Három évtized után tért vissza Nagykőrösre dr. Forgács Alfréd sebész

Dr. Forgács Alfréd három évtized után tért vissza Nagykőrösre, és a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet Traumatológiai – baleseti sebészeti – szakrendelésén szeptember óta látja el a betegeket.

Forgács doktort a honvágy szólította vissza Nagykőrösre. Édesanyja a Nagykőrösi Konzervgyárban dolgozott, édesapja a DÉMÁSZ-nál volt gépkocsivezető. Ő 1962-ben született, a Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd az Arany János Gimnáziumban tanult. Szegeden a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen 1990-ben végzett. Orvosként 31 éve látja el hivatását. Közel 30 évig Miskolcon élt és dolgozott, először a Diósgyőri Kórház baleseti sebészetén és kézsebészetén, majd a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Baleseti sebészeti osztályán. A mindennapos munka mellett a további fejlődés, a képzés is fontos volt életében, 1996-ban baleseti sebészetből, 2003-ban sportorvostanból szakvizsgázott. Életében fontos helyet foglal el a foci, 27 éve a Diósgyőri futballcsapat első keretének a csapatorvosa. S bár Miskolc után immár Nagykőrösön látja el a betegeket a DVTK-nál továbbra is ő ügyel a játékosok egészségére. Gyermekeiről büszkén mondja: „három szép gyermekem van”. A szülői házba költözött haza, szülei sajnálatos elvesztése után így újra élet költözött az annyi emléket őrző falak közé.

