Dr. Bányai Judit gyógyszertárvezető: „Mindenkit arra biztatunk, hogy éljen az oltás lehetőségével, hogy mindnyájunk élete mihamarabb visszazökkenhessen a normális mederbe”

Az Oroszlán Gyógyszertár és a Szent György Gyógyszertár dolgozói a Magyar Gyógyszerészi Kamara honlapján történt regisztrációt követően január 14-én csütörtökön kapták meg Pfizer-BioNTech vakcina első dózisát. A gyorsabb oltakozás érdekében az Oroszlán Gyógyszertár dolgozói Kecskeméten, míg a Szent György Gyógyszertár csapata Cegléden kapták meg a már sokunk által is nagyon várt orvosságot. A kórházi helyszínre történő megérkezést követően még közvetlenül az épületbe való bejutás előtt egy adatlapot töltöttünk ki az általános egészségügyi állapotunkkal kapcsolatban. Jóváhagyás után mehettünk be az épületkomplexumba, hogy felkeressük az oltóhelyet. Itt orvosi vizsgálatokon (vérnyomásmérés, homlokhőmérés) estünk át, majd ezután kaptuk meg a vakcinát. Fontos megjegyeznünk, hogy az oltás felvételét követően 30 percig orvosi megfigyelés alatt kell tartózkodni, hogy az esetleges, rendkívül kis eséllyel bekövetkező (1:100 000) anafilaxiás (súlyos allergiás) reakció esetén azonnali orvosi ellátásban tudjunk részesülni.

Az oltást követően néhány kollégám körülbelül 1 napig tartó oltáshelyi izomfájdalomról számolt be, amely azonban egy teljesen természetes reakciója a szervezetünknek, hiszen a vakcinát intramuszkulárisan, tehát közvetlenül az izomba juttatják be.

Rendkívül fontos kiemelni, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina első oltásának felvételét követően 21 nappal kell mindenkinek megkapnia a második, „emlékeztető” oltást. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy február 4-én kell ismét az oltóhelyet felkeresnünk.

Általánosságban a Pfizer-BioNTech vakcináról elmondható, hogy egy abszolút innovatív technológiai eljárás keretében egy ún. mRNS típusú oltóanyag formájában került kifejlesztésre. A készítmény hatásosságát és biztonságosságát a világ legjelentősebb gyógyszerügyi hatóságai igazolták, így mindenkit szeretnék bátorítani, hogy amint lehetősége nyílik az oltás felvételére, akkor mindenképpen éljen vele.  

Nagyon fontos belátnunk, hogy a lakosság jelentős részének átoltottsága az egyetlen igazán hatékony eszköz a kezünkben, hogy a járványt megállítva visszatérhessünk a normál, megszokott hétköznapjainkba. Senki sem lehet biztos abban, hogy megfertőződik-e vagy sem, és ha igen milyen súlyosságú lesz a betegség kimenetele. Ha pedig valaki tünetmentes vírushordozóvá válik, azzal szerettei és környezete egészségét is veszélyeztetheti.

Mindenkit arra bíztatunk, hogy éljen az oltás lehetőségével, hogy mindnyájunk élete mihamarabb visszazökkenhessen a normális mederbe.

Dr. Bányai Judit, az Oroszlán Gyógyszertár vezetője