KILÁBALÁS – avagy van, hogy a gondok a lábnál kezdődnek

Sokan panaszkodnak manapság, hogy fáj, nyomódik, elnehezült a lábuk. Várjuk a tavaszt, hogy a nehéz lábbelikkel a gondokat is polcra rakjuk, aztán persze előfordul, hogy a könnyebb cipő ide vagy oda, a baj marad. Hová menjünk, ha utána akarunk járni a baj forrásának? Egyik lehetőség a számítógépes talpvizsgálat, mely alapján akár egyedi, lábunkra szabott talpbetét is készíttethető. Dónáthné Kovács Katával a BársonyKatalpak vezetőjével beszélgettünk.

– A BársonyKatalpakat a pedikűr, lábápolás területéről ismert Nagykőrösön. Miért bővült a kínálat éppen a számítógépes lábvizsgálattal?

-Ez a szolgáltatás eddig nem volt elérhető városunkban, és szakmai tapasztalataim azt mutatták, szükség van rá. Munkám során arra a következtetésre jutottam, hogy egyes körömproblémák megszüntetéséhez, elengedhetetlen ennek a szolgáltatásnak a bevezetése, mert bármennyire is hihetetlen, de a legtöbb beteg köröm kezelése a talpunk helyes tehermentesítésénél kezdődik. A számítógépes lábvizsgálat a körömgondokon túl, nagyon jó lehetőség azok számára, akik folyamatos láb, derék, hát problémával küzdenek.

– Mire ad választ a számítógépes vizsgálat?

– A számítógépes talpvizsgálat arra szolgál, hogy a talpvizsgáló gép, egy képet rögzít a talpunkról, amelyet nyomástérképnek nevezünk és ennek alapján azonnal kimutatja az esetleges talpdeformitásainkat, mint például a lúdtalpat vagy a haránt, boltozati süllyedéseket.

– Mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat, milyen előkészületeket kíván?

 -A talpvizsgálat bejelentkezés alapján működik és egészen rövid időt vesz igénybe, mindössze negyedórát, húsz percet.

– Ha ismerjük a problémát, fél siker. De valljuk be még jobb, ha elmúlik a baj. Milyen módszerek lehetnek a megoldásra? Önök kínálnak megoldást?

-A vizsgálat alapján, egyedi, az adott személyreszabott talpbetét készülhet. A nyomástérképet a cég ortopéd műszerészei kiértékelik, és meghatározzák, hogy az adott személynek, hol, milyen mértékű tehermentesítésre van szüksége, hogy lába optimális állapotban legyen terhelt állapotában, és megakadályozza a probléma súlyosbodását. Itt azt fontos kiemelni, hogy nem egy előre legyártott, polcról levett talpbetétet kapunk, hanem egy, a mi lábunkra készült olyan egyedi tehermentesítő elemekkel rendelkezőt, amire a lábunknak szüksége van. A bejelentkezés során megbeszéljük, hogy a talpbetétet milyen célra fogja az illető használni. Kérjük, hogy azt a lábbelit hozza magával, amelybe elsősorban készül a talpbetét. A talpbetétek között van mindennapi használatra szánt és speciális sport viselet. Az mindennapi használatra szánt viseleteknél elsősorban azért kedvelik ezt a megoldást, mert a legtöbb esetben az egyik cipőből a másikba át tudják helyezni a betétet és nem cipőhöz kötött a viselete. A sport viseletet azért ajánlom, mert ezek legtöbbje egy speciális rezgés elnyelő réteggel van ellátva, amely a sport során jelentősen csökkenti az ütközés mértékét, így sokkal kisebb terhelésnek van ezáltal kitéve az ízület, a láb. Kosárlabdához, labdarúgáshoz, futáshoz, teniszhez, de még kifejezetten túrázáshoz való talpbetét is van a választékban. Gyermekkorban, gyakori talptornával, ami a szükséges izomzatot erősíti, esetlegesen még tudunk javulást elérni, de sajnos az idő előrehaladtával, már nem várható ezek jelentős javulása. Már 7 éves kortól, szükség esetén a talpbetéttel olyan módon tudjuk segíteni a gyermekek lábát, hogy megfelelően alátámasztjuk, és nem engedjük, hogy romoljon azok állapota. A gyerekeket a későbbi rossz tartás, boka és térdfájdalmaktól tudjuk megvédeni, hiszen, ha a talpunk helyesen áll, úgy a csontozat is a helyes irányba fog vele együtt billenni. Vannak viszont olyan problémák, amelyek sokakat érintenek. Ilyen például a talpi sarkantyú, vagy a tyúkszem a harántboltozaton. Ezek mindennapos fájdalmakat okoznak egyeseknek, és nem tudnak végleg megszabadulni tőle. Az ilyen esetekre is jó tapasztalatok vannak! A vizsgálat alapján, speciális tehermentesítő pontokkal látjuk el számukra a talpbetétet, az egyedi kiképzésnek köszönhetően képes a sarkantyú vagy tyúkszem okozta fájdalom megszűnni.

 – Milyen visszajelzéseket kapott eddig?

 – Volt már olyan esetem, amikor egy hölgy arról panaszkodott, hogy hosszú idő óta minden napját megkeseríti a talpi sarkantyúja, de a talpbetétet 3 heti használata után megszűnt a fájdalma teljesen. De a legközelebbi példa a saját gyermekem, aki rendszeres lábfájdalmakra panaszkodott és a betét használata óta, ő maga teszi egyik cipőjéből a másikba a betétet, mert megszűnt tőle a bokafájdalma! Azt is fontosnak tartom, hogy több helyi orvos ismeri a Podiart Kft.-t. Kongresszusokon megismerték a tevékenységet, amit a cég folytat és elismeréssel nyilatkoztak ők is. Azt gondolom az is sokat elmond, hogy szakorvosok is rendszeresen irányítanak hozzánk személyeket. Egyre több helyre jut el a híre ennek a szolgáltatásnak, mivel a visszajelzések alapján szeretik viselni ezeket a betéteket és pozitív tapasztalataim vannak. Ha valaki tovább tájékozódna a talpvizsgálattal kapcsolatban, keressenek bátran vagy látogassanak el a www.podiart.hu weboldalra. Bejelentkezés lehetséges Nagykőrösön a 06202454078 telefonszámon.