 • Adódhat a kérdés, három évtized után mi húzta vissza Nagykőrösre?
 • A honvágy. Nagykőröst csodálatosan szép, nyugodt kisvárosnak, élhetőnek találom. Édesanyám révén bejáratos voltam a Nagykőrösi Konzervgyárba, engem mindenki ismert gyerekként, én is ismertem mindenkit, a mai napig találkozom azokkal a rendelőben, akiket ott megismertem. Jó érzés, ha tudok nekik most segíteni, ha gyógyíthatom ezeknek az embereknek a betegségét.
 • Mi tartozik a szakrendelés palettájába?
 • A sebészeti tevékenység abból áll, hogy mindenféle kisműtétet elvégzek, ami helyi érzéstelenítésben megoldható. Sebek ellátása, sebek feltárása, különböző bőrelváltozások kimetszése, beleértve a zsírmirigyektől kezdve a festékes anyajegyig. Mindent hajlandó vagyok megcsinálni. Konzervatív kezelés teljes palettáját elvégzem. A baleseti sebészetben jártas és döntésképes vagyok. Csak azokat az eseteket küldöm tovább, ami feltétlenül műtétet igényel vagy olyan súlyos problémáról van szó, hogy kórházi kezelést igényel. Én úgy gondolom, hogy a nagykőrösi emberek azt kell érezzék, hogy mindent helyben megoldunk valamilyen szinten, mindenben segítséget próbálok nyújtani, csak azokat az eseteket fogjuk más városok orvosaira bízni, amit műteni kell.
 • Tehát a szakrendelésre érkezők azzal számolhatnak, hogy amennyiben lehetséges, rögtön ott segítséget kapnak. Nyilván ehhez idő is szükséges.
 • Jelenlegi kapacitás mellett azonnali beavatkozások lehetségesek, ha a beteg kéri és felkészült rá. Ha benőtt körme van, rögtön megcsinálom, nem fogom visszahívni egy hét múlva, előjegyzéssel. Akik kint várakoznak, azok arra számíthatnak, hogy teljes mértékben el lesznek látva azonnal. Ami helyi érzéstelenítésben elvégezhető, azt azonnal megcsinálom. Ami még nagyon jó dolog, hogy ultrahang vizsgálatot tudunk végeztetni, erre nagyon partner a röntgen, a radiológiai társszakma. Ki tudjuk vizsgálni az aktuális problémákat. CT és MR vizsgálatra jelenleg helyben nincs lehetőség. Nagyon jó fizioterápiás és gyógytorna háttér van, tehát a baleseti utókezeléseket is el tudjuk végezni. A helyi sebészeti szakrendelésen tudjuk ellenőrizni a javulásokat, a gyógyulási ütemet. Hétfőtől péntekig reggel 8 órától délután 2 óráig tart a rendelési idő. Szeptember elseje előtt déli 12-ig volt rendelés. De soha nem csinálok abból problémát, ha valaki kettő óra előtt öt perccel kér segítséget, nem küldöm el, mert lejárt a rendelési időm.
 • A több mint 30 éves szakmai tapasztalata alapján, melyek a leggyakoribb gondok, amire érdemes odafigyelni az embereknek?
 • Főleg a sebek ellátásában nagyon fontos az időfaktor. Gyulladásos folyamatok ellátásában szintén a minél előbbi segítség az létfontosságú, mert egészségkárosodáshoz vezethet, ha valaki elhanyagolja a gyulladt folyamatoknak az ellátását. Sokszor azt gondoljuk, hogy zúzódásaink vannak, és egy-két napon belül rendbe fog jönni, holott lehet törés a háttérben. Inkább jöjjenek el, nem kell szégyellni, megnézzük, véleményezzük. Inkább tíz negatív lelet legyen, mint egy pozitív, ami el lett halasztva.
 • Hatalmas elhivatottság van a szavaiban, adódik a kérdés, mi vezetett idáig, mi alapján választotta az orvosi pályát?
 • Már gyermekként, ötödik osztályos koromban eldöntöttem, hogy orvos szeretnék lenni. Akkor még nem tudtam, hogy milyen szakra fogok menni, ez fokozatosan alakult ki az életemben. Nem vettek fel elsőre az orvosi egyetemre, Szegeden dolgoztam a 2-es számú sebészeti klinikán műtőssegédként, és a traumatológia volt ott a fő profil, akkor azt mondtam, hogy nagyon sokat dolgoznak a traumatológusok, én az nem leszek… Amikor elvégeztem az orvosi egyetemet, akkor mégis az lettem. Egy percig nem bántam meg, nagyon szeretem a szakmámat, szép dolgokat lehet alkotni, főleg azzal, hogy egy sérült embert visszaadunk a társadalomnak munkaképesen. Az tényleg egy gyógyítás, mert hál’ Istennek nem szervi betegeket kell meggyógyítani, hanem sérült embereket. A sportorvoslás a futball szeretete miatt van. 1994-ben kimentem helyettesíteni a Diósgyőrnek az akkor NB2-es labdarúgó csapatához, két meccset biztosítottam le kedvtelésből és helyettesítésileg, és onnantól kezdve ott ragadtam, ennek már 27 éve. Elvégeztem a megfelelő iskolákat, mindenféle licenc vizsgákat, így nemzetközi találkozókon is biztosíthatom a mérkőzéseket, mint csapatorvos. Azóta is folyamatosan képzem magam. A 35. edzővel dolgozom, és több mint 1000 játékosom volt.
 • Mit tart Ön a legfontosabbnak az egészség megőrzéséhez?
 • Nagyon fontos a sportolás, próbáljanak egészségesen élni, mind az étkezésre odafigyelni, mind arra, hogy többet mozogjanak. Én gyalog járok a munkahelyemre, büszkén mondom. Tegyük le az autót, hacsak lehet. A kerékpározás is egészséges, örömmel látom, hogy Nagykőrösön sokan kerékpároznak, de főleg, hogy sétáljunk, menjünk kirándulni és egészségesen étkezzünk. Örömmel látom, hogy kerékpárutak épülnek a környékben. Adottak a lehetőségek, itt a gyönyörű erdő, a Pálfája, gyönyörűek a parkok, adott a kirándulási lehetőség.