Így rendezik 2021-ben a külterületi földutakat

A KÖVA-KOM Nonprofit Zrt. elkészítette előterjesztését a külterületi földutak rendezésére, gréderezésére vonatkozóan. Az előterjesztésből kitűnik, hogy a megfelelő útminőség elérése érdekében az érintett útszakaszokon az évenkénti kétszeri (tavaszi és őszi) gréderezés szükséges. A tavaszi útkarbantartás határideje június 30-a, az őszié pedig október 31-e. A külterületi földútrendezés első és második ütemében összesen 425.900 m2 felületet javítanak.

Ha megnézzük konkrétan a gréderezésre váró szakaszokat, akkor látható, hogy a legnagyobb szakaszok között van például a Szarvas kastélyhoz vezető dűlőút és a Pöcöki út közötti dűlőút, mely 2800 méter hosszú, valamint a Szabadszállási út folytatása a Dózsa TSZ-ig, mely 3000 méter hosszú. Ezek mellett az Árbóz dűlő erdősávok és kritikus útjai összességében 4600 méteren kerülnek javításra tavasszal, a Bánomi iskola előtti dűlőút 3000, valamint a Tázerdő dűlő kritikus szakaszai is 2500 méteren kerülnek gréderezéssel javításra. Az előbb felsoroltak mellett persze még nagyon sok dűlőút, külterületi földút útmunkái valósulnak meg, így az Esed dűlői út kritikus része, a Barátszilas dűlő kritikus szakaszai, az Abonyi út kritikus szakaszai, a Szultán utca folytatása, vagy éppen a Szurdok dűlő kritikus útjai.

A külterületi földutak rendezésére minden évben nagy hangsúlyt fektet Nagykőrös önkormányzata, hiszen a külterületen élők is ugyanolyan emberek, mint akik a városközpontban laknak és az évenkénti kétszeri nagyszabású útgréderezéssel igyekszik a közlekedési feltételeiket javítani, szükség esetén pedig rendkívüli útjavításra is sor kerül, ahol ez indokolt.

(képünk illusztráció, ÖH archívum)

HT