Földi László országgyűlési képviselő: „Én büszke vagyok arra, hogy Nagykőrös Város Önkormányzata ebben a nehéz helyzetben is helyt állt és nem állt le a fejlesztésekkel”

Nagykőrösön, a június 24-ei képviselő-testületi ülésen tette tiszteletét választókörzetünk kormánypárti országgyűlési képviselője, Földi László, aki többek között elmondta: „Mindenekelőtt a köszönet szavát hozom Nagykőrös minden polgárának, különösképpen azoknak, akik az elmúlt bő egy évben sokat tettek annak érdekében, hogy ma már a koronavírus harmadik ütemét is le tudtuk győzni. Külön kiemelem az egészségügyben dolgozókat, a tanárokat, a tanítókat, mert ők tették a legtöbbet az elmúlt majdnem másfél évben. Ugyanilyen köszönő szó illet mindazokat, akik tették a dolgukat a maguk területén. Tették a dolgukat a kereskedelemben, a vasútnál, a volánnál és bárhol az élet területén.

Nagykőrös város jól vizsgázott a koronavírus elleni védekezésben, illetve Nagykőrös város polgárai megértették és elfogadták azokat az intézkedéseket, azokat a felhívásokat, amelyeket a Parlament vagy a Kormány tett az elmúlt másfél év alatt. Köszönet illet tehát minden nagykőrösi polgárt.

Most, amikor a Parlament elfogadta múlthét kedden, 15-én, az ország 2021. évi költségvetését, ki kell hangsúlyoznom, hogy ez a költségvetés a gazdaság újraindításának költségvetése, az élet újraindításának a költségvetése. Újraindítjuk a gazdaságot, újraépítjük a közösségi életet. A költségvetés kiemelten kezeli a családokat. Hiszen eddig is a Kormány és a Parlament törvénykezései mind az irányba hatottak, hogy a családokat támogatjuk, a családok legyenek olyan helyzetben, olyan állapotban, hogy ne legyen gond a családok életében. Ez irányba hat az, hogy évekkel ezelőtt bevezettük az étkezéstámogatást, bevezettük az ingyenes tankönyvnek az ügyét, bevezettük a gyerekek után járó adókedvezményeket és most januártól pedig a 25 év alatti munkavállalók szja mentesek lesznek, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez nagyon fontos. A cél az, hogy 5,5 %-os GDP növekmény legyen ebben az évben és ha ez megvan, akkor jövő tavasszal vissza tudjuk adni a családoknak a befizetett személyi jövedelemadót. Ez nagyon lényeges dolog, hiszen sok család nehezebb helyzetbe került a pandémia ideje alatt. A Kormány intézkedéseivel a gazdasági szereplőket komoly támogatásban részesítette, melynek okán sikerült a munkahelyeket megvédeni és ez az ország újraindításához létfontosságú.

Ami a térséget illeti, ebben a választókerületben 10 település van. Milyen fejlesztések valósultak, meg, illetve mik várhatóak? Ami Nagykőrös város lakosságát érinti, több beruházás is elindult. Ezek közül én a legfontosabbnak tartom azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek az úthálózattal kapcsolatosak.

Hosszas tárgyalásnak, közbenjárásnak köszönhetően elindult a 4601-es út felújítása, ami összeköti a várost az autópályával. A 4608-as úton szintén mennek a munkák. Nagyon lényegesnek tartom, hogy 441-es út Nagykőrös-Kecskemét közötti szakaszának a felújítása el fog indulni, Katonatelepig 2×2 sávos lesz, majd Katonateleptől Nagykőrösig 2×1 sávos, de teljes egészében megújul az úttest. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Cegléd-Nagykőrös közötti szakasz tervezése is elindult, ennek várhatóan 2022-23-ban lesz költségvetési fedezete. Kiemelkedő a kerékpárút építése Nagykőrös-Cegléd között és ennek a kerékpárútnak a gesztora Nagykőrös Város Önkormányzata. Az első szakasz megépült a Gál kastély bejárójáig pályázati forrásból, a Gál kastélytól Ceglédig egyedi kormánydöntéssel épül meg a kerékpárút.

Ami Nagykőröst még érinti, a piac előtti útszakasz ügye. Ott tervezés alatt áll egy körforgalom kialakítása, amit a Magyar Közút beszuszakolt a 441-es út Nagykőrös-Kecskemét közötti szakaszának megépítésébe. Szintén lényegesnek tartom, hogy Kormány támogatással, Nagykőrösön, mint járási székhelyen egy tanuszoda fog megépülni.

Az is lényeges infrastrukturális fejlesztés, hogy az M44-es autópálya építése és annak a kivitelezési munkálatai bizonyos területeken már zajlanak, ez 2×2 sávos gyorsforgalmi út lesz és Nagykőröst is el fogja érni. Én büszke vagyok arra, hogy Nagykőrös Város Önkormányzata ebben a nehéz helyzetben is helyt állt és nem állt le a fejlesztésekkel és ütötte a vasat annak érdekében, hogy a fejlesztések ne álljanak meg ebben a városban sem.

Azt is fontosnak tartom, hogy Pest megye hosszú küzdelem árán végül is önálló régióvá vált és ennek okán az Uniós költségvetésből pályázatokhoz is hozzá tudunk férni. Eddig Pest megye össze volt zárva a fővárossal és ennek kapcsán Uniós forráshoz a megye nem juthatott. Én bízom abban, hogy azok a pályázati lehetőségek, amelyeket az Uniós forrás megenged, azokkal Nagykőrös Város Önkormányzata, Nagykőrös gazdasági szereplői is élni fognak és bízom benne, hogy ezek sikeresek lesznek.” – fogalmazott Földi László országgyűlési képviselő.

Horváth Tibor