„Kellő alázattal kell végezni ezt a munkát”

Milyen egy mezőgazdasági vállalkozás? Hogyan lehet valaki sikeres mezőgazdász? Ezekre a kérdésekre adott nekünk választ Pesti Gábor, a Pesti és Társa Kft. vezetője, aki többek közt elmondta, néhány növénynél rekordokat döntöttek a terméseredményben 2020-ban.

Kérem, beszéljen a munkásságáról.

2003-ban végeztem, mint növényvédelmi szakmérnök. Azóta foglalkozom növényvédő szer, vetőmag, műtrágya kereskedelmével. 2007-től édesapám halála után, szüleim növénytermesztő-szolgáltató gazdaságát folytattam, amelyet újabb földterületekkel, gépekkel, épületekkel fejlesztettem.

Jelenleg 6 fő állandó munkatárssal, 170 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel, valamint kb. 500 hektáron teljeskörű gépi szolgáltatással foglalkozunk. Nagykőrösön és a környékbeli településeken gazdálkodó termelők növényvédelmi szakirányítását is ellátom kb. 2500 hektáron. 2009 óta a kereskedelmi tevékenységünket kibővítettük, a mezőgazdasági input anyagokon kívül, tápokkal, terményekkel, kutya-macska eledellel is állunk a tisztelt vásárlóink szolgálatába.

Milyen egy mezőgazdász élete, miből állnak a mindennapjai a munkát tekintve?

Nekünk, növénytermesztőknek, kora tavasztól, késő őszig vannak munkák a földeken. Az állattenyésztők élete ennél bonyolultabb, hiszen ott az év minden napján vannak teendők. A téli nyugalmasabb időszakok a gépek karbantartásával telnek, illetve ez a tervezés időszaka, amikor nyugodtabb körülmények között előre gondolkodunk, fajtaválasztásról, növényvédelmi kezelésekről.

Így tavasszal melyek a legfontosabb teendők a növénytermesztésben?

Az ősszel elvetett gabonák, repcék tápanyag-utánpótlása, a tavaszi vetésű kultúrák talaj-előkészítése a legfontosabb teendők a szántóföldeken. Gyümölcsösökben pedig a metszésnek és a lemosó permetezésnek van aktualitása.

Mi a terve a jövőre nézve?

A vállalkozás további fejlesztése, hogy az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények között is eredményesen, hatékonyan, környezetkímélő módon tudjunk termelni. Fontosnak tartom a jövőben a lányaimnak átadni a gazdálkodást.

Mitől válhat valaki sikeres mezőgazdásszá?

Szerényen, kellő alázattal kell végezni ezt a munkát, ismerve a folyamatokat, amelyek a növényben és a talajban játszódnak le. Csak ezek ismeretében tudunk jó döntéseket hozni a termesztés folyamán. Azonban a legnagyobb igyekezetünk és körültekintésünk ellenére is előfordul, hogy egy fagy, esetleg egy hosszan tartó aszály tönkreteszi a termésünket.

Mit tart a 2020-as évre nézve a legjelentősebb eredményének?

A koronavírus járvány okozott némi bizonytalanságot, izgalmas helyzeteket a múlt évben. Nagyon büszke vagyok munkatársaimra, hiszen velük együtt a nehézségek ellenére, sikerült a gazdálkodási feladatokat megfelelő időben és kiváló minőségben elvégezni. Így a kedvező időjárás mellett, néhány növénynél rekordokat döntöttünk terméseredményben.

Mit gondol, a fiatalabb nemzedék számára, hogyan lehet vonzóbbá tenni az agrártevékenységet?

Amikor elkezdjük a búza aratását és látom, ahogyan peregnek a búzaszemek a kombájn tartályába, boldog vagyok, hogy részese lehetek ennek az isteni csodának. Az embereket ellátni megfelelő minőségű élelmiszerrel úgy, hogy közben a környezetünket, talajunkat féltő gondossággal óvjuk, örömteli feladat. Azt gondolom, a mezőgazdaság az egyik legfontosabb hivatás. Hiszem, hogy ennek jelentőségét egyre több fiatal is felismeri és vágyakozik megtapasztalni a szépségét.

Az interjút készítette: Pavolek Renáta