Elindult a lakosság oltása Nagykőrösön!

Örömmel számolok be a lakosság védőoltásának elindulásáról városunkban.

Erre a sokak által várt eseményre február 04.-től csütörtöktől nyílt lehetőség azon 80 év feletti idősek számára, akik regisztrálva kérték a védőoltás beadását. Mivel kevesebb oltóanyag érkezett az országba, így csak három praxisban indult meg a rendelői oltás, de minden háziorvosi körzetnek lehetősége volt korlátozott számban beteget küldeni a ceglédi kórházban kialakított oltópontra.

Az oltások könnyebb lebonyolítása miatt a következőket szeretnénk kérni a lakosságtól.

  1. Mivel az oltás nem kötelező csak az kaphatja meg, aki az interneten regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ehhez egyéni e-mail címre van szükség még házastársanként is. A regisztrációhoz kérjék internettel rendelkező családtagjuk, ismerősük segítségét. A háziorvosok nem tudnak segíteni a regisztrációban, ezért ezzel ne keressenek minket telefonon, mert ezzel az egyéb feladatainkat pl. oltások beadása megszervezése gátolják!
  2. A regisztrált betegekről a hatóságoktól listát kapunk, melynek alapján megszervezzük a listán szereplők oltását. Ehhez fontos, hogy pontosan adják meg az internetes regisztrációkor a telefonszámukat, vagy elérhető hozzátartozójuk telefonszámát. A listát nem mi állítjuk össze, erre általunk felkerülni nem lehet, ebben sem tudunk segíteni, még férj és feleség sem biztos, hogy egy csoportban kerül fel rá. Elsőbbséget élveznek az idősek a többféle krónikus betegségben szenvedők, a járványügyi hatóság ennek megfelelően állítja össze a behívandók listáját.
  3. Nagy tisztelettel kérjük, hogy a családtagok segítsenek a betegeink rendelőbe, vagy a ceglédi oltópontra történő eljuttatásában, mert az oltóanyagok nagyon érzékenyek, a beadásra rövid idő áll rendelkezésre. Az injekció beadása után a pácienseinket bizonyos ideig meg kell figyelni az esetleges mellékhatások észlelése miatt. Így akik személyesen nem tudnak megjelenni, azoknak csak a későbbiekben a többi betegek beoltását követően egyesével tudjuk biztosítani otthonukban a védőoltást, vagy beszállításukhoz korlátozott számban betegszállító autót tudunk igényelni.
  4. A legidősebbek beoltása után egyre fiatalabb korosztály kerül sorra, ezért senki ne legyen türelmetlen. Akik regisztráltak azokat a megfelelő időben telefonon keresni fogjuk, addig ezzel ne hívjanak minket.
  5. Az oltóponton Cegléden kórházi körülmények között időre berendelve történik az oltás. Kérjük, aki megteheti ne utasítsa el ezt a lehetőséget, mert így jelentősen bővül az egyszerre beoltottak száma.
  6. Kérjük, hogy az oltásra időben érkezzenek, egyenek, igyanak, szokásos gyógyszereiket vegyék be, hozzák magukkal TAJ számukat, személyi igazolványukat és ha lehet a saját maguk által kitöltött, aláírt, a honlapon mellékelve csatolt beleegyező nyilatkozatot. Ezzel jelentősen segítik munkánkat.

Az oltás menete a következő: Az előzetesen időpontra behívott betegeket kikérdezzük, felvesszük az adataikat, néhány vizsgálatot végzünk, (lázmérés stb.), majd a beleegyező nyilatkozatokat elkérjük. Ezt követően beadjuk a védőoltást, amiről igazolást adunk, rajta a következő második oltás időpontjával (21 nappal az elsőt követően). A beoltottaknak még kb.15 percet megfigyelés céljából a váróban kell tartózkodni.

Arra biztatok mindenkit, aki kéri az oltást, hogy regisztráljon. Kérdezzék meg bátran a már beoltott nagykőrösi betegeket tapasztalataikról. Mivel többféle védőoltás is felhasználásra kerül, kérem bízzanak a magyar szakemberek véleményében, azaz amelyik oltóanyag engedélyt kap, annak a beadását fogadják el bátran.

Győzzük, le közösen ezt a betegséget!

Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Dr. Lakatos Attila háziorvos

A NYILATKOZATOT IDE KATTINTVA ELÉRHETI!