Folyamatos fejlesztés, stabil gazdálkodás, biztos működés a nagykőrösi tűzoltóságon

Megtartotta a pandémia utáni első közgyűlését az Önkormányzati Tűzoltóság Nagykőrös. Elsőként Ézsiás László mb. tűzoltóparancsnok tartott szakmai beszámolót a 2020-as év vonatkozásában, majd dr. Körtvélyesi Attila, a tűzoltóság elnöke ismertette a pénzügyi beszámolót. Elhangzott, hogy az állami normatívát ugyanúgy megkapták, mint eddig, illetve kiegészítő működési támogatásként 17 millió forint érkezett, továbbá a jelentős önkormányzati támogatás is segítette a működést. Dr. Körtvélyesi Attila örömét fejezte ki, hogy volt lehetőség és tudtak a Szép Kártyára juttatást adni, ez minden tűzoltónak segítséget jelentett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A folyamatos fejlesztések, beszerzések jellemezték a tavalyi esztendőt, egy jóval fiatalabb újszerű Mercedes fecskendővel sikerült megerősíteni a gépjárműflottát, ez jó vétel volt és nagyot csökkent az átlagéletkora az autóknak. E mellett egy modern, könnyen kezelhető feszítővágóval és egy erős csörlővel is bővült az eszközpark.

Dr. Körtvélyesi Attila köszönetét fejezte ki a tűzoltóknak a garázsok rendbetételéért, illetve, hogy megújult az udvar is. „Szépen halad előre a laktanya fejlesztése” – fogalmazott, majd arról is beszélt, hogy megtakarításunk is maradt, így biztosított a működés, a felelős gazdálkodás eredményeként.

A 2021. évi költségvetési tervezet ismertetésekor elhangzott, hogy az állami normatíva 28 millió lesz idén is, Nagykőrös Város Önkormányzata 23 millió forinttal támogatja a tűzoltóság munkáját és várható egy 16-17 milliós bérrendezési támogatás is. Összesen 95 millió 100 ezer Ft lesz idén a bevétel. A kiadás tekintetében a személyi juttatás, a közterhek, a nem munkabér jellegű személyi juttatás a legnagyobb kiadási vonatkozás. Örömmel tájékoztatta az egybegyűlteket az elnök, hogy lehetővé teszi a költségvetés, hogy Szép Kártyára megint utalni tudjanak, ami segítheti akár a nyaralást is. „Igyekszünk mindent megtenni a kiszámítható gazdálkodásért, mi nem éreztük meg a pandémiát a támogatóink, a Kormánynak és az Önkormányzatnak köszönhetően” – fogalmazott dr. Körtvélyesi Attila és egy júliusra tervezett, egy jó hangulatú, baráti főzéssel egybekötött családi találkozót is bejelentett, ahogy mondta: „van mit bepótolni”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezt követően a 2021 első negyedéves pénzügyi beszámolóra is sor került, ezzel kapcsolatban az elnök elmondta: „ami pályázati lehetőség adódik, arra pályázunk, és sikeres pályázatok esetén új eszközöket tudunk beszerezni.” Arról is szólt, hogy a kisgépkezelői vizsgákra került sor, illetve a Mercedeshez is mindenki megszerezte a szükséges végzettséget.

Ézsiás László ismertette a 2021. évi első negyedéves szakmai beszámoló, összesen 16 tűzesetnél és 12 műszaki mentésnél segítettek, összesen pedig 31 vonulás volt a negyedév alatt.

A beszámolók ismertetése és egyhangú megszavazása után tisztújításra kert sor, ahol újabb 5 évre elnöknek választották dr. Körtvélyesi Attilát. Lapunknak így fogalmazott az újraválasztott elnök: „Köszönöm a bizalmat, ahogy eddig, ezután is igyekszem megszolgálni. Az Önkormányzati Tűzoltóság Nagykőrös biztos lábakon áll a felelős gazdálkodás és a gondos tervezésnek köszönhetően, így a jelenlegi állomány munkáját megköszönve folytatjuk a jövőben is munkánkat. A legfontosabbnak továbbra is azt tartom, hogy a nagykőrösi lakosok tudják, biztonságban vannak, és ha kell, segítünk, ránk mindig számíthatnak. Együtt, összefogva pedig tovább fejlesztjük a tűzoltóságot.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Horváth Tibor