Dr. Lakatos Attila tájékoztatója a védőoltásról!

Ezúton szeretném tájékoztatni a lakosságot a védőoltásokkal kapcsolatban.

Jelenleg az egészségügyi dolgozók és az idősotthonban lakók oltása kezdődött meg.

A háziorvosok és a házi gyermekorvosok nagyobb része már megkapta az oltás első adagját. A második adag 3 héttel az első után esedékes, a védettség ezt követő 7 nap múlva alakul ki.

Miért fontos a háziorvosok oltása? Azért, mert ha sikerül mindenkinek felvenni közülünk a védőoltást, akkor lehet egy kicsit enyhíteni a rendelői betegellátás szigorúságán. Ehhez szükséges a lakosság veszélyeztetett részének oltása is, melynél szintén számítanak ránk háziorvosokra.

Sajnos, a járványügyi intézkedések feloldásához a lakosság kellő számú átoltottsága szükséges (ez kb. 70%), csak ezután térhetünk vissza a járvány előtti megszokott életünkhöz. Addig marad az eddig kialakított betegellátási rend.

Az oltás nem kötelező, de aki nem esett át a koronavírus betegségen és a veszélyeztetett idős korosztályhoz tartozik, vagy krónikus betegsége van, azoknak igen ajánlott a mielőbbi felvétele.

Betegeink kérdezik:

  1. Nem kaptam meg a regisztrációs levelet mit csináljak? Próbáljon családtag segítségével az interneten regisztrálni, vagy kérje a járási hivatal segítségét.
  2. Miért kell regisztrálni? Azért kell, mert ezek az oltóanyagok nem olcsók, bonyolult a tárolásuk, nem állnak korlátlanul rendelkezésre, a regisztrációval be tudják magukat biztosítani az oltásra, és jelzi a szándék komolyságát a hatóságok felé.
  3. Melyik oltóanyag a jó? Az, amelyik engedélyezve van az európai gyógyszerügynökség által és elérhető az országban. Ezek jelenleg a Pfizer- Biontech amerikai-német gyártó és a Moderna amerikai gyártó oltóanyagai, de más oltóanyagok is megfelelőek lesznek, amennyiben megkapják a szigorú vizsgálatok után a hatósági engedélyt.

A jelenlegi oltásokkal kb. 6 millió embert kellene beoltani kétszer ahhoz, hogy a lakosság védve legyen és visszatérhessünk a régi életünkhöz, ezért is fontos, hogy minél többen megkapják az oltást.

Még hónapokba telhet hazánkban a lakosok nagy számú átoltottságának elérése.

Ehhez kérek mindenkitől együttműködést, megértést és sok türelmet.

Dr. Lakatos Attila
a nagykőrösi háziorvosok mentora