Két meccs – két bravúr!

Szerdán hosszabbításos thrillerben nyert a nagy rivális otthonában, majd vasárnap dobogós ellenfelét fektette két vállra elképesztő végjátékban, a Nagykőrösi Sólymok KE NBI/B-s csapata!

TF-BP – Nagykőrösi Sólymok KE 80-82 (19-13, 21-21, 17-20, 13-16, 10-12)

Sólymok:, Molnár Miklós 24/3,  Mácsai Károly 17/6, Bartos Bálint 14/6, Lakosa Ákos 10/6, Jókai Mátyás 6/6, Fehér Péter 6/3, Mester Márk 3, Jenei Gergő 2, Kónya Levente, Szrapkó Ádám, Kakulya Sándor, Filep Áron; Edző: Lakosa Zsolt, Kovács Sándor

Nagykőrösi Sólymok KE – Salgótarjáni KSE 93-90 (24-27, 22-23, 14-17, 33-23)

Sólymok: Mácsai Károly 21/12, Molnár Miklós 19/6, Fehér Péter 14/3, Lakosa Ákos 14, Mester Márk 11/3, Kókai Dávid 5/3, Bartos Bálint 4, Jenei Gergő 3/3, Jókai Mátyás 2, Kónya Levente, Szrapkó Ádám, Kakulya Sándor; Edző: Lakosa Zsolt, Kovács Sándor

Az alapszakasz végéhez közeledve egyre nagyobb a tét a mérkőzéseken, minden győzelem felértékelődik, ki a jobb pozícióért versenyez, ki a rájátszásba jutásért hajt, ki a bennmaradásért harcol. Ez utóbbiért, vagyis az NBI/B felsőházi (Piros csoportos) tagság megőrzéséért zajlanak a legádázabb küzdelmek. A play-out az utolsó négy csapatnak (11-14.) hoz majd kegyetlen csatákat, és az „orosz rulett” két vesztese kiesik. Az alapszakasz 9-10. helye már a biztos bennmaradást jelenti, az első nyolc pedig a rájátszásban folytatja.

Szerda este a fővárosi Sport 11 Sportcentrumban két közvetlen rivális feszült egymásnak, a 10. helyezett Nagykőrösi Sólymok KE, a 11. helyen álló TF-BP együtteséhez látogatott. Mindkét együttes neve mellett 7 győzelem és 13 vereség szerepelt. A tét súlyát mi sem jelzi jobban, hogy a Sólymoknál két félig-meddig felépült kosaras is játékra jelentkezett, Lakosa Ákos orrtörése és műtétje után, Jókai Mátyás pedig ujjtörését követően húzott mezt. Mindketten alig egy hónappal (!) a sérülésük után, Lakosa védőmaszkban, Jókai pedig „összedrótozott” ujjal igyekezett segíteni csapatának.

Ahogy az várható volt, a két együttes vérre menő küzdelmet vívott a biztos bennmaradást jelentő pozíciórt, és a végletekig kiélezett meccsen nagykőrösi győzelem született. A Sólymok többször is visszakapaszkodtak nagyobb hátrányból, majd 14 pontos különbséget is eltüntetve felálltak a padlóról. A meccset sikerült megfordítani, majd az idegtépő végjátékban mindkét csapat előtt ott volt a győzelem lehetősége, de az izgalmak tovább fokozódtak, a rendes játékidő döntetlennel (70-70) zárult. A csapat legjobbja, Molnár Miklós értékesített a végén két büntetőt, majd jöhetett a hosszabbítás, ahol egymást múlták felül a kőrösi kosarasok és rendkívül értékes két bajnoki pontot sikerült begyűjteniük.

Vasárnap pedig Kiskunfélegyházán, jelenlegi hazai pályájukon a dobogó 3. fokán álló Salgótarjánt fogadták a kőrösiek, új játékossal a soraikban. A sérülések, betegségek miatt az átigazolási időszak utolsó pillanataiban egy 22 éves, legutóbb Szolnokon játszó kosarassal erősítettek a Sólymok. Kókai Dávid győztes meccsen mutatkozott be, nem is akármilyen derbin!

A nagykőrösiek a szerdai hosszabbításos bravúr után – érthetően – nem éppen frissen, de nagyon elszántan kezdtek, ám elképesztő dobóteljesítménnyel, hihetetlen triplákkal, fokozatosan vette át az irányítást a külföldi légiósokat is soraiban tudó vendég alakulat. A Sólymok – Mácsai Károly vezérletével – szívósan küzdve, többször felzárkózva futott az eredmény után, de a negyedik negyedben, 10 pontos hátránynál a meccs elúszni látszott. A csupa szív és fantasztikus küzdeni tudásáról híres kőrösi csapat azonban ismét tanújelét tette, hogy számukra nincs lehetetlen, és újabb őrületes végjátékban fordították meg a meccset a maguk javára. Minden játékos erejét megfeszítve járult hozzá az újabb hatalmas bravúrhoz, ezzel pedig a Sólymok még közelebb került ahhoz, hogy a 9-10. helyet megszerezve megússza a kiesés elleni párharcokat.

A Sólymok mérkőzései visszanézhetők az egyesület YouTube csatornáján:

https://www.youtube.com/channel/UCpFcnq_mwUWgfrQnhgc5Vow/featured

————————————————————————

A Sólymok utánpótlás csapatai az elmúlt hétvégén hat meccsen léptek pályára, ezúttal U14-től, U20-ig korosztályokban.

Eredmények, beszámolók az egyesület honlapján és Facebook oldalán!

https://www.nagykorosisolymok.hu/

https://www.facebook.com/nagykorosisolymok

Fotók: Utasi Gabriella