Dr. Körtvélyesi Attila: „…megyünk tovább a megkezdett úton, és haladunk előre együtt…”

Dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester Orbán Viktor miniszterelnök és Földi László országgyűlési képviselő társaságában (Fotó: ÖH archívum)

Dr. Körtvélyesi Attilával, Nagykőrös város alpolgármesterével beszélgettünk a tavalyi esztendőről, a várost érintő fejlesztésekről, a kormányzati intézkedésekről, de szóba került az április 3-i választás is.

Kérem röviden értékelje a 2021-es esztendőt Nagykőrös vonatkozásában. Milyen évet zárt a város?

A koronavírus járvány ellenére stabil költségvetéssel rendelkeztünk, és a kitűzött célokat elértük, feladatokat elvégeztük. A város tovább tudott fejlődni, minden megkezdett beruházás befejeződött, például Pesti út aszfaltozása, és újabbakba tudtunk belevágni, pl. Ceglédi úti járda megújítása vagy Cegléd felé a kerékpárút építése. Köszönöm a lakosság járványhelyzetben nyújtott türelmét, kitartását és fegyelmezettségét. Városunkban az összefogással sokat tettünk a járványhelyzet minél jobb kezelése érdekében.

Áttérve az idei évre, ön szerint melyek voltak azok a legfontosabb kormányzati intézkedések, melyek érintik a nagykőrösieket is?

A benzinárstop, rezsistop, kamatstop és élelmiszerárstop minden nagykőrösi családot érint. Ezekkel az intézkedésekkel a nagykőrösi emberek élete is könnyebb lett. A minimálbér-emelés, vagy a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége szintén sokakat érint. A magyar emberek munkájának eredményeként a gazdaság teljesítménye 7,1% volt, így lehetővé vált, az Orbán-kormány korábbi ígérete szerint a teljes 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a családi adó-visszatérítés. Ezen intézkedésekkel a nagykőrösi családok több pénzhez jutottak, és reméljük megint tudnak egyet előre lépni. Ne felejtsük el, számos olyan intézkedést hozott a kormány az elmúlt években, aminek eredményeként évről-évre tudtak a családok fejlődni, könnyebbé vált az életük, vagy álmaik megvalósítása, pl. otthon teremtési támogatások, kedvezmények.

Megújult a 4601-es út, épül a kerékpárút, kezdődik a 441-es út újjáépítése. Milyen hatással lesznek ezen fejlesztések Nagykőrös életére?

A város megközelíthetősége, elérhetősége jelentősen javul. A fent említett útépítések mellett az M44 út építése is hamarosan megindul, amely Nagykőrös számára közvetlen elérhetőséget jelent az M5 autópálya felé. Ezen útfejlesztések nemcsak a város megközelíthetőségét javítják, hanem az országos úthálózati vérkeringésbe is bekapcsolják. Sokkal inkább befektetői célponttá válhat, valamint a városban működő vállalkozások számára is könnyebbé teszi a logisztikát, és növekedési lehetőséget biztosít részükre. Az útépítésre fordított összegek sokszorosan megtérülnek mind a lakosság, mind a vállalkozások oldaláról, hiszen további munkahely-teremtésre, és -bővítésre adnak lehetőséget.

Képviselői választókörzetében ovi-sport pálya létesült, a Batthyány úti óvoda udvarán és további két pálya telepítése van a tervek között. Milyen visszajelzések érkeztek önhöz?

Nagyon pozitív visszajelzések érkeztek a szülők részéről, a gyermekek nagyon élvezik. Örülök neki, hogy a városban, ebben az óvodában létesülhetett először ilyen pálya, ahol a mozgást és a labdát, ezáltal a sportokat könnyebben meg tudjuk szerettetni a gyerekekkel. A másik kettő pályára is szükségünk van, reméljük, sikerül elnyerni, hogy minél több gyermekhez eljuthasson ez a lehetőség. Mindeközben maga a Batthyány úti óvoda épületének megújítása és megtörtént, és még folyamatban van további felújítás. A város igyekszik az óvodák jó gazdájaként évente több tízmillió forintot költeni az intézmények megújítására, fejlesztésére. Az itt élőknek külön nagy öröm még az Abonyi út folytatásának aszfaltozása 1 km hosszan. Sokan laknak a Bokros és Hosszúhát dűlőkben, így cél a város minél könnyebb megközelíthetőségének biztosítása. Továbbá idén megkezdjük a tavalyi döntés alapján, a játszótér építési és felújítási programot, mely több évre fog szólni.

Mint az Önkormányzati Tűzoltóság elnöke, hogyan összegezné a 2021-es esztendőt és milyen tervek vannak az idei évre?

2021-ben is helyt álltak a nagykőrösi tűzoltók, több esetben, és bebizonyították újfent, szükség van rájuk a város biztonsága érdekében. Stabil lábakon áll a szervezet, kiszámítható bevételekkel. Mind az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mind az Állami Számvevőszék vizsgálatai során mindent a jogszabályi előírásoknak és gazdasági követelményeknek megfelelőnek talált. Megújult a Tűzoltóság kapuja, és szeretnénk majd az épület megújítást folytatni. Eszközparkunk, mind a kézi szerszámok, mind a gépjárműveket illetően sokat fejlődött az elmúlt években, így most az épületre szeretnénk inkább fókuszálni. A tavalyi év végén jutalommal, ajándékkal és SZÉP kártya juttatással köszöntük meg az állomány kitartó munkáját. Sokat segít a szervezet fejlesztésében Ézsiás László tűzoltóparancsnok elhivatottsága. 2022-re is nagy tervekkel rendelkezünk, remélem, hogy sikerül mindet megvalósítani, valamint a Nagykőrösi Polgárőr Egyesülettel tovább erősítjük az együttműködést.

Végül, április 3-án országgyűlési választásokra kerül sor Magyarországon. Mi a választás tétje?

Sokkal nagyobb tétje van ennek a választásnak, mint azt sokan gondolják. Egy közös ellenzéki jelölt áll egy kormánypárti jelölttel szemben. Az ellenzék, Gyurcsány Ferenc vezetésével egyértelművé tette, hogy mindent, amit 12 év alatt elértünk, bevezetésre került, pl rezsicsökkentés, azt megszüntetné, eltörölné. Az ellenzéki jelölt, Zágráb Nándor mögött több be nem teljesült választási ígéret áll, de elég, ha csak a legutóbbi testületi ülésről kettő döntést megnézünk. Nemet mondott a gyermekétkeztetésre kapott 22 millió forint többlettámogatásra. Érti valaki, hogy miért nem támogatja egy helyi képviselő a nagykőrösi gyermekek étkeztetésére kapott többlettámogatást? Miért mond nemet 110 olyan személyre, akik önként jelentkeztek a választás napjára, hajnaltól késő estig tartó munkára, mint szavazatszámláló. Nemcsak a kérdésekre, hanem a nagykőrösi emberekre mondott nemet.

A másik lehetőség, megyünk tovább a megkezdett úton, és haladunk előre együtt, folytatva az eddigi politikát, az emberek védelmét, erősítését.  A helyi kormánypárti jelölt, Földi Lászlóval kitűnően tudunk együtt dolgozni, az útfejlesztések elhivatott támogatója. 2014 óta képviselőnk, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több támogatási pénz érkezzen ide, Nagykőrösre, a város további fejlődéséért.

Az interjút készítette: Horváth Tibor