Folyamatosan irtsuk a parlagfüvet

ragweed, wasp, wasps

A földek, kertek mentesítése a parlagfűtől és más allergén növényektől, a gazos, gondozatlan telkek rendbetétele és a rendezett állapot fenntartása az egész vegetációs időszak alatt lakossági kötelezettség – hívja fel a figyelmet az önkormányzat.

A parlagfű elleni védekezés az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. A földhasználó köteles megakadályozni az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenn kell tartani. A jogszabály az elmúlt években megváltozott, így már nemcsak július 1-től kell a telkeket megtisztítani az allergén növényektől, hanem a vegetációs időszak alatt folyamatosan. A módosítást az indokolta, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodott a magyarországi időjárási viszonyokhoz, emiatt pedig képes volt a megjelölt határidő előtt is virágozni.

A hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendeljék az úgynevezett közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot is kiszabhatnak.

Belterületen a jegyző, külterületen az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatósága köteles eljárást indítani velük szemben.

Együttműködésüket az önkormányzat előre is köszöni!

Dr. Nagy Lajos jegyző