DÖNTÖTTEK: 162 millió forint támogatást kap Nagykőrös a strand visszavásárlására

Rendkívüli ülésen tárgyalta Nagykőrös Város Önkormányzat Képviselő-testület dr. Czira Szabolcs polgármester „javaslat ingatlan vásárlására” tárgyú előterjesztését augusztus 18-án, szerdán.

Mint az előterjesztésből kiolvasható, Nagykőrös Város Önkormányzata külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül ingatlanvásárlási célra 162 millió forint egyszeri összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Támogatói Okirat aláírása a Belügyminisztérium részéről megtörtént, a felhasználás határideje 2022. december 31.

A polgármester javaslatot tett a Ceglédi út 14. szám alatti strandfürdő ingatlan megvásárlására, ugyanis a támogatás célhoz kötött, kizárólag ingatlanvásárlás megvalósítás érdekében használható föl.

Éles vita alakult ki a képviselők között a téma kapcsán, melynek kirobbantója Zágráb Nándor facebook posztja volt, miszerint ő és Jakab Péter szerezte ezt a pénzt. Gyorsan kiderült azonban, hogy ez hazugság és a vita végére Zágráb is elismerte, hogy Földi László lobbizta ki ezt a támogatást.

Sebestyénné Angyal Zsuzsanna települési képviselő a vita elején elmondta: „Meglepődve láttam az interneten, a facebookon, hogy Zágráb Nándor képviselő társam úgy állítja be az előterjesztésben szereplő összeget, mintha ő szerezte volna Nagykőrös városnak. Mielőtt a hazudozás elkezdődne, szeretném, ha meghallgatnánk egy levelet.” – fogalmazott a képviselő, majd felolvasta a minisztérium tájékoztatását, melyet az MSZP elnökének, Tóth Bertalannak adott írásbeli kérdésére. Ebben többek között az áll: „…Nagykőrös Város Önkormányzat részére, Földi László országgyűlési képviselő úr közbenjárására biztosított forrást az ingatlanvásárlásra.” Sebestyénné Angyal Zsuzsanna azt is hozzátette: „Büszkék lehetünk rá, hogy ilyen országgyűlési képviselőnk van.” Zágráb Nándor válaszában nem kevesebbet állított, mint, hogy Földi Lászlóra ő helyezte a nyomást.

Dr. Czira Szabolcs polgármester hozzászólásában többek között elmondta: A képviselő-testület elé hozom ezt a döntést. Augusztus 23-ig kell választ adni, hogy ezt az összeget elfogadjuk-e. A heti hazug, könyvelő aláírásával leírta, hogy itt mutyi történt. Valami nagyon okos ember észrevette, hogy a Kormány döntött 162 millió forint címkézés nélküli odaítélésére és a Zágráb leírja, hogy másra akartuk költeni. Hát miért költöttük volna másra? Itt fogunk most dönteni, hogy mire költjük. Javaslatot teszek arra, hogy a strand visszavásárlására költsük. Ennyire egyszerű. Most is hazudott egyet, hogy másra akarjuk költeni. Nem akarjuk másra költeni. A strand visszavásárlására szeretnénk és a felújítás után a strand kinyisson.

Majd később arról is beszélt a polgármester Zágráb fölszólalására reagálva: Én csak szeretném emlékeztetni arra, hogy ön olyanokat mondott, írt, állított, amikből semmi sem igaz. Ön olyan játékot játszik ebben a városban, hogy csapjunk be mindenkit és akkor majd magára szavaznak. (…) Ön azt írja egyik facebook bejegyzésében, eltűnt a nagykőrösi strand. Hát nem tűnt el itt van és reméljük, hogy a kőrösiek örömét fogja szolgálni. Azt írja, eltűnt a környékék legjobb piaca. Most már észrevehette ön is, mert odajár aláírásgyűjtésre, hogy mégis csak van piac. (…) Ön azt mondta korábban, hogy eladjuk a piacot. Nem adtuk el. Azt mondta, eladjuk a zeneiskolát. Nem adtuk el. Azt mondta, eladjuk a szülőotthont. Nem adtuk el. Azt mondta, eladjuk a Gyopár úti garázssort, valamilyen áruházat építünk. Az sem volt igaz. Tehát, amit ön itt össze-vissza hazudozik, abból látja mindenki, hogy ön egy notórius hazudozó. Ön egy notórius hazudozó, sok igazat még nem mondott. (…) Én azt gondolom, hogy amit ön megvalósít ebben a városban, a mérhetetlen hazudozás és a mérhetetlen gyűlölet, az nem egy pozitív jelenség.

Dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester először elmondta, hogy arra nem kapott választ, konkrétum nem hangzott el, hogyan tudta Jakab Péter meg Zágráb Nándor kilobbizni a Kormánynál ezt a 162 millió forintot. Annál a Kormánynál, melyet éppen leváltani készülnek ők. Majd az alpolgármester elmondta: „Itt volt egy hosszú lobbitevékenység, többszöri jelzés a város részéről, Földi László közbenjárásával, évek óta igyekszünk mindent megtenni. Ne felejtsük el, hogy ez a strand magántulajdonban van, nem az állam, nem az önkormányzat tulajdonában van. Születik június 9-én egy kormányhatározat, ebben szerepel egy mondat, miszerint 162 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az önkormányzat részére, a támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján. Ebben a határozatban nem szerepel a strand szó. Amikor megkérdezik, miért nem számoltunk be arról, akkor azért, mert vártuk mi is a támogatói okiratot, ahol a részletszabályok voltak. Június végén érkezett meg ez a támogatói okirat és ebből tudtuk meg mi is, hogy augusztus 23-ig erről döntést kell hoznunk. Hogy Zágráb Nándornak nem volt semmi köze az egészhez, leginkább ott bukik le a történet, hogy itt volt július 9-én Jakab Péter, körbesétálták a strandot, készült egy videó, ami július 24-én ki is került, hogy kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy a strand kinyisson. Az előbb említett levél, melyet Tállai András küldött Tóth Bertalan MSZP frakcióvezetőnek, – nem Jakab Péternek, Jakab Péter nem írt senkinek ez ügyben – ez július 21-es dátumú. Július 21-én tájékoztatták Tóth Bertalant, hogy született Földi László közbenjárásával egy kormányhatározat. Ha ebben a folyamatban ennyire benne lettek volna, akkor nem rakom ki július 24-én, hogy kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy az önkormányzat visszaszerezze a strandot. Megint hazudott, köze nem volt az egészhez. Ehhez Jakab Péternek és Zágráb Nándornak az égadta világon semmi köze nem volt.” – fogalmazott dr. Körtvélyesi Attila alpolgármester.

A Képviselő-testület végül 10 igennel támogatta a vissza nem térítendő 162 millió forintos támogatás felhasználását, melyet a nagykőrösi strandfürdő 7919 m2 területű ingatlanának megvásárlására kívánja fordítani.

Dr. Czira Szabolcs polgármester a szavazást követően elmondta: „Most arról döntött a város, hogy elfogadjuk ezt a 162 millió forintot és ezt a pénzt arra fordítjuk, hogy majd, ha árverésre ki lesz írva, akkor licitálni tudjunk.”

HT