Igen, ő az az ismerős arc az M1-en!

„Jól érzem magam a bőrömben, szeretem, amit csinálok. Fiatal vagyok, a pályám elején járok, nyilván nagyon sok mindent kell még tanulnom, de örülök, hogy itt lehetek, és azzal foglalkozhatok, amit szeretek csinálni” – mondta el lapunknak Csanádi Kristóf. A nagykőrösi fiatalember március végén lett a közszolgálati televízió hírcsatornáján, az M1-en a Nemzeti Sporthíradó műsorvezetője. Miként válhatott valóra egy álom? Milyen út vezetett a Magyar Televízió képernyőjéig? Hogyan fogadták a nagykőrösi fiatalt? – mindezekre választ kaphat az interjúnkból.

Önkormányzati Hírek: A nagykőrösiek számára ismerős arc tűnhet fel az M1-en a Nemzeti Sporthíradót nézve. Itt kezdődött az útja a média világában, vagy ez már egy újabb állomás?

Csanádi Kristóf: Az út kezdete jó pár évvel ezelőttre nyúlik vissza. Általános iskola második osztályától kezdve egyre jobban érdekelt a sport. Bányai Viktornál kezdtem kosárlabdázni az Arany iskolában, majd a Nagykőrösi Sólymokhoz kerültem, később az egyesület meccseiről készítettem összefoglalókat az egyik helyi újságba. A Sólymok után, általános iskola negyedik osztályától Kecskeméten folytattam a kosárlabdát, és a gimnáziumi tanulmányaimat is a szomszédos megyeszékhelyen végeztem, a Bolyai János Gimnáziumban. Végzősként már KTE NB I-es kosárlabda csapatánál dolgoztam sajtómunkatársaként. Ez főként a közösségi médiafelületeken, webes felületeken való kommunikációt jelentette. Ide készítettem meccsbeharangozókat, beszámolókat, interjúkat. Egészen 2019-ig dolgoztam itt, ekkor kaptam egy lehetőséget az MTVA-nál.

Ö.H.: Milyen feladatköre volt az elmúlt egy és háromnegyed évben a közszolgálati televíziónál?

Csanádi Kristóf: Gyakornokként kezdtem 2019. augusztusában, három hónap után külsős munkatárs, 2020. márciusától pedig belsős munkatárs lettem. Mi gyártjuk az M1, és az M4 Sport sportos hírtartalmait. Szerencsére egy nagyon jó, összetartó csapattal dolgozunk. A tapasztaltabb, rutinosabb kollégáktól rengeteg segítséget kaptam és kapok a mai napig, igyekszem megfogadni a jó tanácsokat és tanulni azokból. Amikor az M1-hez kerültem, teljesen más lett a munkám, mint amit addig csináltam. Az írott sajtónál sok mindent tanultam, itt pedig újabb kihívások vártak rám, amelyekbe örömmel vágtam bele. Emlékszem a kezdetekre, amikor egy olyan anyag megvágása, ami ma 15-20 perc, akkor még eltartott másfél óráig, de ahogy telt az idő, egyre jobban kezdtem belejönni a dolgokba.

Ö.H.: Melyik feladat volt a legemlékezetesebb az elmúlt közel két évben?

Csanádi Kristóf: Nem tudnék egyet kiemelni, hiszen már szűk két év leforgása alatt is rengeteg élménnyel gazdagodtam. Ha azonban választani kell, akkor a tavaly novemberi Magyarország-Szerbia Nemzetek Ligája mérkőzést mondanám, amelyről élőben tudósíthattam a gyönyörű Puskás Arénából. Mindezt néhány nappal azután, hogy Szoboszlai Dominik parádés góljával Izland ellen kiharcolta a labdarúgó-válogatottunk, hogy 2016 után ismét ott legyen az Európa-bajnokságon. Ugyanúgy örök emlék marad az első élő bejelentkezésem, amikor a Ferencváros 25 év után újra bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, és élőben jelentkezhettem be a Groupama Aréna elől, amikor elkezdték árulni a jegyeket. A reggeli órákban már többszáz ember várt a kasszanyitásra. Emlékezetes marad az is, amikor először voltam műsorvezető a Nemzeti Sporthíradóban. Sokáig nyugodt voltam, de amikor beálltam a pult mögé, alaposan megnövekedett a pulzusszámom… Említhetném ugyanakkor a magyar sportolókkal készített interjúimat is. Volt már szerencsém beszélgetni például Hosszú Katinkával, Fucsovics Mártonnal, vagy éppen a Barcelona kosárlabdázójával, Hanga Ádámmal. Persze éppúgy lehet emlékezetes egy sajnálatos esemény is. Amikor tavaly bejelentették, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát, éppen dolgoztam, négyen voltunk a sportszerkesztőségben, mert akkor már szinte leállt az élet a koronavírus-járvány miatt. Nagy pörgés volt azon a napon, sorra kerestük meg a sportolókat. Értelemszerűen nagyon csalódott volt mindenki, nem volt jó megélni azokat az órákat.

Ö.H.: A koronavírus számos más területen is hatott a sportéletre. Miként befolyásolta a járvány a munkát?

Csanádi Kristóf: Alaposan megnehezítette a dolgunkat, ugyanakkor ebben az időszakban is igyekeztünk minél érdekesebb tartalmakat gyártani. Folyamatosan ment az ötletelés, hogy kiket lenne érdemes megszólaltatni, a sportolók pedig készséggel álltak a rendelkezésünkre.

Ebben az időszakban online interjúkat készítettünk, ami egy teljesen új helyzetet idézett elő. Szerencsére most már nem kell ilyen nehezítő tényezőkkel megküzdeni, szinte minden honi versenysorozat lezajlott, nyáron pedig jön a részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság, utána pedig az olimpia. Bízunk benne, hogy minél több nagyszerű magyar eredményről számolhatunk majd be a nézőknek.

ÖH.: Március óta műsorvezetője is a Nemzeti Sporthíradónak. Mi a következő cél?

Csanádi Kristóf: Jól érzem magam a bőrömben, szeretem, amit csinálok. Fiatal vagyok, a pályám elején járok, nyilván nagyon sok mindent kell még tanulnom, de örülök, hogy itt lehetek, és azzal foglalkozhatok, amit szeretek csinálni, ebben pedig a családom és a barátaim is támogatnak. Azt gondolom, hogy mindenki számára, aki a sportújságírás területén dolgozik, az az egyik nagy álma, hogy egyszer egy olimpia, világbajnokság, vagy Európa-bajnokság helyszínén dolgozhasson, és magyar sikerekről számolhasson be. Remélem, hogy ez a lehetőség egyszer majd nekem is megadatik.