sikeres időszakon van túl, amivel feljutottunk az európai elitbe, az A csoportba!

Jelenleg melyik csapatban játszol, hogy álltok a bajnokságban és milyen eddig az idény?

Elkapó pozícióban játszom. Jelenleg a Dabas Sparkshoz vagyok igazolva, és kölcsönadással játszok felfelé a Budapest Cowbellsbe, ahol a 2. csapattal játszhattam. Mindkét csapattal rájátszásba kerültünk, majd kiestünk, mind két esetben a későbbi bajnok ejtett ki minket. Dabassal így 3győzelem 2 vereséggel zártunk, Cowbells 2 vel, 3 győzelem 4 vereség. Cowbellsben az első évemben az év támadó játékosa lettem 56 elkapással 706 yarddal és 10 Touchdownnal.

A Magyar Nemzeti Váltogatott kerettagja is vagy. Milyen eredményeket sikerült eddig elérned? Mire vagy a legbüszkébb?

Igen, szinte minden évben eljutok a válogatóig, ami egy kb. 110 fős keretet jelent, ahol eddig ez volt a megálló. De idén sikerült bejutnom a bőkeretbe, ami 75 főt jelent. Volt egy 4 napos edzőtáborunk, illetve 4 2 napos, napi 2 2,5-3 órás edzéssel, óriási terhelés ez. Dan Pippin főedző, Amerikából érkezett egy nagyon jó edzőről beszélünk, rengeteg tapasztalattal, és ennyi edzés alatt rengeteget lehetett fejlődni. A 75 főből leszűkült a keret 52re, ahol még mindig sikerült bent maradni, viszont mérkőzésre 45 főt lehetett nevezni, ahová egy nagyon szoros versenyben maradtam alul egy tapasztat remek elkapóval szemben. Így végig kerettag voltam, de pályára nem léptem. Egyértelműen erre vagyok a legbüszkébb, 3. és 2. osztályban játszva végig bent maradtam, helytálltam és egy olyan sráccal versenyezhettem meg a meccskeretért, aki egy remek játékos, és egy nagyon nehéz döntés elé állítottam a főedzőt, aki végül a rutin mellett tette le a voksát.

Ki a példaképed, ha van a sportágban és miért?

Rengeteg srácot imádok. Inkább a melós játékosokat szeretem, mint a született tehetségeket, én is a melós játékosok közé tartozom. NFL-ben Brian Dawkins és AJ Brown. Itthon Gecser Máté és Czirók Márton.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve, a sportban, az amerikai focival kapcsolatban?

Jövőre mindenképpen szeretnék az első osztályba feljutni, több ajánlatot is kaptam, a legjobb döntést kell meghoznom. Illetve jövőre is bejutni a válogatott szűk keretbe, és ott helyt állni.

Az interjút készítette: Horváth Tibor