Kategóriájának harmadik legjobbja lett az OTDK-n – interjú a nagykőrösi László Beátával

Idén 35. alkalommal került megrendezésre az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (továbbiakban OTDK), melynek keretében a marketing – vásárlási döntési mechanizmusok tagozaton harmadik helyezést ért el László Beáta. Erről is kérdeztük a nagykőrösi fiatalt, interjúnkat az alábbiakban olvashatják.

Önkormányzati Hírek: Kérlek, röviden mutatkozz be az olvasóknak, hogy jobban megismerjenek Téged, családodat.

László Beáta: Nagykőrösön születtem, szüleimmel és húgommal jelenleg is Nagykőrösön élek. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulója, ezt követően a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium diákja voltam. 

Önkormányzati Hírek: Utána hol folytattad tanulmányaidat, hol tanulsz jelenleg és mi a következő cél az életedben? 

László Beáta: Szolnokon folytattam tanulmányaimat, a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán kereskedelem és marketing alapszakot végeztem el, a választott specializációm a sales management volt, ennek a magyar megfelelője az értékesítési vezető.

2020. decemberében kiváló eredménnyel államvizsgáztam. Szakdolgozatom témája a nagykőrösi lakosság üzletválasztási és vásárlási szokásai volt.  A szakdolgozatomat tovább fejlesztve készítettem el az OTDK dolgozatomat. Úgy érzem, hogy van még bennem kellő energia, hogy továbbtanuljak Debrecenben, a logisztika terültén, mesterképzés keretében, ellátásilánc – menedzsment szakon. Már be is adtam a jelentkezésemet, ha minden jól megy, tanulmányaimat szeptembertől ott folytatom.

Önkormányzati Hírek: A tanulmányaid befejezését követően milyen területen, hol szeretnél elhelyezkedni a munkaerő piacon? Konkrétan milyen elképzeléseid vannak a munkát illetően?

László Beáta: Az biztos számomra, hogy a versenyszférában szeretnék elhelyezkedni és dolgozni. Igaz,  gyakorlatomat viszont másik területen, a pénzügyi szektorban végeztem, szintén Szolnokon. Még csak nézegetem a lehetőségeket, de van több is, amelyik már elnyerte a tetszésemet. Most egyelőre a továbbtanulásra fókuszálok, de a duális képzés lehetőségén is gondolkodom, így a tanulás mellett egyből tudnék dolgozni is, hogy legyen kellő tapasztalatom.

Önkormányzati Hírek: Harmadik helyezést értél el a már korábban említett OTDK versenyen. Szívből gratulálunk! Ossz meg kérlek a kedves olvasókkal erről pár információt!

László Beáta: Ahhoz, hogy az OTDK versenyen indulhassak több fordulós versenyen kellett részt vennem. Először intézményi szinten kellett nevezési jogot szerezni. Ezt meg tudtam szerezni és így jutottam be a döntőbe. Én a közgazdaságtudomány tárgykörében a marketing szekció, azon belül pedig a vásárlási döntési mechanizmusok tagozaton értem el a harmadik helyet. Fantasztikus élmény volt, hogy a szakma kiválóságai előtt mutathattam be városomat és elismerő szavaik visszaigazolást jelentenek a tanulmányaim tekintetében. Persze mindez nem valósulhatott volna meg a konzulensem dr. Földi Kata, illetve hatalmas segítséget kaptam dr. habil. Szűcs Róbert Sándortól is. Köszönöm nekik szakmai iránymutatásukat, támogatásukat.

Önkormányzati Hírek: Rátérve konkrétan a kutatásodra, röviden foglald össze, hogy milyenek a nagykőrösi vásárlási szokások!

László Beáta: A dolgozatom fő célkitűzései az üzletválasztási szempontok megismerésére irányult, de vizsgáltam a kapcsolati szerepek megjelenését és a vásárlási események mindennapokba illeszkedését is. Engem személy szerint az érdekelt a legjobban, hogy azt az üzletet választják-e a vásárlók, ami a legközelebb esik hozzájuk, vagy hajlandóak-e érte többet is menni.  Ez volt a koncepcióm és be is tudtam bizonyítani, hogy nagyon motiválnak a kedvenc üzleteink, ahol jól érezzük magunkat. Ez alapján állítottam fel különböző vásárlói típusokat, ez volt a klaszterelemzésem, amiben négyféle karaktert tudtam elkülöníteni. Nagyon szépen láthatóvá vált, hogy kinek milyen igényei vannak, ezáltal az akciós és a non-food (nem élelmiszer) termékek vonzerejét is megismertem. Ehhez a munkához hatalmas támogatást kaptam Pallagi Tibortól, a TIBIKER vezetőjétől, tapasztalatával, gondolataival, nagyon sokat segített nekem. Pallagi Tibornak értékes támogatását ezúton is szeretném megköszönni! Köszönöm továbbá az Önkormányzati Hírek Nagykőrös újságnak a segítséget, hogy a kérdőív megosztásával hozzájárult, hogy több százan kitöltsék az online kérdőívemet. 

Köszönjük szépen és további szép sikereket kívánunk mind a tanulmányok, mind az élet más területein egyaránt!

Az interjút készítette: Horváth Tibor