Kerámia a ház falán

Sokszor az utcákon sétálva olvassuk az intézmények neveit, feliratait, a házak sorszámát és a szebbnél szebb épületek díszítő elemeit. Ám, hogy kinek keze munkája azt sokszor nem tudni. Ezért szeretnénk bemutatni egy családi vállalkozást, pontosabban a Berill-Épületkerámia Kft. tulajdonosait, Kirner Gábort és feleségét Kirner Beátát, akiknek Nagykőrös mellett még sok más város is látványos alkotásokat köszönhet. Munkásságukról az alábbi interjúban olvashatnak.

Kérem meséljenek munkásságukról.

Tevékenységünk művészeti profilú családi vállalkozásként működik 2001 óta, amelynek középpontjában az egyedi épületdekorációs kerámiák tervezése, kivitelezése, valamint az épületre történő felszerelése áll. Tanulmányaink során és az elmúlt évek tapasztalatai alapján, átfogó szakmai-elméleti és technológiai gyakorlatra tettünk szert. Ennek kiváló alapjául szolgált, hogy mind a ketten keramikus végzettséggel rendelkezünk. Kerámiaipari iskoláink, mindkettőnk számára biztosították a kifogástalan szakmai fejlődés lehetőségét mind a Herendi Porcelángyárban, a Jaschik Álmos Művészeti Iskolában végzett tanulmányok alkalmával, emellett a Herendi Porcelángyárban és az akkori elnevezésén, a Nemzetközi Kerámia Stúdió és Interkerám Kft. –ben eltöltött gyakorlati évek során. A Janus Pannonius Tudományegyetem főiskolai karán szerezett felsőfokú oklevél, a képzés idején elsajátított művészettörténeti ismeretek a megfelelő stílushű tervezés szempontjából elengedhetetlen az épületdíszítő kerámia tervezésekor.

Folyamatosan érdeklődéssel követjük az új technológiai fejlesztéseket, figyelemmel kísérjük az aktuális építészeti, lakberendezési trendeket. A kerámia és ezen belül az épületkerámia hivatásunk és közös szenvedélyünk. Emellett az Univer Product Zrt. állandó üzleti partnerünk, az Erős Pista kerámia tartóját cégünk gyártja, illetve a Koch, és a Bonduelle is szerepelt már a megrendelőink között!

Milyen munkákat kiviteleztek itt Nagykőrösön?

Mindig nagy örömmel teljesítünk nagykőrösi felkéréseket. Mi készíthettük el az Arany János Református Általános Iskola mindkét épületének intézményi feliratait, épületein megjelenő idézeteit.

Másik szintén kedves munkánk, az Arany János Kulturális Központ felirata, mely mellé ajándékba elkészítettük a város címerét. Általunk szervezett egyedi dekorációs kerámiáink között több nagykőrösi magánház is található a Kecskeméti úton, a Filó L. utcában, az Örkény úton, valamint számos utcatáblánkkal is lehet találkozni a városban. Legfrissebb munkánk a nagykőrösi Oroszlán Gyógyszertár felirata és oroszlános térplasztikája az új bejárat felett. Tevékenységi profilunkhoz tartozik még régi épületek kerámiáinak, gipszdíszeinek rekonstrukciója, mint pl. a Deák panzió is.

Otthoni beltéri dekorációs elemeket is készítenek?

Beltéri kerámiák is szerepelnek a referenciáink között, pl. dekorációs térplasztikák! Ezek mellett, saját örömünkre is némi kitekintésként lakberendezési dekorációs kerámiákkal is színesítettük ebben az évben a tevékenységünket. Jelenleg Csengettyűk, karácsonyfadíszek, angyalkák, illetve mézescsuprok készülnek éppen a műhelyünkben az épületkerámiák mellett, világos, természetes színekben, letisztult formavilágban!

Az interjút készítette Pavolek Renáta